Сукня, що змінила стиль принцеси Діани назавжди

NAME
16 вересня 2020

Чорна атласна сукня дизайнерки Елізабет Емануель, яку Діана, принцеса Уельська, вдягла на свою першу офіційну зустріч із нагоди заручин з принцом Чарльзом, в одну мить змінила громадську думку про новоприбулу в королівську сім’ю. На зміну образу тихої виховательки Діани прийшла розкріпачена леді Ді, справжня знаменитість, у яку закохалася преса. "Це було разюче, — сказала британському Vogue Елізабет Емануель. — Ми стали свідками народження модної ікони прямо на наших очах".

imageЛеді Ді в легендарній чорній сукні зі шлярками, 1981

До того, як одягнути цю культову чорнильно-чорну сукню без бретельок з приголомшливими каскадами шлярок, Діана доручала Елізабет і її колишньому партнерові Девіду Емануелю створювати для неї милі сукні принцес. "Все це було з блідо-рожевої й ніжно-блакитної сітки й леліток", — згадує Елізабет про одяг "справжньої коханої, що погано зналася на моді". Але того фатального вечора 1981 року Діана у своїй "першій дорослій" сукні мала вигляд справжньої "кінозірки".

Леді Ді в легендарній чорній сукні зі шлярками, 1981

Яскравий дизайн і драматичний шлейф, який Діана стискала в жмені шлярок, не був призначений для принцеси. Все змінилося, коли Діана відвідала шоурум Елізабет Емануель, розміщений на Брук-стріт, для надтаємного примірювання її весільного вбрання — тоді вона побачила цю чорну сукню, що висіла на вішалці. "Вона закохалася в неї, і їй було все одно, що хтось уже вдягав її на благодійний вечір", — згадує Елізабет. "Ми навіть не думали, чи годиться сукня для цього випадку, ми лише побачили, що в ній вона має приголомшливий вигляд".

Леді Ді в легендарній чорній сукні зі шлярками, 1981

Потім ця сукня потрапила на перші шпальти газет через свій колір (чорний, символізував траур і не годився для вечірньої врочистої зустрічі) і силует (занадто обтислий, і оголював плечі). "Ми не подумали про те, що станеться, коли Діана вийде з машини й нахилиться", — зізналася Елізабет у відповідь на критику, яку вона отримала стосовно образу принцеси з дуже великим декольте. Попри численні образливі для дизайнерського дуету листи, його підтримувало особисте листування з лордом Сноудоном, у якому йшлося про те, що Діана мала "приголомшливий вигляд".

Леді Ді в легендарній чорній сукні зі шлярками, 1981

"Ми були такими наївними, — міркує Елізабет. — На Діану було спрямовано стільки уваги преси, що нам довелося відкласти оголошення бюджету до наступного дня". Публічність навколо образу 1980-х спровокувала чутки про весільну сукню принцеси. "Життя, здавалося, зупинилася через цю сукню", — згадує дизайнерка. Зрештою, популярність Діани перевершила всі очікування, а студія дизайнерів стала для неї безпечним місцем від надокучливих папараці, де вона могла спокійно приміряти фантастичні сукні. "Ця студія стала таким собі притулком леді Ді, за яким ніхто не стежив", — каже Елізабет. "Ми ніколи не змушували її розповідати що-небудь, але вона завжди була відкрита й енергійна, ніби щебетала в перукарні". Уривки з оповідань принцеси Діани про перебування поруч із Роджером Муром на прем’єрі фільму про Джеймса Бонда "Живі вогні" назавжди залишаться в пам’яті дизайнерського дуету.

Леді Ді в легендарній чорній сукні зі шлярками, 1981

За матеріалами: vogue.co.uk

Популярне на VOGUE