Наука сну: інтерв'ю зі співзасновницею бренду Sleeper Катею Зубарєвою

NAME
29 грудня 2019

Співзасновниця бренду Sleeper Катя Зубарєва побачила свій майбутній проєкт уві сні і, реалізувавши його, потрапила до списку Forbes.

imageБавовняна сорочка, Ann Demeulemeester; туфлі з шовкового жакарду, Vivienne Westwood; бавовняні штани, пошиті на замовлення; сережки, пластик, кристали, вінтаж
Про себе

Я народилася в Києві в родині журналістки і військового. Коли мені було три роки, батька перевели в Північну Корею, в Пхеньян. Там я провела раннє дитинство, всі мої перші спогади пов'язані з цією країною. Батьки часто ходили на вечірки до бару при готелі Koryo і на дискотеки в дипломатичний клуб, куди іноді брали мене. Добре пам'ятаю ці вечори: дружини дипломатів, що кружляють на танцполі, і я, стрибаю в ковбойських чоботях на пластиковій конячці під Yes Sir, I Can Boogie.

За освітою я журналіст. З 16 років працювала в інформаційних агентствах, ділових медіа, в глянці. До 25 років мені стало тісно в професії, тому я пішла з неї практично в нікуди. А потім почався Майдан, я ходила туди щодня як на роботу і до сих пір вважаю, що це сформувало мене як особистість. Якби не Майдан, то, може, і Sleeper б не настав.

Про Sleeper

Наш проєкт склався спонтанно. Ми з подругою Асею Варецею стали безробітніми. Саме в цей час мені наснилося, що я потрапила на фабрику піжам. Завдяки досвіду роботи в глянці ми непогано уявляли, як будується модний бізнес. І я вмовила Асю втілити це божевілля в життя.

За 5 років ми досягли неймовірних результатів: про нас писали The New York Times, Vogue і The Telegraph, наші речі продаються на Net-a-Porter, у Saks Fifth Avenue, Galeries Lafayette. Торік Sleeper відкрив офіс у Нью-Йорку, оскільки 80% наших продажів припадає саме на США. До весни ми хочемо зробити там шоурум. Але головний успіх для мене – це наша з Асею трансформація в справжніх професіоналів. Ми діємо за принципом: захотіли – зробили.

Шовкова сорочка, штани з віскози, прикрашені пір'ям, все – Sleeper; персні, латунь, емаль, Off-White (theicon.ua); замшеві туфлі, DemmyVik; сережки, латунь, вінтаж
Про Київ

Люблю це місто абсолютною любов'ю і переконана, що другого такого не знайти. Він добрий. Він повен міських божевільних, повен друзів і смачної їжі. Він надихає мене своєю красою і абсурдністю того, що відбувається. Найбільше люблю Поділ – один з небагатьох районів, що зберіг свою енергетику. Київ мого дитинства – це місце сили, в яке я часто подумки повертаюся. Там ще живі ті, кого я люблю, там завжди сонячно, ми з бабусею їдемо з дачі на 18-му тролейбусі і вона не дозволяє мені з'їсти щасливий квиток.

Сережки, латунь, вінтаж; сережки, латунь, пластик, H&M; сережки, пластик, кристали, вінтаж
Про кар'єру

У нашій сім'ї жінки завжди будували успішні кар'єри самотужки. Вони не чекали, коли їм щось дадуть або дозволять щось зробити. Тому відповідальність для мене не є тягарем, я просто не розумію, як можна інакше. Було приємно, коли ми з Асею потрапили до списку Forbes 30 under 30. Найбільше в цій історії мене зворушило те, що нас вибрала Марина Абрамович: вона була в числі тих, хто відбирав молодих успішних підприємців у сфері мистецтва. Це цікавий досвід – коли те, що ти створюєш, подобається тому, кого ти дуже поважаєш.

Вовняний жакет, The Attico; сорочка з віскози, Sleeper; вовняні штани, пошиті на замовлення; шкіряні босоніжки, DemmyVik; годинник, жовте золото, вінтаж
Про красу

Знаю, що я вродлива. Чи важливо це – не впевнена, але мені це подобається. Я розумію, що краса тлінна, вона трансформується і коли-небудь я постарію і помру. До глянцевих стандартів краси ставлюся, як до нездорового явища, яке псує життя і заважає бути собою. Значно більше за дівчат з модних журналів на мене вплинули жінки в барі при готелі Koryo, моя мама і її подружки. У дитинстві я ніжно любила Келлі Лінч з фільму "Кучерявка Сью". Усмішка долі: зараз ця жінка дивовижної краси – наша клієнтка.

Бавовняна сорочка, Rokh; джинси, Everlane; шкіряні босоніжки, DemmyVik; норкова шуба, вінтаж
Про гардероб

Люблю подаровані речі і речі з контекстом, про який знаю лише я. За переказами, моя норкова шуба належала дружині німецького консула, та віддала її своїй куховарці, а я вже через треті руки придбала її в інтернеті за 200 євро. У моєму гардеробі багато речей Sleeper, бо я дуже люблю наш розслаблений стиль – із задоволенням ношу піжами з шубою. Для мене дуже цінний дідусевий золотий годинник. Свого часу він був головним агрономом України, і годинник – це подарунок Міністерства сільського господарства СРСР на дідове 70-річчя. Одне з головних трофейних придбань – туфлі Vivienne Westwood. У них неможливо ходити, але вони покращують мені настрій. А ще я задоволена своїм укороченим пуховиком The North Face, точною реплікою моделі 1992 року. Почуваюся в ньому дуже респектабельною. І ще люблю все, пов'язане з косметикою та доглядом. Думаю, не була б я талановитим підприємцем – стала б косметологом.

Нейлонова сумка, Prada

Фото: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Асистент стиліста: Aleksandra Semenchenko

Зачіска і макіяж: Vitalia

Продюсер: Marina Sandugey-Shyshkina

Популярне на VOGUE