Мода і праця: Ірина Данилевська про минуле і майбутнє української моди

NAME
28 березня 2018

Голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська сьогодні святкує день народження. Останні 20 років життя вона присвятила розвитку української моди. Тетяні Соловей вона розповіла, як все починалося, і які плани у неї на майбутнє.

"Найнесподіваніші двері, які відкривала моя візитка? – замислюється Ірина Данилевська, голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week. – Знайомство з усіма президентами України, окрім Януковича? Двері посольства України у Вашингтоні, де ми організували показ наших дизайнерів? Будинки Chanel? Візитка нічого не відкриває. "Відкривають" правильні справи".

Ірина Данилевська

Завдяки заснованому нею 20 років тому UFW, в країні відкривалися двері для "супутніх індустрій", провокуючи появу fashion-журналістів, fashion-ілюстраторів (міжнародна бієнале IMAGO), fashion-режисерів (конкурс Fashion Move On). Не говорячи вже про цільове призначення – виховання дизайнерських талантів в рамках програм New Names та Fresh Fashion – і важливості професії як такої. "20 років тому нам довелося розсувати ліктями агресивний шоу-бізнес, щоб звільнити місце для дизайнерів, як лідерів думок. Нам було важливо поставити їх на п'єдестал. Представляти їх не просто як світських персон, а як експертів в масштабах всієї країни, – Ірина згадує, як відбувалося перезавантаження суспільного ставлення до української моди. – Сподіваюся, що ставлення до дизайнерів не змінилося. А погляд на моду в Україні – так. Мені хочеться, щоб тепер українці сприймали моду, як реальну силу в своїй країні. Навіть ті, хто не купує дизайнерські речі, не ходить на покази і взагалі далекий від усього цього, знали, що fashion в Україні є, і пишалися, що про українських дизайнерів знає світ. Думаю, тепер це погляд очі в очі, на рівних".

"Мені хочеться, щоб тепер українці сприймали моду, як реальну силу в своїй країні"

У кожного Тижня моди є зразково-показові легенди, пов'язані з історією створення та амбіціями засновників. Наприклад, Елінор Ламберт, засновник перших прес-показів (які згодом переросли в Нью-Йоркський тиждень моди) змогла вселити місцевій громаді просту думку: мода створюється не тільки в Парижі. Заснований нею міжнародний список добре одягнених людей – найвпливовіший гардероб "Оскара" – став серйозним каталізатором апетиту до модної індустрії. Перші fashion-презентації в Італії влаштовував геніальний бізнесмен Джованні Джорджині. Взятому після Другої світової напрямку на розвиток місцевої текстильної промисловості, він надав лиск і міжнародну репутацію, влаштовуючи приїжджим байєрам і журналістам прийоми в стилі Dolce Vita, чим надовго забезпечив бірці Made in Italy асоціацію з світом розкоші.

Ірина Данилевська

В історії української моди Ірина Данилевська стала винахідником перспективи. У першому прес-релізі показів 1997 року, написаному з майстерністю досвідченого редактора глянцю, вона пропонувала поглянути на моду під новим кутом. У 90-х шоу мали вигляд ритмічних перформансів театрів моди. Для перших показів Ukrainian Fashion Week в Караїмській Кенасі спорудили високий подіум, щоб глядачі навчилися дивитися на fashion-професії "знизу вгору" і сприймати їх серйозно. "Ми не святкуємо своє 20-річчя. Ми просто йдемо вперед. Але мене радує, що про цю дату всі пам'ятають: це дає відчуття стабільності, розвитку, і віри в те, що в нашій країні щось може жити довго. Політики – немає, а українські бренди і мода в цілому – безумовно".

Фото: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Текст: Татьяна Соловей

Читайте также:

Новый сезон UFW: каким он будет

Популярне на VOGUE