Підсумки 2021: кого модна індустрія втратила цього року

NAME
27 грудня 2021

Кожен рік несе із собою втрати, але 2021 року індустрія моди дуже постраждала від смерті не тільки тих, хто сформував цю галузь, а й тих, хто все ще її перетворював. Сьогодні ми вирішили згадати тих, хто покинув світ у році, що минає.

Вірджил Абло
image

Засновник Off-White і креативний директор чоловічого одягу Louis Vuitton, Абло був архітектором і диджеєм, перш ніж став дизайнером — він знайшов підхід до моди з нового боку. Його сходження на саму вершину світової модної індустрії, можливо, є визначальним процесом історії моди 2010-х. Абло, робота якого постала з розрізненого жанру вуличного одягу — жанру, визначення якого він регулярно оскаржував, — був першовідкривачем рубіконів у свідомо обмеженому бізнесі.

Альбер Ельбаз

Смерть Ельбаза, найлюдянішого з дизайнерів, приголомшила індустрію моди. Ельбаз народився в Марокко й виріс в Ізраїлі, а працював у Нью-Йорку в Джеффрі Біна. Він переїхав до Парижа, де привніс свою теплу чуттєвість у доми Guy Laroche, Yves Saint Laurent Rive Gauche і Lanvin. Раніше цього року Ельбаз запустив власний бренд — AZ Factory. "Його унікальність, — писала критикиня Сара Мауер, — почалася з того, як він позиціював свою роль дизайнера: не як геній, що вихоплює високі концепції з повітря й диктує їх, а як союзник, який вклав усі сили свого ремесла в життя".

Адольфо Сардинія

Адольфо, провідний американський модельєр, був улюбленцем першої леді Ненсі Рейган, яка носила його витвори на інавгурації обох чоловіків. Уродженець Куби, він починав як капелюшник і заробив понад 20 престижних модних титулів за три десятиліття. У 1962 році за підтримки Білла Бласса Адольфо почав розробляти одяг під своїм ім’ям і став відомий в’язаними виробами й костюмами з кардиганами в стилі Chanel.

Жульєн Гедквіст

Топманекенник кінця 1990-х, Гедквіст долав, здавалося б, непереборні перешкоди з гідністю й гумором. У 2006 році Гедквіст впав у кому, спричинену передозуванням, яка згодом викликала параліч. Він рішуче працював над відновленням своєї здатності рухатися, і 2008 року повернувся до школи, після чого працював букером і врешті-решт повернувся до моделінгу.

Грейс Мірабелла
1989 рік

23 грудня не стало колишньої головної редакторки американського Vogue, яка обіймала цю посаду до 1988-го. Грейс Мірабелла почала шлях у світі моди, асистуючи Діані Вріланд у 1960-х, а вже за кілька років стала її заступником. До посади головної редакторки Vogue US Мірабелла прийшла в 1971 році.

Айві Ніколсон

Ніколсон народилася на Мангеттені й почала працювати моделлю в Парижі в 1950-х. Коли вона повернулася до Нью-Йорка, їй вдалося подружитися з Енді Ворголом, і згодом Ніколсон знялася в багатьох його фільмах.

Федеріка Кавенаті

У 2017 році Кавенаті та її чоловік Марко Капальді заснували в Лондоні 16Arlington — бренд, побудований на непересічній особистості Кавенаті. На жаль, біда наздогнала молоду й амбітну дизайнерку: в офіційній заяві сім’ї йдеться, що смерть настала після "короткої й раптової хвороби".

Джордж Малкмус

"Він був граційний, мав вишуканий смак, був принциповий і відчайдушно любив свою роботу й своє життя у взуттєвому бізнесі", — сказала Сара Джессіка Паркер про Малкмуса, її дорогого друга, ділового партнера й співзасновника бренду SJP. Також свого часу Малкмус допоміг запустити Manolo Blahnik у США.

Хіро (Ясухіро Вакабаясі)
Ліанн Дроле, Vogue US, липень 1972 року. Фото: Хіро

Японець за походженням, Хіро народився в Шанхаї. У 1954 році він переїхав до Америки, де вивчав фотографію, перш ніж почав працювати з Річардом Аведоном. Хіро був відомий своїми fashion-світлинами й натюрмортами, а його роботи вирізняються тактильним мінімалізмом і чіткістю.

Ельза Перетті
Ельза Перетті, Vogue, грудень 1974 року. Фото: Дуана Міхалса

"Я маю кристалізувати форму, знайти сутність. Це постійне навчання, яке потрібне в моїй роботі", — сказала одного разу Ельза Перетті, авторка культових прикрас, які повторювали форму кістки. У 1980-х Перетті, яка починала як модель, покинула Нью-Йорк і оселилася в селі Сан-Марті-Вель. Після підписання контракту з Tiffany & Co. італійка стала одним з найуспішніших ювелірних дизайнерів усіх часів.

Джун Ньютон

У Джун Ньютон було багато талантів і псевдонімів — як актриса вона грала під ім’ям Джун Брунелл, а її фото були підписані як Еліс Спрінгс. Але, попри її досягнення в різних галузях, провідна роль Ньютон була в житті Гельмута Ньютона — пара була разом з 1947 року.

Філіпп Вене
Катрін Денев у пальті Philippe Venet, Vogue US, березень 1968 року. Фото: Девід Бейлі

Філіп Вене народився в Ліоні й навчався шиття в місцевої кравчині, перш ніж вирушити до Парижа, де він знайшов роботу в Schiaparelli й зустрів свого партнера Юбера де Живанші. Вене працював у Givenchy до 1962 року, перш ніж заснував власний бренд одягу.

Нік Кеймен

Неймовірно схожий на молодого Елвіса Преслі, Кеймен мав неабияку популярність як модель і музикант. Він був головним обличчям бренду Levi's. А композиції Кеймена, що співпрацював з Мадонною, очолювали музичні чарти.

За матеріалами vogue.co.uk.

Популярне на VOGUE