Диригент Кирило Карабиць отримав орден від короля Британії за популяризацію української музики

Українського диригента Кирила Карабиця нагородили орденом від короля Британії. Як повідомляє Борнмутський симфонічний оркестр, головним диригентом якого є Кирило, українця відзначили за популяризацію симфонічних творів з України та Східної Європи у Великобританії.

image
Кирило Карабиць

Останні 15 років Кирило Карабиць, син видатного композитора Івана Карабиця, є головним диригентом Борнмутського симфонічного оркестру. Світова преса відзначає, що Карабиць має чітку місію — ділитися симфонічними скарбами рідної України. Зокрема, завдяки йому в Британії прозвучали твори Бориса Лятошинського, Миколи Лисенка, Валентина Сильвестрова, Мирослава Скорика та інших українських авторів. Кирило також є ініціатором проєкту "Голоси зі Сходу", який охоплює твори з Вірменії, Азербайджану, Грузії, Македонії, Польщі, Туркменістану та України. У 2021 році The Times оголосила, що: "любителі музики у графстві Дорсет зараз, можливо, є найбільш обізнаними в західному світі про симфонічні твори Східної Європи та Центральної Азії завдяки роботі Карабиця".

Нагадаємо, що Кирило Карабиць народився в Києві у родині видатного композитора родом з Донеччини Івана Карабиця. Закінчив Віденську академію музики, 1995 року дебютував у Києві з Національним ансамблем солістів "Київська Камерата". З 2007 року українець є головним диригентом симфонічного оркестру в Борнмуті, а також співпрацює з оркестрами у всьому світі. У грудні 2020 року Кирило Карабиць керував прем’єрою віднайдених симфоній Максима Березовського у виконанні Національного камерного ансамблю "Київські солісти" у Києві в Андріївський церкві.

Фото Conrad Cwik

Разом з тим під час повномасштабної війни Кирило Карабиць зазнав критики з боку української академічної спільноти за те, що продовжує виконувати за кордоном музику російських композиторів — зокрема Чайковського та Рахманінова.

Популярне на VOGUE