Пристрасний, пряний, запашний гаспачо, без сумніву, родом з Іспанії. Тріснуті від стиглості помідори, злегка запечені на спеці перці, соковиті огірки, запашний базилік, гострий часник, свіжовіджата терпка оливкова олія і хліб з хрусткою скоринкою – словом, все те, що легко зустріти на кожній середземноморській кухні на зламі літа та осені – нехитра основа знаменитого томатного супу.
1 кг помідорів
1 огірок
2 солодких перці (червоний і зелений)
2 зубчики часнику
2 стебла зеленої цибулі
4-5 скибочок черствого білого хліба
2 ст. л. винного оцту
сіль перець
- Перці, огірок і помідори нарізати, а цибулю і часник подрібнити. Викласти всі овочі в глибоку тарілку, додати дрібно нарізаний хліб, залити оцтом і олією, посолити і поперчити. Добре перемішати (можна руками), утрамбувати, накрити кришкою і поставити в холодильник як мінімум на 30 хв., а краще – на ніч.
- Перекласти отриману суміш в блендер і збити до однорідної маси. Розлити по тарілках.
5 помідорів
2 зубчики часнику
100 мл води
1 авокадо
1 цибуля ріпчаста
3 ст. л. оливкової олії
3 ст. л. лимонного соку
1 ст. л. меду
1-2 гілочки базиліка
сіль перець
- Овочі очистити, нарізати на великі шматки і збити в блендері з водою, базиліком, оливковою олією, медом, лимонним соком і часником.
- Посолити, поперчити і розлити по тарілках. Прикрасити скибочками авокадо.
2 помідори
100 г рікоти
1 цибуля ріпчаста
2 зубчики часнику
2 ст. л. оливкової олії
500 мл томатного соку
гілочка базиліку
сіль перець
- Обсмажити 3-4 хв. в сотейнику на оливковій олії подрібнені цибулю і часник. Помідори облити окропом, зняти з них шкірку, нарізати кубиками і додати в сотейник. Пасерувати ще 5 хв., А потім влити томатний сік і збити суміш блендером.
- Посолити, поперчити гаспачо і довести до кипіння. Розкласти по тарілках і прикрасити базиліком і сиром.