Артишоки, які справедливо вважаються делікатесом, доступні в Італії майже цілорічно. Щоб зробити цю осінь особливішою, vogue.ua зібрав три рецепта з артишоками, які привнесуть частку шику на кожен стіл.
Інгредієнти:
3 ст. л. оливкової олії;
3 ст. л. лимонного соку;
Сіль і мелений чорний перець;
12 маленьких артишоків з обрізаними стеблами;
1 склянка дрібно нарізаної селери;
3 ст. л. посіченої петрушки;
2 ст. л. нарізаної свіжої м'яти;
50 г пармезану.
Приготування:
- Для заправки змішайте в мисці оливкову олію і лимонний сік. Додайте сіль і перець за смаком.
- Підготуйте артишоки: прибирайте темні верхні листки, доки не залишаться лише блідозелені. Зріжте верхівку, темнозелені частини навколо стебла і серцевини.
- Наріжте артишоки тонкими поздовжніми скибочками і додайте заправку.
- Додайте селеру і решту складових.
- Додайте сіль і перець, якщо потрібно.
- Викладіть салат на блюдо і посипте зверху пармезаном.
Інгредієнти:
1 банка очищених помідорів;
1,5 склянки сухого білого вина;
0,5 ч. л. подрібнених пластівців сушеного чилі;
2 ч. л. солі (плюс ще щіпка);
1 склянка оливкової олії;
12 засолених філе анчоусів (промити і висушити);
8 зубчиків часнику;
1 склянка листя м'яти;
6 середніх артишоків;
2 лимона (розрізати навпіл).
Приготування:
- Помідори покладіть у велику каструлю, попередньо розім'явши. Додайте вино, пластівці чилі, дві чайні ложки солі, пів склянки олії і дві склянки води.
- За допомогою блендера або кухонного комбайна змішайте часник і анчоуси (не до однорідної маси). Додайте м'яту і крупно її подрібніть. Не вимикаючи блендер, додайте пів склянки олії. За текстурою маса має нагадувати соус песто.
- Підготуйте артишоки, прибравши зовнішні темні жорсткі листочки, звільнивши світлі частини і обрізавши колюче, жорстке листя і стебла. Натріть соком лимона серцевину і листя, щоб вони не потемніли. Підготовлені артишоки замаринуйте в підготовленому соусі з анчоусами і м'ятою і покладіть їх у каструлю з помідорами.
- Доведіть масу до кипіння, час від часу перевертаючи артишоки і перевіряючи їхню м'якість виделкою (упродовж приблизно 60 хвилин). Викладіть артишоки на блюдо і накрийте їх фольгою, щоб зберегти тепло.
- Посильте вогонь і доведіть соус до кипіння, щоб він загус (10-15 хвилин). Спробуйте і за необхідності посоліть.
- Готовий соус викладіть зверху на артишоки.
Інгредієнти:
На 12 порцій.
50 г прошутто;
1,5 ст. л. оливкової олії;
2 склянки нарізаної цибулі порею;
6 зубчиків часнику (подрібнити);
1 велика картоплина (очистити і нарізати кубиками);
600 г серцевини артишоку;
4 склянки несолоного курячого бульйону;
⅔ склянки вершків;
¾ ч. л. солі;
½ ч. л. свіжомолотого чорного перцю;
1,5 ст. л. вершкового масла;
3,5 ч. л. оцту;
2 ч. л. свіжого листя чебрецю.
Приготування:
- Викладіть прошутто на пательню і готуйте на середньому вогні до появи скоринки.
- У великій каструлі нагрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте цибулю порей і часник, готуйте близько 30 секунд, часто помішуючи. Потім додайте картоплю і готуйте, помішуючи, упродовж 4 хвилин. Тепер додайте артишоки і курячий бульйон, доведіть до кипіння. Накрийте кришкою і тушкуйте близько 25 хвилин (або поки овочі не стануть м'якими), помішуючи час від часу.
- Зменшіть вогонь. Додайте вершки, сіль, ¼ чайної ложки перцю. Зніміть з вогню і залиште на 5 хвилин. Перекладіть суп у блендер і збийте до однорідної маси.
- Поверніть суп у каструлю і поставте його на середній вогонь. Додайте вершкове масло і оцет. Тримайте суп на вогні, поки він не нагріється, часто помішуючи.
- Розлийте суп по тарілках, прикрасивши подрібненим чорним перцем, чебрецем і прошутто.