Як принцеса Анна приїжджала до Києва 50 років тому

15 серпня день народження святкує принцеса Анна, єдина дочка королеви Єлизавети II, яку місцева преса навіть називала "британською Катрін Денєв", а глянець постійно кликав на обкладинки модних журналів. Однак принцесі публічність була нецікава — навіть благодійністю вона займалася без зайвих слів, хоча могла заробити на цьому додаткову популярність. Однією з головних пристрастей у її житті були коні, які й привели її до Києва. Восени 1973 року разом із батьком принцом Філіпом та коханим Марком Філіпсом вона приїхала до української столиці, щоб взяти участь у змаганнях.

Принцеса Анна у Києві, вересень 1973 року

23-річна Анна приїхала на чемпіонат Європи з кінного спорту, який тоді приймала українська столиця. Їй було потрібно захистити свій титул чемпіонки Європи, але цього не сталося — під час виступу вона впала з коня на прізвисько Гудвіл. Тодішній міський голова Києва Володимир Гусєв в одному з інтерв'ю згадував, що коли публіка заметушилася після падіння принцеси, її батько не проявив жодних емоцій, тільки зауважив, що падає вона не вперше і там вже є лікарі. Філіп був правий — Анна підвелася, обтрусилася і далі пішла сама. Гудвіла повів її наречений Марк Філліпс.

Принцеса Анна у Києві, вересень 1973 року

Принцеса Анна у Києві, вересень 1973 року

Змагання проходили на території музею просто неба в Пирогові та його околицях, а мешкала британка в готелі "Україна". Свідки тих подій також згадують, що принцеса Анна підкорила всіх присутніх любов'ю та увагою до свого коня — на іподромі вона пішла до конюшні, одягнула фартух і сама почала мити та вичісували свого Гудвіла. В радянській команді цю роботу здебільшого виконували конюхи.

Принцеса Анна у Києві, вересень 1973 року

Принцеса Анна у Києві, вересень 1973 року

Приїзд Анни до Києва також надихнув українського поета Івана Драча на вірш з назви "Романс на іподромі":

Прийшли у Київ лондонські тумани,

Закутали у сиве білий світ.

Скажи мені, чому мене туманиш,

Свій одхиляєш білоцвіт?

Принцесо Анно, королівно Ганно,

Яка ж нам честь Ви сіли на коня

І рветься за призом бездоганно,

Аж Ваша наполохана рідня.

Ви шкереберть лицем у наш чорнозем

Спіткнувся кінь, бо ж рвався напролом.

Зафіксував Ваш королівський розум

Отак це дивне місто над Дніпром.

Популярне на VOGUE