Весняне рівнодення: історія, особливості та народні традиції

LIFE
20 березня 2022

Сьогоднішній день, 20 березня, знаменує собою початок астрономічної весни. Розповідаємо, який символічний зміст мав цей день для наших предків і які традиції, пов’язані з весняним рівноденням, дійшли і до наших часів.

image

Рівнодення – астрономічне явище, коли Сонце сходить точно на сході і заходить точно на заході. Таке трапляється лише двічі на рік. Сьогодні – день весняного рівнодення: день і ніч поділені порівну, по 12 годин. І саме сьогодні з астрономічної точки зору настає весна, яка триває до дня літнього сонцестояння, яке з давніх-давен у народі відоме як свято літнього бога Сонця – Купайла.

Наші предки відчували тісний зв’язок із природою і, коли ще не було календарів, весну відзначали за Сонцем. Саме Сонце було для них орієнтиром, за яким вивіряли всі найважливіші події року. В українському народному календарі ця дата має також інші назви – Весняний сонцеворот, Лазар, Сороки, Жайворонки. Цей день завжди пов'язували з оновленням природи, з початком нового життя, отже, не дарма він супроводжується багатьма прикметами і цікавими традиціями.

Господині випікали фігурки у формі птахів: їх підкидали вгору та ловили, сподіваючись притягти у своє життя щастя, добробут і здоров’я. Цього дня обов’язково співали обрядових пісень – усім відомі веснянки – вітаючи весну та закликаючи тепло і птахів.

У день весняного рівнодення за традицією варто зробити в домі прибирання, позбутися непотрібних та зайвих речей, прикрасити оселю паростками насіння і квітами. В жодному разі не можна сумувати, сваритися та з’ясовувати стосунки, адже наші предки вірили: в цей день світло перемагає пітьму, тож думки мають буди чистими.

Народні прикмети, пов’язані з днем весняного рівнодення

Популярне на VOGUE