Росія підірвала дамбу Каховської ГЕС

LIFE
6 червня 2023

Біля шостої ранку російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, про що повідомила пресслужба оперативного командування "Південь". Із потенційних районів затоплення вже почалася евакуація місцевого населення, а критичною ситуація стане біля 11 ранку. "Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується", — йдеться в оперативному повідомленні. Президент України Володимир Зеленський також відреагував на цей терористичний акт.

Каховське водосховище, 1950-ті

Підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки і для окупованої Запорізької АЕС — у Каховському водосховищі стрімко знижується рівень води. "Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції", — повідомляють у "Енергоатомі". За ситуацією навколо ЗАЕС вони стежать разом з міжнародними експертами й організаціями.

, (@zelenskiy_official)

Також свою оцінку ситуації надали спеціалісти Укргідроенерго. За їхніми словами, Каховське водосховище витікатиме впродовж чотирьох днів, а ГЕС вже не підлягатиме відновленню. "Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення. Неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений", — попередили в Укргідроенерго.

Популярне на VOGUE