До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Відверте інтерв’ю з Машею Єфросиніною — про власні страхи, стосунки з чоловіком та громадський активізм

ДАР'Я СЛОБОДЯНИК

Одна з найвідоміших телеведучих країни Маша Єфросиніна разом із командою психологів побудувала програму реабілітації для жінок, що постраждали від війни, – і знайшла в цьому свою місію.

Маша Єфросиніна – учасниця першого друкованого видання Vogue Ukraine Leaders 2024.

Реклама
Пальто, блейзер і штани з віскози та льону, усе – Magda Butrym; сережки, латунь, позолота, Tous

"Я б могла вийти до дівчат у кедах і спортивному костюмі, але ні – маю бути зібраною, щоб їх мотивувати. Ми тут, щоб підтримати одна одну", – каже Маша Єфросиніна. Ми стоїмо біля чорної Kia, яка привезла нас у карпатське село на Івано-Франківщині. Тут розташований один із реабілітаційних таборів "Незламна мама", в якому проходять психологічну реабілітацію жінки та їхні діти, що постраждали від війни. Маша зазвичай приїздить на закриття змін: дізнатися про враження учасниць табору, підтримати, поспілкуватися. Білі кеди the coat змінює на сабо Gucci, які дістає з багажника. Каже, що зовнішні перевтілення мобілізують сили та допомагають налаштуватися.

Сьогодні у Маші довгий день. О 7-й ранку вона приїхала потягом з Києва у Моршин, де одразу провела зустріч з жінками з іншого табору "Незламної мами" та психологами. Вже о 13-й сіла в автівку, щоб проїхати майже 200 кілометрів до Вишкова та виступити перед учасницями другого кемпу (паралельно фонд проводить до трьох таборів, у кожному перебуває до 50-60 жінок). Дорогою в машині дає інтерв’ю, готується до виступу та навіть встигає змонтувати рилз для інстаграму. Попри довгий шлях і ніч у потязі, Маша приходить на зустріч із підопічними в ідеальній формі: сукня LOW POSH, підбори, легкий макіяж, хоча розмова попереду – не з легких. Дисципліна – її друге ім’я: 45-річна Єфросиніна каже, що в роботі для неї немає фраз "я не можу" і "я не хочу", адже "в усіх моїх проєктах працюють десятки людей, і ще тисячі жінок чекають на допомогу – вся ця конструкція неможлива без організованості".

За два з половиною роки повномасштабної війни реабілітацію в таборах пройшли понад 3000 українок та їхніх дітей. Більшість із них пережили випробування, які страшно уявити: загибель близьких та втрата житла, окупація, російський полон, воєнні злочини, в тому числі сексуальне насилля. Ідею табору "Незламна мама" Єфросиніна, її партнерка Оксана Нечипоренко та директорка "Фонду Маша" Тетяна Мураткіна придумали в травні 2022-го, а розробили програму психо-емоційного відновлення найкращі психологи фонду. Маша тоді тимчасово перебувала у Варшаві, куди виїхала з дітьми, її колеги – розкидані країною та Європою. Через гарячі лінії фонду й особисті сторінки на них сипалися запити про допомогу. "Одразу після початку вторгнення мені в інстаграмі почали писати знайомі та незнайомці: "Поруч із нами був вибух, і дитина замовкла, можливо, у вас є контакт психолога?" – згадує Маша. – Жінки приходили в наш офіс у Києві: "Допоможіть, дитина посивіла". Я зв’язалася з професоркою Оксаною Шльонською, дитячою психологинею: "Рятуйте". Професорка відповіла: "Направляй усіх до мене", – і ми почали працювати".

Сукня з поліаміду й еластану, Magda Butrym

За місяць стало зрозуміло, що неможливо брати дітей на відновлення без мам, які теж потребують допомоги, – і влітку 2022 року за підтримки іноземних донорів "Фонд Маша" запустив перший реабілітаційний табір у Карпатах. Програма передбачає інтенсивні групові та індивідуальні заняття з психотерапевтами, арттерапію, тілесне відновлення – через йогу та медитацію, а після табору – продовження роботи з психологом в онлайн-форматі. Загалом з 2020 року, відколи Маша разом із партнеркою Оксаною Нечипоренко, директоркою громадської організації GoGlobal, запустила свій фонд, їм вдалося зібрати понад 131 мільйон гривень на відновлення ментального стану українських жінок.

"Пам’ятаю, я приїхала влітку 2022-го на третю зміну в санаторій у Славському, – згадує Єфросиніна. – Поговорила про підопічних, а психологи мені кажуть: "Машо, ми з дівчатами часто обіймаємо дерева чи лежимо на траві, бо контакт із природою діє терапевтично. Не хочете спробувати?" Я сіла на траву, зняла взуття – і почала плакати. Зрозуміла, що реабілітація потрібна і мені".

Дорогою з Моршина на Івано-Франківщину ми розмовляємо в машині, і я питаю, чому їй важливо особисто їздити в табори, знайомитися з жінками, занурюватися в їхні історії – адже можна делегувати ці завдання команді. Маша каже, що це – великий ресурс, який її наповнює. "Я тут очищаю голову – від агресії, з якою стикаюся, від негативу та безкінечних тривог за майбутнє дітей, за життя Тимура (чоловік Маші, Тимур Хромаєв, служить у ЗСУ. – Прим. ред.). Саме тут я розумію, що йду правильним шляхом. Тут моя сила".

Cукня з поліестеру та вовни, Lanvin; атласні чоботи, Magda Butrym

Вона займається благодійністю понад 10 років. Згадує, як влітку 2014-го, за три місяці після окупації росіянами рідного Криму й одразу після початку АТО, через фейсбук зібрала першу вантажівку гуманітарної допомоги – і відправила для родин на прифронтових територіях. Як того ж 2014-го запустила низку благодійних подій Сharity Weekend, збираючи кошти для закупівель обладнання в дитячі лікарні, як була головою опікунської ради фонду "Твоя опора", що займається допомогою дітям, народженими із вадами серця. Але тоді, каже Єфросиніна, суспільство сприймало це радше як піар відомої телеведучої.

"Пам’ятаю заголовки: Єфросиніна пішла з телебачення і піариться за рахунок дітей. Журналісти приходили на інтерв’ю, питали про чоловіка, про мою дієту, а коли я хотіла поговорити про благодійність, казали: вибачте, редактор цього не пропустить, це нецікаво".

Тверда, впевнена, енергійна Маша, що немов батарейка підживлює всіх навкруги, каже, що головне правило в житті, якого навчив її батько, – "взялася – не кидай". Тож вона вперто продовжує свою справу. У 2018 році Єфросиніна стала першою в Україні почесною амбасадоркою Фонду ООН у галузі народонаселення. Вона згадує, як Анастасія Дєєва, на той час заступниця міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, запросила її виступити на пресконференції з нагоди запуску "Поліни" – поліцейської служби миттєвого реагування на виклики щодо сімейного насилля. "Я слухала статистику й сухі промови, а потім видала історії жінок, які чула під час своїх лекцій і майстер-класів. З’ясувалося, у залі сидів голова українського офісу Фонду ООН Каспар Пік – так все й закрутилося".

У березні Маша представляла Україну на щорічному засіданні Комісії ООН зі статусу жінок у Нью-Йорку – найбільшому в світі зібранні з питань гендерної рівності. Маша взяла участь у панелі, присвяченій воєнним злочинам. Під час виступу говорила жорстко і лаконічно, спираючись на дані Генеральної прокуратури, – здебільшого про катування українських жінок. Вона вважає цей виступ найважливішим за 20-річну публічну кар’єру і зізнається: ще ніколи так не хвилювалася.

Шовкова сукня, ELENAREVA

Є відчуття, що саме у громадській роботі Єфросиніна, одна із найвідоміших жінок країни, яка здобула національну премію "Телетріумф", по-справжньому знайшла себе. Ведуча каже, що за образом ідеальної Маші, що її глядачі роками спостерігали по телевізору, насправді ховалася жінка, яка шалено боялася бути неуспішною. "Я була впевнена, що існую тільки тоді, коли затребувана. Шкірою пам’ятаю ці страждання: якщо тебе не кличуть на новий проєкт, якщо ти не проходиш кастинг, є відчуття, ніби тебе немає. Я тотально від цього залежала".

2014 року чоловік радив Єфросиніній завести ютуб-канал і запустити власне шоу. "А я йому говорила: ти нічого не розумієш, телебачення – ось де масштаб! Тільки воно дає популярність. Моя відповідь була одна: мій бренд працює лише в межах формату – без телебачення я нікому не цікава". Проте 2016-го ризикнула, але спочатку нічого не виходило – заважав досвід телеведучої. "Нікому на ютубі не була потрібна моя ідеальна вимова, постава, вигляд – ця досконала картинка лише для телевізора". Також на заваді стало марнославство – вона не могла усвідомити, як під час "Фабрики зірок" у 2009-му на неї дивилися 15 мільйонів глядачів, а тут "ти випускаєш програму, а її переглянули лише 50 тисяч людей".

Шуба зі штучного хутра, The Attico (theicon.ua)

"Ні, Єфросиніна не може робити проєкт на 50-тисячну аудиторію, – сміялась тоді вона. – Але у 2018 році, коли ми робили програму "Відверто з Машею Єфросиніною" на телеканалі "Україна", її ніхто не дивився, бо насправді це не було відверто – ми узгоджували запитання до зірок, вирізали те, що просили їхні піарники". Їй повідомили, що проєкт закривається через низькі рейтинги. Маша розлютилася – й вигадала "Екзамен", ютуб-шоу, яке передбачало розмови без купюр з відомим людьми. Сьогоднішні випуски програми "Екзамен. Нова реальність" (назва змінилася після лютого 2022 року) – збирають у середньому від 300 тисяч до мільйона переглядів. Серед гостей – ті, хто визначає обличчя сучасної України: парамедикиня Тайра, військовослужбовиця Аліна Михайлова, театральний режисер Іван Уривський, волонтер Сергій Притула.

Маша розповідає, що війна змусила її подивитися в обличчя своїм страхам. Наприклад, не подобатися іншим. "У дитинстві це виплескувалося у сльозах, коли я отримувала четвірку замість п’ятірки, а в дорослому віці – у невмінні сприймати критику". Згадує про мовний скандал: влітку 2022 року разом зі співачкою Олею Поляковою вона записала програму "Дорослі дівчата", де сказала, що поки продовжить вести її російською. У відповідь отримала обурення аудиторії – а з ним і хейт, і погрози. Пізніше Маша публічно вибачилася.

Сукня з вовни та шовку, шкіряні туфлі, сережки та каблучка, латунь, перли, вовняні шкарпетки, усе – Dior

"Я стала чи не найпершою знаменитістю, яка через мовне питання пройшла кенселінг національного масштабу. Але сприймаю це як урок: після цієї історії ні в кого не залишилося сумнівів, що популярність та увага аудиторії передбачають відповідальність за сказане чи зроблене".

Великим викликом для Єфросиніної став страх за чоловіка – та необхідність говорити синові щодня, що "тато живий". А ще – невміння бути ідеальною матір’ю, яка повністю присвячує своє життя дітям – "бо дітей ми виховували вдвох, Тимур взірцевий батько. А також загальна невизначеність та тривога через те, що вона раптом не зможе заробити грошей – "адже тепер я утримую родину сама". "Якщо коротко, усі переживання, що приходять до жінок у різні періоди життя, звалилися на мене водночас. Проте цей досвід відкрив у мені велику силу – я не зламалася".

Маша зізнається, що нарешті позбулася інфантильності та зайвої емоційності, яка під час війни стала "руйнівною для мене і моєї родини". Згадує травень 2022-го, коли вперше зустрілася з чоловіком, відтоді як у лютому тимчасово виїхала з дітьми – на той момент 17-річною Наною та 7-річним Сашком – у Мюнхен. Тимур якраз підписав контракт зі Збройними Силами. Зустріч була важкою: він змінився, дистанціювався, а Маша після кількох місяців у Європі його не розуміла.

"Cуспільство бачить у рішенні чоловіка йти на фронт героїзм. Це так – мій чоловік герой для мене назавжди. Але якщо відверто, то в мені був якийсь дикий коктейль із почуттів – гордість, паніка, страх, образа, – адже він ухвалив це рішення самостійно". В ту зустріч Тимур перед поїздкою на передову вручив Маші заповіт. "Спочатку я хотіла його порвати, а потім подумала: поводжуся як ідіотка. А він – мудрий чоловік, який потурбувався про своїх дітей".

Що допомагає їй триматися та бути продуктивною? Це рутина, до якої відмінниця Маша ставиться з характерною для неї дисциплінованістю: тричі на тиждень силові тренування, плюс режим харчування, розроблений з командою лікарів, на додачу – зустрічі з психотерапевтом, 20 хвилин медитації щодня та усамітнення раз на два місяці. У такі дні Маша ховається в "карпатському будиночку", де є час лише для книг, сну і думок наодинці із собою. "Щоб відновитися, я маю мовчати, думати і спати. Мені потрібна тільки я сама – я дуже добре себе вивчила за останні роки".

Сукня з поліаміду та шкіри, Nanushka; атласні чоботи, Magda Butrym

Заради підтримки українських жінок Єфросиніна у червні запустила нове ютуб-шоу "Квиток на Марс" – відверті розмови з відомими чоловіками. Першим гостем став її чоловік Тимур Хромаєв, з ним Маша говорила про його рішення піти служити та про те, як змінила їхній шлюб війна. "Я жінка, яка чекає, – і таких жінок зараз сотні тисяч, тож я побачила в цій розмові не тільки особисту мету". Питання до Тимура були не тільки персональні – Маша каже, що під час розмови транслювала те, що чула від жінок на групах підтримки у психологічному центрі "Незламна" в Києві. Після виходу програми отримала в приват десятки повідомлень від глядачок: дякую, ви запитали свого чоловіка про те, що я давно хотіла дізнатись у свого.

"Ми всі об’єднані однаковими тривогами, думками, слабкістю, – каже Маша. – Про деякі не заведено говорити вголос, але ніхто не дав нам пігулку або інструкцію, як впоратися, коли чоловік герой, а ти чекаєш. Та я думаю, що кожна жінка має право бути почутою".

У фіналі розмови вона згадує останню сварку з чоловіком – у січні 2022 року. "Тимур сказав, що ми не можемо собі дозволити відпустку: маємо економити, залишаємося в Києві – всі говорили про вторгнення. Я пам’ятаю, як обурювалася: ми не можемо дітей відвезти на море? Ми гуляли Подолом, Сашко катався на оглядовому колесі, донька з чоловіком пили глінтвейн і були щасливі, а я трішки нила. Зараз я би все віддала, щоб повернути ті часи".

Фото: Yan Wasiuchnik

Стиль: Michal Koszek

Зачіски: Daria Zhadan

Макіяж: Julia Schelkonogova

Гафер: Roman Panchenko

Продюсер: Sasha Dudchenko

Асистентки стиліста: Anna Soli, Yuliia Kremen

Асистент фотографа: Vadym Kotliarov

Асистентка продюсера: Yuliia Vysotska

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.