Культура смаку: 5 цікавих книг про їжу, де рецепти не головне

Їжа означає для нас більше, ніж ми думаємо. Ми звикли розбирати свій раціон на молекули, забуваючи про те, що їжа — це окремий світ з власною культурою і символікою. Vogue.ua підготував добірку книг, які розкажуть трохи більше про продукти, з якими ми стикаємося щодня.

imagePhoto: Getty Images
The Craft and Science of Coffee, Брітта Фольмер

Кава — унікальний продукт, який досліджують вчені, продають маркетологи, майстерно обсмажують і експериментують з методами приготування баристи. Один продукт посідає важливе місце відразу в кількох галузях, стаючи з кожним роком дедалі популярнішим. Чи варто говорити про те, що кавова культура розвивається настільки активно, що навіть в найнепримітнішій кав'ярні у вас неодмінно запитають про бажаний ступінь обсмаження і пригостять еспресо на нових зернах? Про це, власне, і книга Брітти Фольмер, в якій письменниця зібрала коментарі експертів з різних галузей, об'єднаних кавою.

Flour Water Salt Yeast, Кен Форкіш

Ця книга — збірка рецептів хліба і піци. Але! Це не просто кулінарна книга, а колекція технік, інгредієнтів та авторських підходів, присвячених роботі з тістом. Кен Форкіш пише про приготування тіста для хліба і піци як про окреме ремесло, для якого треба мати певні здібності, настрій і продукти. І попри те, що хліб складається всього з чотирьох інгредієнтів, завдяки книзі стає зрозуміло, що культура тіста настільки ж окреме явище, як і культура кави чи шоколаду.

Tea: A User’s Guide, Тоні Гебелі

Як готують і оцінюють чай експерти? Як з одного чайного куща отримують кілька видів чаю? Як вибрати хороший чай і чим цікава чайна культура сьогодні? Tea: A User's Guide — досить легка і сучасна книга для тих, хто хоче дізнатися про чай трохи більше або освіжити вже наявні знання. Формат гіда дозволяє отримати корисну і цікаву інформацію швидко, перетворюючи звичне чаювання на аматорську церемонію.

The Complete Beer Course, Джошуа М. Бернштейн

Журналіст Джошуа М. Бернштейн спеціалізується на всьому, що стосується їжі і подорожей, але пиво — особлива пристрасть Бернштейна. Журналіста легко можна назвати експертом у "пивних" справах і, до речі, це зовсім не жарт. Бернштейн уже встиг випустити кілька книг, присвячених пиву, але The Complete Beer Course — щось особливе. Це повноцінний курс про пиво, який охоплює абсолютно все: історію напою, процес його приготування, особливості настоювання різних видів, поєднання видів пива з продуктами харчування і пояснення, як знайти те, що сподобається. Для кожного є своє спешалті, впевнений Бернштейн.

Everybody Cooks Rice, Нора Долі

Шалено мила книга-подорож, в якій дівчинка Керрі шукає свого брата у сусідів, потрапляючи до них на вечерю. Так дівчинка дізнається, що кожна сім'я готує рис по-різному, з огляду на різницю між культурними традиціями. У цій книзі через рис представлені культурні та етнічні особливості різних народів, а завдяки простим рецептам, що додаються, можна приготувати все — від плову до суші.

Популярне на VOGUE