Що читають українські дизайнери

Українські дизайнери розповіли Vogue.ua про те, які книги зараз читають, де полюють за книжковими новинками та яким жанрам віддають перевагу​.

Анна Октябрь
image

Зараз я читаю кілька книжок одночасно. Це "Транссерфінг реальності" Вадима Зеланда (слухала в форматі аудіо, але зараз вирішила перечитати), "Компроміс" Довлатова та "Маг" Джона Фаулза. Ще я намагаюся щотижня прочитувати по одній книзі про художників – таких видань у мене багато в колекції. Книги найчастіше купую закордоном – наприклад, завжди везу щось з Парижа. Або вони потрапляють до мене випадково – наприклад, мені їх дарують; або я можу йти по вулиці, побачити на узбіччі людину, яка торгує книгами – я обов'язково у неї щось куплю. Онлайн ніколи не замовляю.

Ще я дуже люблю літературу, що розвиває. Так буває, що в житті з'являється якесь питання – й одразу ж з'являється книга, що на нього відповідає.

Світлана Бевза
Одна з улюблених книг – "Атлант розправив плечі". Для мене це більше, ніж книга. Мені дуже близькі принципи філософії, яку пропогандувала Айн Ренд. А вечорами я читаю дитячі казки ))

Книги найчастіше купую в поїздках. Особливо все, що стосується літератури про моду. Якщо в Києві, то в PinchukArtCentre на другому поверсі у відділі Book Resident. Купую книги з інтер'єрами та предметним дизайном (знаходжу там більше натхнення – особливо в пропорціях). Книга, яку читаю зараз – "Все продається" про кар'єрні шляхи засновника Amazon Джеффа Безоса. Часто читаю мотиваційну літературу та люблю вивчати біографії знаменитих людей.

Артем Климчук

90% моїй книжковій полиці займає спеціалізована література – книги з вишивки та іншого ремесла видавництва "Родовід", книги до виставок Александра Макквіна та Крістіана Діора, альбоми з історії моди. Мої останні придбання – книга про радянську мозаїку видавництва "Основи" та книга до виставки про Сomme des Garcons, яку мені прислала подруга з Нью-Йорка, а також "короткий" збірник всіх колекцій будинку Dior, величезний "талмуд" на 634 сторінки, привезений Наташею Стрільчук з Парижа. У Києві я купую книги або на "Книжковому Арсеналі", або безпосередньо у видавництвах; багато книг мені привозять друзі. А з художньої літератури мої фаворити незмінні вже багато років – це восьмитомник Маяковського, "Маленький принц" Екзюпері в оригіналі та збірники творів Цвєтаєвої, Блока та Мандельштама.

Юлія Паскаль
Юлія Паскаль

Я обожнюю книги! У нас з батьками, ще коли я була маленькою, завжди була традиція – ми везли повні валізи книг звідусіль. У мого діда величезна наукова бібліотека, у моєї мами добірка світової класики, яка не вміщається в нашому домі. І до сих пір книги – моя пристрасть, та я ніколи не проходжу повз книгарні. Нескінченне джерело натхнення для мене – альбоми з мистецтва та архітектури. Роботи Ллойда Райта та Міса ван дер Рое, альбоми з графікою Шіле, ну або просто імпульсивні покупки на розпродажі з абстракціями маловідомих авторів, які викликають відчуття закоханості. Особлива магія трапляється, коли тебе знаходить та сама книга: неймовірним чином в ній написано, намальовано або показано, як скласти з паперу те, що тільки зароджується в твоїй голові, те, що так тонко дотичне до твоєї нової ідеї, провокує в тобі творчий імпульс, підштовхує або прямо дарує нові смисли. Обожнюю книги про шрифти, обожнюю книги про моду, а іноді відкриттям може стати навіть бестселер (на кшталт "Робота Рулит" Ласло Бока), придбаний на заправці. Нижче я просто наведу список з декількох улюблених книг. Навіть пояснювати не потрібно, чому саме вони – улюблені.

"Маленький принц" Антуан де Сент-Екзюпері

"Над прірвою в житі" Джером Селінджер

"Прекрасний новий світ" Олдос Гакслі

"Ромовий щоденник" Гантер Томпсон

"Що робити?" Микола Чернишевський

"Атлант розправив плечі" Айн Ренд

Читайте також:

Літнє читання: 5 нових книг про моду

П'ять кращих книг про Іва Сен-Лорана

Популярне на VOGUE