10 крутих фільмів про Олімпійські ігри

Олімпійські ігри в Парижі 2024 вже стали історією, залишивши після себе незабутні моменти тріумфу, національної гордості та запеклого суперництва. Аби продовжити післясмак цієї феєричної спортивної події, пропонуємо передивитися деякі з найкращих олімпійських фільмів. Ці стрічки демонструють межі людської фізичної, психологічної та емоційної витривалості, захоплюючи глядачів драматичністю і напругою.

Такі фільми викликають не лише яскраві емоції, що асоціюються з Олімпійськими іграми — суперництво, гордість, патріотизм, церемоніальність, — але й відкривають найтемніші сторони спорту, як-от допінг, секс, класова нерівність та злочинність. Адже спорт і мистецтво мають одну спільну рису: вони здатні одночасно охопити всі ці аспекти та показати їх у захопливий спосіб.

"Особистий рекорд", 1982

Акторка Маріель Гемінґвей передає всю силу, інтенсивність і вразливість бігу на довгі дистанції (і взаємин, що виникають у цьому процесі) у фільмі 1982 року про Кріс Кегілл та її партнерку, кохану і подругу Торі Скіннер (роль виконує справжня олімпійська спортсменка Патріс Доннеллі). На перший погляд, роздуми про те, чи можуть дві жінки, які перебувають на вершині спортивної кар’єри, впоратися зі своїми емоціями, здаються сексистськими та застарілими навіть для Голлівуда епохи Рейгана, коли цей фільм був створений. Проте тріумф стрічки полягає у здатності глибоко занурюватися у непрості виклики, з якими стикаються ці атлети.

"Золотий лід", 1992

Перший сценарій Тоні Гілроя (який пізніше подарував нам такі захопливі стрічки, як "Майкл Клейтон" і серія фільмів про Джейсона Борна), цей фільм розповідає про темпераментну фігуристку з багатої родини та колишнього професійного хокеїста, які разом намагаються вибороти олімпійське золото. Це звучить дещо наївно, але хімія між акторами та похмурий тон фільму роблять його гострим, розумним і напрочуд майстерним.

"Круті віражі", 1993

Цей фільм дуже вільно побудований на реальній історії — Олімпійських іграх у Калгарі 1988 року, де вперше взяли участь ямайські бобслеїсти. Ця стрічка тонко балансує між абсурдом і важливими тезами, щоб подарувати нам тріумфальну історію про спорт, де аутсайдери протистоять неймовірним труднощам. Хоча концепція може здаватися надто очевидною. Ямайка! У них там немає снігу! Це ж божевілля! Disney успішно реалізує задум завдяки комічному генію Джона Кенді, який виконує тут одну зі своїх останніх ролей.

"Без меж", 1998

Багато хто пам'ятає фільм "Префонтейн" 1997 року, в якому Джаред Лето з великим ентузіазмом грає Стіва Префонтейна, елітного бігуна на довгі дистанції, який загинув в автокатастрофі у віці 24 років у 1975-му. Однак "Без меж" є кращою адаптацією тієї ж історії. У цьому фільмі правильно ведеться оповідь, яка захоплює глядачів, розкриваючи трагічну долю героя. Це чудовий фільм, що одночасно приносить і надію, і сльози.

"Диво", 2004

Реальні досягнення чоловічої хокейної збірної США на Олімпіаді 1980 року — команди, зібраної з різнорідної групи студентів, — проти радянської команди, яка була фаворитом змагання, були дивом, як це і підказує назва фільму. Хоча фільм не повністю відповідає реальним подіям, він є інтерпретацією справжньої історії.

"Мюнхен", 2005

Фільм Стівена Спілберга досліджує викрадення і вбивство ізраїльських спортсменів на Олімпійських іграх 1972 року в Мюнхені, а також подальше переслідування винних. Це блискуча робота. Кілька фільмів, зокрема документальний "Один день у вересні", детально розповідають про цю жахливу історію, але Спілберг у "Мюнхені" зосереджується на складних питаннях, таких як насильство та жертви у конфлікті між Ізраїлем і Палестиною, та на моральних складнощах, з якими стикалися всі учасники.

"Мисливець на лисиць", 2014

Фільм про амбіції й родину, а також про боротьбу, "Мисливець на лисиць" змушує задуматися: чому Стів Керелл досі не отримав "Оскар"? (Принаймні, за цей фільм його номінували!) У цій стрічці він грає нащадка багатства Дюпонтів, який спочатку спонсорує, а потім дедалі більше втручається в життя братів Шульц — Марка (Ченнінг Татум) і Дейва (Марк Руффало), які здобули олімпійське золото. Досліджуючи психологію топових атлетів та нерівні можливості, що надаються їм, "Мисливець на лисиць" є вдумливою, гарно знятою драмою, яка не уникає складних тем і не підіймає їх на п'єдестал.

"Едді „Орел"", 2016

Спойлер: герой цього фільму не потрапить на п'єдестал. Заснований на реальних подіях, цей фільм — абсолютно чарівна історія про подолання труднощів. Фільм розповідає історію Майкла Девіда Едвардса (якого чудово зіграв Тарон Еджертон), далекозорого британця, який всупереч усім прогнозам, і навіть власній країні, став першим англійцем, що взяв участь у стрибках з трампліна (на Олімпійських іграх 1988 року в Калгарі). Однак цей фільм менше для тих, хто захоплюється зимовими видами спорту, і більше для тих, хто колись поставав перед труднощами, терпів знущання або чув, що він не достатньо хороший.

"Ікар", 2017

Як вказав The New York Times у своїх розслідуваннях щодо заборонених речовин, які використовували китайські плавці перед Олімпійськими іграми у Парижі 2024 року, допінг є дуже поширеним у спорті найвищого рівня. Документальний фільм режисера й велогонника Браяна Фогеля, який отримав "Оскар", спочатку мав на меті висвітлити недостатність тестування Всесвітнього антидопінгового агентства, але внаслідок викрив державну програму допінгу в росії. Розслідування Фогеля перетворюється на перегони проти часу через кордони, урядові та неурядові агентства, аж до самої суті спорту. Приголомшлива правда, розкрита в цьому документальному фільмі, глибоко зачіпає найважливіші цінності Олімпійських ігор — чесну гру, змагання, досягнення людини — та самі Ігри.

"Я, Тоня", 2017

Після успіху у фільмі "Вовк з Волл-стріт", Марго Роббі мала можливість обирати будь-які проєкти, які були їй до вподоби. Ймовірно, жодна інша олімпійська драма не отримала стільки уваги, як скандал навколо Тоні Гардінг і Ненсі Керріган. Коротко: у переддень Олімпійських ігор 1994 року чоловік Гардінг заплатив нападникам, щоб ті поранили Керріган, її головну суперницю за місце на Іграх. Пізніше було встановлено, що Гардінг взяла певну участь у цьому нападі, але ще до суду вона була представлена як низькопробна інтриганка проти "королеви краси" Керріган. У цьому фільмі ми бачимо всю брудну історію з перспективи "лиходійки".

Популярне на VOGUE