"Донбас" Сергія Лозниці представить Україну на "Оскарі"

Український оскарівський комітет вибрав фільм, який представлятиме Україну на премії "Оскар". Ним став "Донбас" Сергія Лозниці, який в травні цього року показали на Каннському кінофестивалі. Якщо фільм потрапить в оскарівський шортлист, то він представить Україну в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою".

Нагадаємо, "Донбас" – це художня картина, основана на документальних сюжетах про те, що відбувається на Сході України з 2014 року. За основу сценарію Лозниця взяв матеріали з аматорських роликів на YouTube. У травні на Каннському фестивалі Лозниця отримав приз як найкращий режисер за роботу над фільмом "Донбас".

Сергій Лозниця

Спочатку Український оскарівський комітет представив список з шести фільмів, що теоретично зможуть поборотися за "Оскара". Крім "Донбасу", в цьому списку були: "Вулкан" Романа Бондарчука, "Коли падають дерева" Марисі Нікітюк, "Брама" Володимира Тихого, "Кіборги" Ахтема Сейтаблаєва і "Міф" – про життя всесвітньо відомого оперного співака Василя Сліпака, який загинув на фронті. Церемонія "Оскар" відбудеться 24 лютого 2019 року.

Популярне на VOGUE