5 українських фільмів, які не можна пропустити в серпні

У серпні радимо дивитися в кінотеатрах українське кіно. Ті, хо не встиг, ще зможуть потрапити на "Будинок "Слово". Нескінчений роман" про Розстріляне відродження; до того ж, у прокат виходить довгоочікувана "Конотопська відьма" та призер Берлінале, документальна стрічка "Мирні люди".

"Будинок "Слово". Нескінчений роман"

У деяких кінотеатрах ще можна встигнути подивитися одну з найважливіших українських стрічок останніх років — драму "Будинок "Слово". Нескінчений роман", яка розповідає драматичну історію українських письменників доби Розстріляного відродження. Події фільму починаються у 1927 році в Харкові, де за наказом Сталіна збудували кооперативний будинок "Слово". У ньому зібрали під одним дахом українських письменників, яких змусили працювати на благо системи. Фільм розповідає про те, як комуністичний рай перетворюється на справжнє пекло з репресіями, розстрілами, втраченими мріями та життями. Серед них Хвильовий, Курбас, Яловий.

У кінотеатрі "кіно42"

"Все має жити"

"Все має жити" — зворушливий документальний портрет Анни Куркуріної, зоозахисниці, чемпіонки світу з пауерліфтингу і "найсильнішої жінки світу". Як зоозахисниця Анна проводила кампанії на захист прав тварин, опікувалася притулками, шукала нові сім'ї для десятків безпритульних звірів. А коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, жінка продовжила рятувати тварин у рідному Миколаєві, який потерпав від обстрілів. Ризикуючи власним життям, вона організувала гуманітарний центр і почала допомагати тваринам і людям у місті та на лінії фронту.

Режисери фільму — Тетяна Дородніцина та Андрій Литвиненко.

Ужгород, в межах кінофестивалю "Кіно сусідів", з 8 до 11 серпня

"Яремчук. Незрівнянний світ краси"

Документальна стрічка розповідає про життя і творчість зірки української естради Назарія Яремчука, з якого фактично почалася історія популярної української музики. У фільмі можна буде побачити архівні кадри з виступів ВІА "Смерічка", інтерв'ю з друзями Яремчука та його дружиною Дариною, світлини із архівів родини. Ініціатива створення стрічки виникла ще в 2021 році та належить доньці музиканта Марії Яремчук. Режисером картини став Артем Григорян.

8 серпня

"Конотопська відьма"

Прадавня відьма з Конотопу, закохавшись у звичайного хлопця, давно зреклася своїх відьомських сил. Але коли почалась війна, російські солдати захопили місто і жорстоко вбили її коханого, вирішує помститися, повертає свої сили і обрушує жахливі та криваві кари на голови та інші частини тіл убивць її нареченого. "Конотопська відьма" має всі шанси стати новим українським гітом, адже стрічку створено тандемом продюсерки Ірини Костюк та сценариста Ярослава Войцешека, що працювали разом над гітом "Мавка. Лісова пісня", який зібрав у світовому та українському прокаті понад 20 мільйонів доларів.

У "Конотопській відьмі" знялися Тетяна Малкова, Тарас Цимбалюк, Павло Вишняков, Олена Хохлаткіна, Іван Шаран, Ярослав Шахторін, Артем Сагітов, Сергій Сосновцев.

22 серпня

"Мирні люди"

Українці добре знають, що російські солдати здійснили сотні несанкціонованих дзвінків своїм рідним прямо з поля бою — їхні розмови вже понад 2,5 роки вторгнення фіксують українські спецслужби. У них загарбники обговорюють свої звірства, скоєні на території України, розповідають про мародерства та хід війни. Фільм "Мирні люди" режисерки Оксани Карпович побудований на цих перехоплених розмовах: взявши за основу голоси загарбників та їхніх матерів і дружин, стрічка протиставляє їх "новому нормальному" життю українців та їхнім зворушливим жестам опору насиллю.

На Берлінському кінофестивалі стрічка здобула "Приз Amnesty International — Спеціальна відзнака".

29 серпня

Популярне на VOGUE