До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що чекає на індустрію моди в 2023 році?

Хоча 2023 рік тільки починається, світ моди вже зібрав матеріал для захоплюючої 12-місячної пригодницької серії. Хто стане новою зіркою індустрії та як складеться невизначена доля великих брендів: vogue.ua шукає відповіді на важливі питання щодо майбутнього індустрії.

Як складеться доля Алессандро Мікеле і що чекає на модний дім Gucci?

Джаред Лето, Дакота Джонсон та Алессандро Мікеле
Джаред Лето, Дакота Джонсон та Алессандро Мікеле

Реклама

23 листопада 2022 року концерн Kering припинив співпрацю з художнім керівником Gucci Алессандром Мікеле, таким чином закривши розкішну та міцно вкорінену главу італійського модного дому. У новому сезоні прогалину, залишену віртуозом, його розмашистими сорочками та виразними принтами, заповнила креативна команда, яка власноруч підготувала колекцію осінь-зима 2023. Але, як вчить історія, команда без лідера – це не рішення в довгостроковій перспективі. Як довго доведеться замінювати одного майстра на колектив кутюр’є, кравців і швачок? Як складеться кар'єра Мікеле, який тільки розвиває свої крила, і чи є гідний наступник? Безсумнівно, що у боса Kering Франсуа-Анрі Піно має бути план "Б". Адже чорних коней, а до того ж чемпіонів, просто так не віддають.

Чи є у Гарріса Ріда рецепт, як повернути Nina Ricci колишню славу?

Гарріс Рід
Гарріс Рід

Оголошення Гарріса Ріда новим креативним директором Nina Ricci, можливо, стало несподіванкою. Новачок індустрії (Ріду лише 26 років), принц моди, яка змінює гендерні аспекти, та веселого гламуру, збирався зіткнутися з архівами бренду, який з 1932 року є синонімом витонченості, романтики та прихильності традиціям. Але перший проєкт – сукня з тюлю та оксамиту, пошита для Адель – розвіяв сумніви та переконав скептиків, що цей несподіваний експеримент може вдатися. Дебютну колекцію Гарріса для французького будинку моди представлять на початку 2023 року.

Як Гайдер Акерман бачить спадщину Жана Поля Готьє?

Жан Поль Готьє
Жан Поль Готьє

Коли Жан-Поль Готьє пішов на пенсію у 2020 році, замість того, щоб вибрати свого наступника, він вирішив знову зіграти творця. Відтоді кожен сезон обирає одного сміливця, який наважується пройтися по архівах, представляючи капсульне переосмислення спадщини. Першою стала Чітосе Абе з Sacai, яка підготувала колекцію сезону весна-літо 2021. Згодом був показ архітектурної точності арт-директора Diesel Гленна Мартенса та чуттєвості від Олівʼє Рустена з Balmain. А нещодавно колесо фортуни вказало на Гайдера Акермана. Як майстер бездоганного пошиття впорається зі спадщиною непокірного француза? Ми очікуємо велику дозу деконструкції, нову версію характерних смуг і культового корсета.

Louis Vuitton знайшли заміну незамінному Вірджилу Абло?

Френк Оушен та Вірджил Абло, 2021 рік
Френк Оушен та Вірджил Абло, 2021 рік

"Карл Лагерфельд покоління міленіалів", "Енді Ворхол нашого часу", а крім того діджей, творець Off-White і художній керівник чоловічої лінії Louis Vuitton. Вірджил Абло був єдиним у своєму роді, незамінним. Бо, хоча після несподіваної смерті дизайнера минуло більше року, концерн LVMH досі не знайшов йому гідного наступника у французькому модному домі. Нетерплячі підживлюють чутки про те, що найближчими місяцями кермо Louis Vuitton очолить перша в історії жінка. Поки що в полі зору критиків два імені – Грейс Вельс Боннер і Мартін Роуз. Проте колекцію осінь-зима 2023 року розробить запрошений Колм Діллейн, який стоїть за нью-йоркським брендом KidSuper.

Що кажуть про спадщину Карла Лагерфельда молоді дизайнери та гості MET Gala 2023?

Карл Лагерфельд
Карл Лагерфельд

Повернення MET Gala на сходи Метрополітен-музею після перерви, спричиненої коронавірусом, відзначалося двічі – 13 вересня 2021 року під девізом "В Америці: Лексикон моди" та 5 травня 2022 року під гаслом "В Америці: антології моди". Та цьогорічний захід обіцяє бути ще цікавішим. Виставка не тільки відкриватиметься гала-концертом, присвяченим Карлу Лагерфельду, людині-оркестру, але й на червоній доріжці дизайнери переосмислять спадщину Кайзера – його 65-річну кар'єру в будинках моди Balmain, Jean Patou, Chloé, Ballantyne, Cadette, Mario Valentino, Fendi і, звичайно, Chanel. Зануримося в архіви Лагерфельда з творіннями зірок чи, як французький кутюр’є, зазирнемо в майбутнє? Дізнаємось 1 травня.

Чи оговтаються Balenciaga після іміджевого падіння?

Звинувачення в естетизації страждань у зв’язку з шоу сезону осінь-зима 2022, яке вважали коментарем до кризи біженців після вторгнення росії в Україну. Тісні стосунки з антисемітським репером Ye та рекламні кампанії, що викликають асоціації з насильством над дітьми. 2022 рік точно не був щасливим для піару Balenciaga і показав, як легко провокація може перетворитися на болісний скандал. Хоча представники бренду зробили кілька заяв, які намагалися виправити останні події та оголосили про співпрацю з організаціями, що працюють в інтересах дітей, після реакції інтернет-користувачів і близьких друзів Balenciaga вже стало відомо, що простих вибачень недостатньо. Чи є у модного будинку шанс піднятися після іміджевого падіння? І зрештою, хто буде платити за помилки?

Якою буде перша колекція Деніела Лі для Burberry?

Деніел Лі
Деніел Лі

Прийнявши кермо Bottega Veneta, колишній герой другого плану Деніел Лі зірвав куш. Уже після першого показу у нього з’явився it-bag (клатч Pouch), а створений у 2020 році зелений Bottega Green навіть затьмарив жовто-сірий колір інституту Pantone. Яке ж було здивування, коли лише після кількох чудових сезонів Лі покинув італійський будинок моди. Щоб знайти йому таке ж почесне місце, керівництву групи Kering знадобилося дванадцять місяців. Зрештою, на роль креативного директора його призначили у Burberry. Залишається відкритим питання, чи цього разу Даніель змінить тактику, наприклад, зосередившись на відновленні основ британського бренду? А ще – чи вдасться йому розкрутити власне ім’я, досягнувши не менш запаморочливого успіху? У лютому він представить свою дебютну колекцію для Burberry.

Чи Фібі Файло нарешті розкриє карти?

Фібі Файло
Фібі Файло

Півтора року – саме стільки чекає індустрія на Фібі Файло з моменту оголошення про відкриття її власного бренду у 2021 році. Час від часу вона підігріває інтерес, згадуючи про кулуари підготовки (відомо, що це буде лінія одягу та аксесуарів, ідею підтримала група LVMH, а колекції працюватимуть на базі капсул, що випускатимуться відповідно до принципів стійкої моди). Уперше Файло зробила перерву в 2000-х після кількох хороших сезонів у якості креативного директора Chloé. Другу – у 2017 році, коли вона відійшла від справ після гітового десятиліття (дизайнери все ще спираються на її мінімалістичні конструкції, гру з формою, благородство тканин і фактур) у Céline. Коли вона вирішить повернутися цього разу? Чи розкриє дизайнерка всі карти щодо Phoebe Philo Studio у 2023 році?

Як зміниться стриманий Ann Demeulemeester під керівництвом Людовіка де Сен-Сернeна?

Людовік де Сен-Сернен
Людовік де Сен-Сернен

До недавнього часу їх об'єднувала лише країна походження – вони обоє народилися в Бельгії. Тепер протеже Олів'є Рустена і один з амбасадорів "голої" моди Людовік де Сен-Сернен і Енн Демельмейстер, відома своїм строгим кроєм, стануть сім'єю. 1 грудня 2022 року було оголошено, що зірка індустрії став новим креативним директором французького бренду (після того, як у 2013 році його покинула сама Енн, цю посаду по черзі обіймали Себастьєн Меньє та колектив анонімних дизайнерів). Чи захопиться індустрія гедоністичним баченням Людовіка? Єдине, в чому ми можемо бути впевнені, це те, що нинішня естетика пішла під ніж і нас чекає новий шлях.

Що планує Бернар Арно?

Дельфін Арно і Джиджі Гадід
Дельфін Арно і Джиджі Гадід

Настав час і кадрових змін у LVMH. Одне рішення призвело до лавини кадрових перестановок і може бути передвісником інших. Все для Дельфін Арно (старша донька голови правління компанії та основного акціонера Бернара Арно), яка лише через місяць після того, як її брат Антуан був призначений генеральним директором Christian Dior SE, зайняла посаду генерального директора бренду класу люкс. "Нове покоління бере верх", — прокоментувала критик New York Times Ванесса Фрідман. І хоча 47-річна Дельфін має завидне резюме (вона працювала в McKinsey, була названа єдиною жінкою-членом правління LVMH у 2003 році та була виконавчим віце-президентом Louis Vuitton з 2013 року), кажуть, що вони лише підтягнуть контроль родини не тільки над французьким будинком моди, але й над усією імперією.

Текст: Pola Dąbrowska

За матеріалами vogue.pl.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.