До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Маланка: знімання українського Vogue в Карпатах

Фотосесія за участі персонажів української Маланки – синтез репортажу, кіно і модної історії. Традиційні вбрання змішані з речами із сезонних колекцій, у кадрі – культові місця: околиці села Белелуя з фільму "Камінний хрест" і церква в Криворівні з фільму "Тіні забутих предків".

Текст: ТЕТЯНА СОЛОВЕЙ
Фото: ELIZAVETA PORODINA
Стиль: JULIE PELIPAS

Хустка із бавовни. Початок XX ст., Івано-Франківська обл., Косівський р-н.

"Вії натуральні?". Справжні вії у хлопця, вбраного в жіночу хустку, сорочку і плахту, здригнулися від подиву. Тому, хто стоїть поруч, малюють вуса. Замість правильних пониклих, як у Миколайчука в "Тінях забутих предків", завивають у гусарській манері.

Триває підготовка до Маланки – українського обряду зустрічі Нового року. За старим стилем він наставав у ніч на 1 січня, за новим – 14-го. Традиційно його відзначали гуляннями з перевдяганням і колядками. Сенс обрядових дій простий: обіграти перехід у новий день нового циклу і, зміною на одну ніч соціальних і гендерних ролей, перехитрити нечисть і привабити добрі сили. Тому головних персонажів, а вони йдуть парою: Маланка і Газда, Дід і Баба, Гуцул та Гуцулка, – грають неодружені хлопці, яких одягають у святкові етнічні костюми. Найбільш помітне вбрання, схоже на стіг сіна, – у Ведмедя: його плетуть майже місяць з осоки, а важити воно може до 50 кг.

На Христині: вишиванка із домотканого конопляного полотна, розшита вовняними нитками, бісером, леліткою (блискітками) і "сухозліткою" (металевими нитками). Кінець XIX – початок XX ст., Тернопільська обл., Борщівський р-н. Хустка із бавовни, Івано-Франківська обл., Косівський р-н. Корсет (жилет) із ситцю. Початок XX ст., Полтавська обл. На Вероніці: вовняна водолазка, WOLFORD. Вишиванка із домотканого конопляного полотна, розшита вовняними нитками, бісером, леліткою (блискітками). Кінець XIX – початок XX ст., Тернопільська обл., Борщівський/Заліщицький р-н. Кожух. Кінець XIX – початок XX ст., Івано-Франківська обл.
Сорочка з тюлю, шовкова сукня, все – BURBERRY PRORSUM. Кожух. Кінець ХІХ – початок ХХ ст., Івано-Франківська обл.

Зйомка Vogue UA відбувається в селі Белелуя Івано-Франківської області – одному з небагатьох сіл на Заходi України, де святкують Маланку. Щедро зустрічати знімальні групи самогоном на глід тут звикли ще відтоді, як 1968 року в селі знімали "Камінний хрест" за сценарієм Василя Стефаника.

Кожух. Кінець ХІХ – початок ХХ ст., Івано-Франківська обл. Запаска (фартух) з оксамиту, розшита шовком. Початок ХХ ст., Тернопільська обл. Браслети, латунь, шкіра, все – DIOR
На Вікторії: вовняна водолазка, WOLFORD; шовкова сорочка, BURBERRY PRORSUM. Кожух. Кінець ХІХ початок ХХ ст., Івано-Франківська обл. На Христині: вовняна водолазка, WOLFORD; бавовняна сорочка, BURBERRY PRORSUM. Кептар (жилет) з овечої вовни з аплікацією, декорований кутасиками і шнурами. Початок ХХ ст., Івано-Франківська обл., Городенківський р-н
На Христині: вишиванка з домотканого конопляного полотна, розшита вовняними нитками, бісером, леліткою (блискітками) і "сухозліткою" (металевими нитками). Кінець XIX початок XX ст., Тернопільська обл., Борщівський р-н. Хустка з бавовни. Івано-Франківська обл., Косівський р-н. Корсет (жилет) із ситцю. Початок ХХ ст., Полтавська обл. На Вероніці: вовняна водолазка, WOLFORD. Вишиванка з домотканого конопляного полотна, розшита вовняними нитками, бісером, леліткою (блискітками) і "сухозліткою" (металевими нитками). Кінець ХІХ початок ХХ ст., Тернопільська обл., Борщівський / Заліщицький р-н. Кожух. Кінець ХІХ початок ХХ ст., Івано-Франківська обл. Запаска (фартух) ткана
Шовкова блуза, спідниця з поліестеру, все – ELLERY; вовняна водолазка, WOLFORD. Запаска (фартух) ткана. Початок ХХ ст., Тернопільська обл., Борщівський р-н. Атласні стрічки
Вовняна водолазка, WOLFORD; бавовняна сорочка, вишита бісером, вишита шовкова спідниця, все – DIOR

Для прибулої команди Vogue UA, яка знімає фотоісторію на тлі Маланки, цей карнавал – травесті, для місцевих – традиція. За командою фотографа Єлизавети Породіної ряджені шикуються в снігу для фото в дусі епічних знімків всього села. На першому плані – моделі в міксі автентичного і модного одягу. Дублянка Burberry, розшита блуза Alexander McQueen, шовкові сукні Dior в поєднанні з вишиванками, кожухами і плахтами мають вигляд демонстрації модного тренду на фольклорні слов'янські мотиви. Сучасне життя поруч з автентикою – дуже колоритне. Обидві сторони дивляться одна на одну з цікавістю.

Реклама
На Христині: хустка з бавовни. Івано-Франківська обл., Косівський р-н. Кожух. Кінець ХІХ початок ХХ ст., Івано-Франківська обл. На Олександрі: вовняна водолазка, WOLFORD; оксамитовий жакет, BURBERRY PRORSUM. Шапка з кролячого хутра. Івано-Франківська обл., Косівський р-н. На Вікторії: вовняна водолазка, WOLFORD; куртка з овчини, BURBERRY PRORSUM; джинсова кепка, вінтаж
На Христині: вишиванка з домотканого конопляного полотна, розшита вовняними нитками, бісером, леліткою (блискітками) і "сухозліткою" (металевими нитками). Кінець XIX початок XX ст., Тернопільська обл., Борщівський р-н. Корсет (жилет) із ситцю. Початок ХХ ст., Полтавська обл. Хустка з бавовни. Івано-Франківська обл., Косівський р-н. Кожух. Кінець ХІХ початок ХХ ст., Івано-Франківська обл. Джинси, ELLERY. На Вероніці: вовняна водолазка, WOLFORD. Вишиванка з домотканого конопляного полотна, розшита вовняними нитками, бісером і леліткою (блискітками). Кінець ХІХ початок ХХ ст., Тернопільська обл., Борщівський / Заліщицький р-н. Кожух. Кінець ХІХ початок ХХ ст., Івано-Франківська обл. Запаска (фартух) ткана
Вовняна водолазка, WOLFORD; куртка з овчини, BURBERRY; джинсова кепка, вінтаж. Вишиванка з домотканого конопляного полотна, розшита вовняними нитками, бісером, леліткою (блискітками) і "сухозліткою" (металевими нитками). Початок ХХ ст., Тернопільська обл., Борщівський р-н. Запаска (фартух) бавовняна
Вовняна водолазка, WOLFORD; лляний топ, CÉLINE. Прохорівська хустка з бавовни з набивним візерунком. Кінець ХІХ ст., Чернігівська обл.
Шовкова сукня, CHLOÉ; вовняна водолазка, WOLFORD. Прохорівська хустка з бавовни з набивним візерунком. Кінець ХІХ ст., Чернігівська обл.
На Христині: вовняна водолазка, WOLFORD. Сорочка (вишиванка) з домотканого конопляного полотна, розшита бавовняними нитками, леліткою (блискітками) і бісером. Початок ХХ ст., Тернопільська обл., Борщівський р-н. На Вікторії: вишиванка з домотканого лляного полотна, розшита бавовняними нитками з використанням техніки настилання і заволокування. Початок ХХ ст., Рівненська обл., Рокитнівський р-н. На Вероніці: вовняна водолазка, WOLFORD. Вишиванка з домотканого лляного полотна, розшита заполоччю, з використанням технік нанизування і заволокування. Початок ХХ ст., Рівненська обл.
Сорочка з тюлю, сукня з поліаміду і шовку, все – BURBERRY PRORSUM
Вовняна водолазка, WOLFORD; шифонова сукня, ELLERY; шкіряні черевики, вінтаж

На вулиці мінус 10. Всі замерзли, але залишаються в снігу. Кінчик носа у найменшого, п'ятирічного, учасника дії – Сіяча – червоний, як ґудзик на його костюмі. Моделям у відкритих босоніжках співчувають всі.

Вовняна водолазка, WOLFORD; шовкова сукня, розшита стеклярусом, DIOR; шкіряний пояс з металевими защіпками, BURBERRY PRORSUM; джинсова кепка, вінтаж. Хустка з бавовни. Івано-Франківська обл., Косівський р-н.
Вишиванка з домотканого конопляного полотна, розшита вовняними нитками, бісером, леліткою (блискітками) і "сухозліткою" (металевими нитками). Кінець XIX початок XX ст., Тернопільська обл., Борщівський р-н. Хустка з бавовни. Івано-Франківська обл., Косівський р-н. Корсет (жилет) із ситцю. Початок ХХ ст., Полтавська обл.
На Христині: вовняна водолазка, WOLFORD. Вишиванка з домотканого конопляного полотна, розшита вовняними нитками, бісером, леліткою (блискітками) і "сухозліткою" (металевими нитками). Початок ХХ ст., Тернопільська обл., Борщівський р-н. Жаккардова тесьма (стрічка). На Вікторії: вишиванка з домотканого лляного полотна, розшита бавовняними нитками з використанням техніки настилання і заволокування. Початок ХХ ст., Рівненська обл., Рокитнівський р-н. На Вероніці: вовняна водолазка, WOLFORD. Вишиванка з домотканого лляного полотна, розшита заполоччю з використанням техніки нанизування і заволокування. Початок ХХ ст., Рівненська обл. Тканий пояс з вовняних ниток з жакардовим плетінням. Кінець ХІХ ст., Івано-Франківська обл., Снятинський р-н
Вовняна водолазка, WOLFORD; бавовняний пуловер, BURBERRY PRORSUM; шовкове плаття, розшите бісером, ROCHAS; черевики з лакованої шкіри, DIOR. Весільний вінок. Київська обл., Реконструкція зразка кінця ХІХ початку ХХ ст., Майстерня прикрас MAKOVIYA
Вовняна водолазка, WOLFORD; лляний топ, спідниця з льону, все CÉLINE. Прохорівська хустка з бавовни з набивним візерунком. Кінець ХІХ ст., Чернігівська обл. Пояс-крайка з вовни. Початок ХХ ст., Івано-Франківська обл., Городенківський р-н.
Вишиванка з домотканого лляного полотна, розшита бавовняними нитками з використанням техніки настилання та заволокування. Початок ХХ ст., Рівненська обл., Рокитнівський р-н.

Етнографи бачать у Маланці відображення процесу створення світу з хаосу. Повторенням обряду учасники вітають нове життя. Ми разом вітаємо нове життя.

Блуза із тюлю, шовкова сукня, шкіряні чоботи, все – BURBERRY PRORSUM. Запаска (фартух) із бавовни. Кожух. Кінець ХІХ – початок ХХ ст., Івано-Франківська обл.

Фото: Elizaveta Porodina
Стиль: Julie Pelipas
Зачіски і макіяж: Stella von Senger з використанням Tom Ford
Продюсер: Vika Yukhymenko
Кастинг: Megan McCluskie
Асистент фотографа: Josef Beyer
Асистент стиліста: Sonya Tsygankova
Моделі: Vita Filonenko @1Mother Agency, Kristina Abibulaieva @1Mother Agency, Veronika Rusakova @fusion models, Alexander Wolf @m4 models
Вдячність:
Українському інституту історії Моди
Національному центру народної культури "Музей Івана Гончара"
Народній фольклорно-етнографічній групі "Белелуйська Маланка"
Михайлу Герлібу, Роману Печіжаку (Косівська міська рада)
настоятелю церкви Різдва Пресвятої Богородиці в Криворівні отцю Івану Рібдаруку Зінаїді Лихачовій за надані речі з особистої колекції

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.