До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Модний відтінок Klein Blue в колекціях весна-літо 2020

Тренд на яскраві кольори вже давно полюбився модницям. Про соковитий жовтогарячий і всі відтінки неону ми розповідали раніше, а сьогодні поговоримо про синій — глибокий і насичений, головний колір 2020 року версії Pantone, а точніше про його особливий відтінок — International Klein Blue.

Аида Доменек в жакете цвета Klein blueАїда Доменек під час Тижня моди в Парижі, вересень 2019

International Klein Blue — фарба синього кольору, яку запатентував французький художник Ів Кляйн 1960 року. За словами самого Кляйна, синій колір завжди мав для нього особливе значення. Безпосередньо він асоціювався в художника з, мабуть, найабстрактнішими речами, які є в природі, — небом і морем, тоді як інші кольори породжували занадто конкретні асоціації. Ще одним джерелом натхнення Іва Кляйна були фрески італійського художника й архітектора, основоположника епохи Проторенесансу Джотто в капелі Скровеньї. Саме їхній яскравий фон надихнув Кляйна на створення монохромних картин.

Реклама
Ив Кляйн, Untitled Planetary Relief (RP 8), 1961 @Yves Klein ArchivesІв Кляйн, Untitled Planetary Relief (RP 8), 1961 @Yves Klein Archives

"Синій період" у житті художника почався в 1957 році — він виставляє в Мілані 11 монохромних картин, повністю залитих яскравим ультрамариновим кольором, а на буклеті-анонсі виставки пише, що на ній буде представлений "синій сам по собі, вільний від усілякої функціональності". Крім полотна, Кляйн творив і на білих аркушах паперу за допомогою "живих пензлів" — оголених жіночих тіл. Такий тип робіт художник називав антропометрією.

Ив Кляйн, Héléna (ANT 111), 1960 @Yves Klen ArchivesІв Кляйн, Héléna (ANT 111), 1960 @Yves Klen Archives

У поточному сезоні дизайнери віддають шану творам художника, усі до одного використовуючи особливий синій у своїх колекціях. Він проник в усі елементи гардероба: плісировані сукні й спідниці, атласні топи й штани, двобортні жакети й пальта. Одягнутися в Klein blue total-look, як на показах GMBH, Each x Other і Boss, — завдання для сміливих, але, запевняємо, ця сміливість віддячиться сповна. Не менш екстравагантне поєднання представили Rochas — тандем яскравого ультрамарину й припорошеного відтінку фісташки матиме виграшний вигляд у будь-яку пору доби. Про оригінальний прийом нагадують Marni: мікс різних фактур, трикотажного асиметричного джемпера з необробленими краями й шкіряної спідниці з нескромним вирізом, — надійний спосіб мати стильний вигляд у монохромному образі.

<b>Klein blue show</b>
Синий Klein blue в коллекциях весна-лето 2020

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.