До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія однієї речі: штани-карго

"Все нове – це добре забуте старе", – саме так говорила Роза Бертен, особиста кравчиня французької королеви Марії-Антуанетти. Так сталося з мішкуватими і функціональними штанами-карго, які в новому сезоні знову на піку популярності. Vogue.ua вирішив розібратися, з чого почалася історія легендарних штанів, і як вони потрапили в жіночий гардероб.

Ванесса Вагнер, 1999

Перші згадки про карго сягають 1930-х років. Саме тоді вільні і практичні штани з накладними об'ємними кишенями почали носити британські солдати. Їх визначальними рисами були колір мілітарі і дві додаткові функціональні кишені, що застібаються на клапан з ґудзиком: один збоку, другий спереду в області стегна. Така уніформа значно спрощувала життя військовим: вони могли використовувати кишені замість великих рюкзаків, так звільняли руки. Місткі кишені слугували місцями зберігання екіпірування та інвентарю.

Реклама

Поступово ця модель завойовувала все більшу популярність. Так, через два роки переваги штанів-карго оцінили американські військові і парашутисти, а тоді ця функціональна модель перекочувала в арсенал робочої уніформи. Їх носили будівельники, слюсарі, шахтарі, мисливці і представники інших чоловічих професій, специфіка яких вимагала мати при собі безліч корисних дрібниць.

В епоху світової емансипації штани-карго дісталися до жіночого гардеробу. Тендітні дівчата стали охоче вдягати штани войовничого характеру. Модні карго були симбіозом робочого одягу і стилю мілітарі. Тоді їх почали випускати Brunello Cucinelli.

Vogue, 1999

Але справжній тріумф армійських штанів з гардероба Лари Крофт припав на кінець 1990-х – початок 2000-х. Штани-карго були всюди: в кінофільмах, на обкладинках модних журналів, у колекціях легендарних дизайнерів і, звичайно ж, на вулицях. Так, Пенелопа Крус у пригодницькому фільмі "Сахара" продемонструвала стильні вільні штани у стилі сафарі, Алісія Вікандер у штанях-карго боролася за життя свого батька у фільмі "Лара Крофт: Розкрадачка гробниць", а герцог і герцогиня Кембриджські вирушили на прогулянку по джунглях.

Герцог і герцогиня Кембриджські
Пенелопа Крус у фільмі "Сахара"
Кадр з фільму "Лара Крофт: Розкрадачка гробниць"

У останніх коллекціях штани-карго займають чільну позицію у жіночому гардеробі. Дизайнери, натхненні уніформою британських солдатів, представили різні модифікації армійських штанів: завужені до низу у Alberta Ferretti, з куліскою відтінку хакі у Christain Dior, шовкові у Emporio Armani і Balmain, зі всілякими застібками, бретельками і пряжками у Fendi, з високою посадкою у Givenchy або з низькою у Dolce & Gabbana. Vogue.ua зібрав найстильніші штани-карго з весняно-літніх колекцій дизайнерів.

<b>карго</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.