До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 способів зробити купівлю джинсів більш екологічною

Щорічно в усьому світі продається 4,5 мільярда джинсів, але наша любов до них має приховану ціну. Ось як очистити совість і підібрати ідеальний варіант.

Попри те, що багато хто з нас прагне придбати спортивні джогери або шорти під час пандемії, джинси й досі основний елемент гардероба — щорічно в усьому світі продається приблизно 4,5 мільярда джинсів. Але в нашій любові до них є прихована ціна: для виробництва одних джинсів потрібно до 10 850 л води, а сам процес виготовлення часто передбачає використання шкідливих хімічних речовин.

Реклама
Outland Denim

"Основним матеріалом для джинсів є бавовна, вирощування якої потребує величезної кількості пестицидів і добрив", — коментує Лаура Балмонд, менеджерка ініціативи Make Fashion Circular Фонду Еллен Макартур. "Під час виробництва джинси перуть кілька разів, щоб отримати бажаний колір. Крім цього, щоб домогтися певного ефекту на джинсовій тканині, використовують кислоти, хімічний вибільник і засоби для чищення каменів".

Саме тому у 2019 році Фонд Еллен Макартур запустив ініціативу The Jeans Redesign, спрямовану на боротьбу із забрудненням, відходами й шкідливими методами виробництва джинсів. Її керівні принципи містять мінімальні вимоги, яких мають дотримувати бренди, що підписали ініціативу, зокрема Gap, Wrangler і Lee: відстеження використовуваних матеріалів, довговічність і можливість вторинного перероблення.

Відома також так звана нова хвиля джинсових брендів, які прагнуть виробляти джинси більш екологічно, раціонально й етично. Австралійський бренд Outland Denim, прихильницею якого є герцогиня Сассекська, використовує інноваційні технології, щоб зменшити вплив виробництва джинсів на довкілля. "Ми можемо виробляти одяг, використовуючи на 86% менше води, на 57% менше енергії й на 83% менше хімікатів, порівнюючи з традиційними методами", — пояснює засновник і генеральний директор Джеймс Бартл.

Outland Denim

Британський лейбл E.L.V. Denim використовує вже наявні речі з деніму, поєднуючи двоє джинсів або курток разом, щоб створити новий предмет. "Мені сподобалася ідея використовувати весь цей матеріал, який ми вже маємо", — каже засновниця бренду Анна Фостер. "Я хочу мати можливість взяти старі джинси й перетворити їх на те, що знову зможе сподобатися людям".

E.L.V. Denim

З огляду на щорічні обсяги виробленого деніму, дуже важливо, щоб ми всі купували джинси більш раціонально — чи то інвестиції в екобренди, чи то купівля second-hand речей. Ось все, що вам потрібно знати.

Вибирайте органічні й натуральні волокна

Органічна бавовна споживає на 91% менше "блакитної" води (з прісноводних або підземних джерел), ніж звичайна бавовна, отже вона ліпше підходить для джинсової тканини. Інші рослинні волокна, як-от ліоцел або конопля, також є екологічно чистішими. Вибирайте джинси, які на 100% складаються з натуральних волокон, оскільки їх буде набагато простіше утилізувати в довгостроковій перспективі.

Уникайте еластичного деніму

По змозі краще уникати стрейч-деніму, зробленого із суміші бавовни й поліестеру. Мікс натурального й синтетичного матеріалу ускладнює перероблення, а поліестер також виділяє шкідливі мікропластики під час прання.

На щастя, такі бренди, як Stella McCartney, розробляють більш екологічні альтернативи, і на початку цього року дизайнерка у співпраці з італійською джинсовою компанією Candiani випустила перший у світі біорозкладний еластичний денім з використанням рослинних волокон.

Шукайте безпечні й маловодні процеси очищення

Велика кількість хімікатів, які зазвичай використовують для фарбування й оброблення джинсів, завдає неабиякої шкоди довкіллю, забруднюючи водні шляхи. Ось чому так важливо шукати джинси, сертифіковані за стандартами Bluesign або Standard 100 від OEKO-TEX, що гарантує виробництво без застосування шкідливих хімікатів.

Вибирайте також бренди, які використовують методи фарбування й оброблення з низьким умістом води. "Там, де це можливо, ми використовуємо барвники SaveBlue, які, як було з’ясовано, заощаджують 87,5% води в процесі фарбування, порівнюючи з традиційними методами", — зауважує Бартл. "Нещодавно розроблена технологія означає, що тепер ми можемо прати не тільки з меншою кількістю води, але й споживаючи менше енергії та хімікатів".

Купуйте вінтаж або перероблені вироби

З огляду на вже наявну кількість джинсів, купівля секонд-генду — один з екологічно найчистіших варіантів. Згідно з WRAP, продовження терміну експлуатації одягу всього на дев’ять місяців може знизити його вуглецевий і водний слід на 20-30%.

Доглядайте за джинсами правильно

Щоб продовжити термін експлуатації улюблених джинсів, потрібно також правильно за ними доглядати. Це означає, що не варто надмірно часто їх прати, що дасть змогу заощадити воду й знизити викиди мікропластику. "Періть джинси тільки в разі потреби. Крім того, денім старіє ліпше, якщо менше його прати", — радить Бартл.

Текст: Emily Chan

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.