До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке Black Friday і чи є у неї майбутнє

Чорна п'ятниця (Black Friday) – день, який розпочинає сезон різдвяних розпродажів. Щороку – це нова дата, але вирахувати її легко – перша п'ятниця після Дня подяки в США, цього року – це 26 листопада. Влаштовувати розпродажі в цей день почали ще в XIX столітті, а сама назва "Чорна п'ятниця" з'явилася лише 1966 року. Придумали термін жителі Філадельфії, які цей день проводили в постійних заторах.

Фото: vogue.fr
Статусу офіційного свята у Чорної п'ятниці ще немає, але американці часто беруть в цей день вихідний, адже багато універмагів і магазинів відкриваються навіть опівночі і перші покупці отримують найбільші знижки. Популярність Чорної п'ятниці підтверджують цифри. Тільки в США зробити вигідну покупку в цей день прагнуть більше 200 мільйонів людей.
Фото: Everett Collection

Однак не все так просто і однозначно з Чорною п'ятницею. Щороку все більше покупців скаржаться на неякісний товар, який продається в цей час і непрозорість ціноутворення у багатьох ритейлерів. Також багато продавців останні кілька років починають робити знижки набагато раніше і у покупця втрачається очікуваний wow-ефект від можливої вигоди.

Реклама
Передріздвяний шопінг, 1936 рік

До того ж, зараз у Black Friday з'являються сильні конкуренти. Насамперед це CyberMorning або кіберпонеділок – в цей день вступають в гонку за гаманці покупців онлайн-ритейлери. Ідея кіберпонеділка полягає в тому, що його основні учасники – співробітники офісів, які виходять на роботу після Black Friday і за інерцією продовжують робити покупки, але вже в інтернет-магазинах.

Свій день розпродажів організував і один з найбільших в світі торговельних онлайн-майданчиків – AliExpress. Настає він 11 листопада, коли в Китаї святкують День холостяка – іронічна альтернатива західному Дню Святого Валентина, коли люди без пари вирушають робити шопінг поодинці. 2018 року компанія встановила новий рекорд – перший мільярд доларів був отриманий всього за 85 секунд після старту продажів. Через годину ця сума вже дорівнювала 10 мільярдам, а підсумок дня – 30,8 мільярдів доларів, що в кілька разів перевищує доходи від Чорної п'ятниці і кіберпонеділків у США. Даніела Ченг, глава Alibaba Group, коментує: "Ці цифри доводять, що люди, як і раніше, прагнуть до поліпшення свого повсякденного життя і хочуть це зробити якомога дешевше". Світ моди та краси сьогодні ще придивляється до шопінг-дня 11 листопада.
Фото: vogue.com

Багато брендів свідомо не беруть участі в марафоні Black Friday, бо хочуть, щоб люди приходили до них усвідомлено, а не просто в пошуку бездумних знижок. Особливо це стосується модних luxury-марок і ювелірного світу. Навіть такий гігант як Apple обмежує свою участь у шопінг-марафоні. Наприклад, замість знижок він роздає подарункові карти, за які можна купити певні товари, виручку від яких спрямують на благодійність.

Проти шопінг-істерії висловлюються і послідовники розумного споживання, що постійно нагадують: модна індустрія на другому місці за ступенем негативного впливу на навколишнє середовище, а такі акції, як Black Friday, лише змушують купувати більше.
Чи є майбутнє у Black Friday – запитання риторичне. Тут кожен вже вирішує для себе. Наприклад, маркетологи заявляють, що молоде покоління не так активно бере участь у Black Friday, але ще є мільйони тих, хто заради сумки мрії готовий займати чергу і ночувати перед вітриною магазину, адже мрії повинні здійснюватися – якими б вони не були.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.