До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому принцеса Діана та Керолін Бессетт — найстильніші жінки 1990-х

Світлі випрані джинси, високі коричневі ковбойські чоботи, світшотBritishLungFoundation, кепка з логотипом і блейзер — у травні 1988 року принцеса Діана вирушила на поле для гри в поло у вбранні, яке через 35 років стало зразком ідеального невимушеного образу. У той час принцесу Вельську переслідували чутки про її проблемний шлюб. Вона вже не була тією юною дівчиною, яка вийшла заміж за принца Чарльза у хмарині з білої тафти, але їй ще залишалося шість років до того, аби отримати можливість сміливо носити велосипедні шорти та об'ємні спортивні светри, як розлученій жінці.

Реклама

Поєднання чоловічого піджака та світшота тепер є звичним для створення розслабленого повсякденного образу. В певному сенсі така стилізація вже стала класикою. Оскільки блейзер і джинси є двома найважливішими елементами гардероба сучасної жінки, відтворити таке вбрання буде вкрай просто. Врешті, більшість з нас вже не раз випробовували цю формулу на власному досвіді. Але все ж таки — Діана завжди робила це краще.

У цьому й полягає привабливість стилю Діани — вона давала зрозуміти, що вона одягається так само, як інші. Обирає просто джинси, піджак і черевики. Її позачасовий стиль був канонізований у зніманні VogueFrance із Гейлі Бібер у головній ролі, у трьох сезонах серіалу "Корона", у фільмі Пабло Ларраіна з цілим гардеробом костюмів Chanel, а також в інтерпретаціях її вбрань Емілі Ратаковскі, Джулії Фокс та невісток, яких вона так і не зустріла. Її стиль обожнюють не всупереч доступності, а завдяки їй. І серед ікон стилю 1990-х років є лише одна жінка, яка може конкурувати з Діаною — КеролінБессетт-Кеннеді, модна публіцистка, яка вийшла заміж за Джона Ф. Кеннеді-молодшого. І хоч у світі існує мало публічних фотографій Керолін (за одними оцінками, лише сотня), але це не зменшує її впливу.

Останнім часом світ часто згадує Бессетт-Кеннеді та принцесу Діану через фінальний сезон "Корони" та нещодавній вихід книги про стиль Бессетт-Кеннеді CBK: CarolynBessetteKennedy: A LifeinFashion. Дві жінки мають багато очевидних подібностей: обидві вийшли заміж за членів королівської сім’ї, одна в буквальному, а інша в переносному значенні; обидві трагічно загинули молодими; обидві були білявими, багатими, вишуканими та стрункими. Обидві знали, як одягатися, зокрема, в буденності. Обидві змогли перетворити кросівки NewBalances і флісову кофту на щось ультрамодне. І причиною того, що ми пам’ятаємо їх як ікони стилю, стали не їхні весільні сукні чи вбрання з урочистих заходів, а їхні вбрання у повсякденному житті, коли вони виглядали, як звичайні люди.

Вони використовували моду не для того, аби прикрасити себе, а для того, щоб підкреслити свою — багату, природну — красу. Звичайно, вони мають бездоганний вигляд у сукнях Versace або спідницях YohjiYamamoto. Але вдягнені в ідеальну пару джинсів і флісову кофтину, саме тоді вони здаються найдосяжнішими, найдоступнішими. Чому індустрія моди продовжує досліджувати та відтворювати образи цих жінок у найпростіших вбраннях? Тому що вони — кращі версії нас.

Я далеко не перша людина, яка визнає талант Бессетт-Кеннеді та принцеси Діани виглядати псевдодоступно. У біографії Бессетт авторка каже: "Хоча Керолін уже була частиною модного ландшафту дев’яностих, саме вона переклала концептуальну моду на подіумі своєю американською модною мовою простоти та доступності". Прославляючи принцесу Діану в NewYorker, Джоан Джульєт Бак підкреслила: що менш по-королівськи виглядала Діана, то більше звичайні люди відчували з нею спорідненість.

Це трюк мінімалізму, ілюзія простоти. І тут ця філософія стосується не лише одягу. Неважливо, що Керолін була успішною публіцисткою бренду, який визначив епоху 1900-х, а Діана була принцесою, яка протягом усього життя тісно співпрацювала з дизайнерами. Неважливо, що ми знаємо або гадаємо про їхнє гламурне приватне життя. У своїх шортах або прямих джинсах вони могли бути ким завгодно.

За матеріалом vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.