До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Кочова зірка: інтерв'ю з дизайнером Вітою Кін

Дизайнер Віта Кін поставила українські національні мотиви на паузу – зараз її надихають Африка та Азія.

Віта Кін

Віта Кін перефарбовує єдину кольорову стіну у своєму київському офісі: змінює насичений кобальтовий на темний графіт. Нещодавно разом з чоловіком Романом Кіндрачуком вона провела місяць в Японії, нове захоплення стриманими відтінками – звідти. Це їхня третя і, схоже, найяскравіша подорож в країну традицій і переможного футуризму. Віта розповідає про фестиваль гейш в Кіото, закриті бари Гіндзи і чемпіонат з сумо в Токіо: "У цьому спорті, як в моді, все відбувається дуже швидко. Мені це подобається".

Реклама
Лляна сукня, Vita Kin; бавовняна футболка, Calvin Klein Underwear; шкіряна сумка, Loewe (asthik.com); панама з віскози і бавовни, 3.1 Phillip Lim (helen-marlen.com); металева сумка, Paco Rabanne (asthik.com); бавовняні шкарпетки, FALKE;

Вперше модний світ дізнався про Віту Кін 2015 року. Тоді лляні сукні за мотивами традиційних вишиванок підірвали Instagram і зібрали чергу з баєрів у коридорах паризького готелю Lancaster – там кожного сезону Віта представляє колекції в одному з с'ютів. Публіку захопили самобутні візерунки і обсесивна якість виконання речей – щоб розглянути деталі роботи, один з баєрів прийшов на зустріч з лупою. "Я обожнюю складні техніки і ручне декорування, – розповідає Кін, – тому не шкодую на виробництво ні часу, ні ресурсів. У красі і автентичній якості – вся магія мого одягу".

Лляна сукня, Vita Kin; бавовняна водолазка, Acne Studios; панама з віскози і бавовни (тут і далі), 3.1 Phillip Lim (helen-marlen.com); бавовняні шкарпетки, FALKE; шкіряні лофери, сережки, латунь, все – Chloé

За злетом українського дизайнера спостерігали з цікавістю – у Віти з'явилася армія прихильниць і віддане коло послідовників. Були й ті, хто передрікав автору розшитих суконь стрімке падіння. Чотири роки по тому Віта Кін – на піку форми: вона зробила колаборації з Eres, випускає три колекції на рік і створює дитячий одяг (дизайнер показує фотографії повзунків з вишитим вручну ім'ям Talitha Italia – доньки Джованни Баттальї Енгельберт). Нещодавно вона запустила колекцію взуття за мотивами марокканських бабушів. У квітні стартував онлайн-магазин vitakin.com – тут представлені класичні моделі і одяг в колірних комбінаціях, яких немає на інших майданчиках.

Лляна сукня, Vita Kin; бавовняна футболка, Calvin Klein Underwear; шкіряна сумка, Loewe (asthik.com); шкіряні шльопанці, 3.1 Phillip Lim (helen-marlen.com); бавовняні шкарпетки, FALKE; сережки, латунь, Jil Sander (asthik.com)

У колекції Vita Kin цього сезону до суконь з вишивкою додали вільні каптани нижче коліна з геометричною аплікацією. Цей дизайн Віта пробує вперше і з інтересом чекає, як його сприймуть клієнти. Нові сукні Vita Kin – сплав дизайнерських рішень з різних культур: крій навіяний етнічними костюмами жителів Північної Африки, а барвисті візерунки – ремісничою спадщиною народів Середньої Азії.

Крій навіяний етнічними костюмами жителів Північної Африки, а барвисті візерунки – ремісничою спадщиною народів Середньої Азії

Техніку аплікації на тканині Віта відкрила для себе на українських рушниках у Музеї Івана Гончара – і закохалася. Мініатюрними ножицями сама вирізала перші зразки – хотіла зрозуміти, як майстрині зможуть пройти всі кути і вигини малюнка. Як і все, що робить Віта Кін, ці "африканські" каптани – поєднання старовинних традицій і сучасного прагматизму. Мою увагу привернули еластичні петлі, вшиті всередину широких рукавів. Віта використовує їх для збірки – так рукави можна зафіксувати вище ліктя. На цю ідею Віту надихнув дизайн блокнота на гумці.

Дизайнер любить імпровізувати і отримує задоволення від кастомізації своїх суконь. За запитом клієнтів вона змінює кольори на візерунках і вишивці – так можна знайти несподівані поєднання відтінків. "Люблю експромти", – зізнається Віта, але тут же застерігає: це заважає будувати системний бізнес. Як в ній уживаються така спонтанність і прагнення до порядку? "Я – художниця, але з дуже хорошими підприємницькими задатками", – пояснює вона. Обмеження в роботі її бадьорять, а жорсткий графік модних сезонів дисциплінує. "Я готую колекцію протягом місяця, – розповідає Віта. – Перевірено: як би завчасно я не починала, все одно робота активується за місяць до старту шоурума. Дедлайни добре на мене діють".

Лляна сукня, Vita Kin; бавовняна водолазка, Acne Studios; панама з віскози і бавовни (тут і далі), 3.1 Phillip Lim (helen-marlen.com); бавовняні шкарпетки, FALKE; шкіряні лофери, сережки, латунь, все – Chloé

Зараз побороти внутрішній хаос Віті допомагає система Марі Кондо – метод магічного прибирання та наведення порядку в житті. В іншому дизайнер діє за покликом серця: навіть подорожі намагається не планувати заздалегідь, але ретельно вибирає вбрання для кожної пригоди. Коли наприкінці травня потрапила в Токіо, вона швидко змінила заготовлені сукні на нову уніформу – з колекцій Comme des Garçons. Біла сорочка, смугаста спідниця, скроєна з шестикутників, і бежевий анорак – несподіваний поворот для дівчини, яка популяризувала барвисті українські вбрання і гештег #chicnationale. Віта пояснює: кожне місце диктує свої умови. Вона має рацію. В країні втіленого майбутнього іншу Кін важко собі уявити.

Подорожі допомагають Віті розвантажити мозок і набратися нових вражень. Я б назвав її мандрівницею, але вона радісно поправляє: "Я циганка!" – бо ніде не хоче пускати коріння. Вона не будує великих планів, а воліє діяти інтуїтивно. Своє перше ательє в Києві в нульових вона відкрила тому, що їй сподобалося приміщення з високими стелями і ліпниною – створювати там одяг здавалося приємним заняттям. Приголомшливий успіх суконь за мотивами вишиванок Віта і зовсім вважає удачею: "Мені пощастило, що вони сподобалися людям". Що в такому випадку рухає дизайнером, який несподівано для самого себе переодягнув весь модний джетсет у лляні сукні? "У мене точно немає мети весь час ростити бізнес і заробляти гроші, – після хвилинки роздумів, відповідає Віта. – Напевно, для цього я недостатньо амбіційна. Мені просто подобається бути щасливою".

Фото: Kristina Podobed

Портрет: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Зачіски: Julia Stets

Макіяж: Sveta Rymakova

Сет-дизайн: Tanya Kantemirova @COMILFODECOR

Продюсер: Marina Sandugey-Shyshkina

Асистент стиліста: Sveta Manukyan

Модель: Nastya C @1Mother

Подяка: "Каштан Coffee", @kashtancoffee

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.