До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Вітер змін: перша обкладинка Анни Вінтур для Vogue US

3 листопада головній редакторці Vogue US Анні Вінтур виповнюється 74 роки. Листопад є важливим місяцем для Анни ще й тому, що 1988 року саме цього місяця вийшла її перша обкладинка для американського глянцю. 35 років тому цей випуск став моментом змін і перевернув світ моди. Vogue.ua розповідає історію створення легендарної обкладинки.

Анна Вінтур, 1988

Листопад 1988 року, в редакції американського Vogue лунає дзвінок із запитанням: "Ви точно нічого не наплутали?". У видавництві про всяк випадок вирішили пересвідчитися, що розміщене на обкладинці фото призначалося саме для неї. Здивування у пресі викликав абсолютно нетиповий знімок для такого видання. На дебютній обкладинці головної редакторки Анни Вінтур — фото усміхненої ізраїльської моделі Мікаели Берку, одягненої в потерті джинси Guess і кутюрний топ Christian Lacroix. "Ніхто не очікував, що ми поставимо його на обкладинку, перш за все, видавці Vogue. І звинувачувати я їх не можу, ніхто не очікував такого повороту", — розповідала Вінтур в одному зі своїх інтерв'ю.

Реклама

Так джинси вперше за всю історію журналу з'явилися на обкладинці. Іще однією новацією стало те, що модель не дивилася у камеру. Ця обкладинка не була схожою на те, що американський Vogue робив раніше, коли віддавав перевагу великим планам і елегантним образам з великою кількістю макіяжу. "Здавалося, що цей знімок був зроблений випадково — і це була правда. Я дивилася на цю фотографію і відчувала вітер змін, в ньому була зосереджена вся суть того, що відбувається", — розповідала Анна Вінтур.

Перша обкладинка Анни Вінтур для Vogue US, листопад 1988, фотограф Пітер Ліндберг

Відповідальною за образ Мікаели стала Карлін Серф де Дудзіл — на той момент fashion-редакторка Vogue US. Особливість Карлін у тому, що вона обожнює змішувати дороге і дешеве: "Я змішую все — це моє кредо". Саме під її керівництвом вийшла перша обкладинка Анни Вінтур. Светр Christian Lacroix з розшитим камінням хрестом і прості джинси Guess — для Карлін така комбінація здавалася дуже природною. "Коли я працювала над першою обкладинкою Анни, я перебувала в Парижі. Я їй сказала, що цей топ і джинси матимуть чудовий вигляд. Можна одягати на вулицю речі от-кутюр, і для цього не обов'язково робити зачіску і макіяж", — розповіла Карлін Серф де Дудзіл у своєму інтерв'ю для фільму In Vogue The Editor's eye.

Таким чином джинси вперше з'явилися на обкладинці журналу Vogue і на модній карті. Це радикальне рішення порушило всі межі і правила, які існували раніше.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.