До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про Сабато Де Сарно

Сабато Де Сарно працював у Valentino, перш ніж очолити Gucci. Римський бренд був домом дизайнера протягом 14 років, і з нього модний конгломерат Kering вирвав Де Сарно, щоб він очолив Gucci в Мілані.

Photographed by Anton Corbijn, Vogue, Winter 2023
Photographed by Anton Corbijn, Vogue, Winter 2023

Реклама

За останнє десятиліття під супроводом максималіста Алессандро Мікеле прибутки Gucci зросли до майже 10 мільярдів євро на рік. Але Мікеле, який розширив асортимент бренду чудернацькими й фантасмагоричними речами, не оцінив нову стратегію Kering, за якою бренд мав збільшити прибутки до 15 мільярдів на рік. Відповідно до нового плану Мікеле мав би дещо трансформувати свою роботу та розширити аудиторію за допомогою практичнішого та простішого одягу. Коли Мікеле пішов з компанії в листопаді 2022 року, Kering шукав дизайнера, який, як і Мікеле та Том Форд, ще раз міг би змінити бренд, продаючи більше людям, які можуть дозволити собі придбати й носити Gucci.

"Я хотів еволюції", — розповідає голова та генеральний директор Kering Франсуа-Анрі Піно. Щоб досягти потенціалу бренду, за його словами, йому потрібно було уникати перенапруження, втримувати радість, підвищувати сексуальність та звертатися до "широкої аудиторії споживачів розкоші". Місія Де Сарно в Gucci — зробити еклектичний бренд трохи більше схожим на його власний стиль: урбаністичний, сучасний та вишуканий, але не без інтриги.

"Люди писали про мою моду як мінімалістичну, тиху розкіш, але для мене все насправді навпаки, — говорить Де Сарно. — Моє пальто в результаті має форму, яка відточилася в процесі тривалої роботи. Щоб отримати більш округлий ефект у силуеті, я вивчав техніки плетіння та викройки, навіть ширину нитки з постачальниками тканини. Зрештою, ви бачите сіре пальто, але це трохи більше, ніж просто сіре пальто".

Замість того, щоб робити одяг для жителів альтернативного всесвіту, Де Сарно прагне вдягнути людей, які йдуть на роботу та на побачення — і він хоче, щоб вони носили найрозумніші, найсексуальніші італійські вбрання від Gucci. Він хоче, щоб люди цінували якість та приховані деталі його дизайну. Він хоче, щоб вони мріяли про його одяг — а потім знаходили його в магазини, купували й носили.

До січня 2023 року мало хто поза за межами внутрішнього кола оточення дизайнера чув про Де Сарно. Коли Мікеле розлучився з Gucci, списки потенційних наступників престолу містили, зокрема, директора дизайну студії бренду Ремо Макко або давнього дизайнера Gucci Давіде Ренне. Як розповідає Піно, внутрішні кандидати були недостатньо "приправлені", і тому в суворому процесі відбору персоналу, він шукав талантів з талантів. Тоді прийшов Де Сарно. "Я не співак чи актор, який став креативним директором, — говорить Сабато. — Я був дизайнером 20 років. Я торкнувся одягу, я змінив і модифікував його, я його винайшов. Gucci вибрали того, хто знає, як виконати цю роботу. Вам це може подобатися чи ні, але я, безумовно, знаю, як це зробити".

Старший з трьох дітей, де Сарно виріс у триповерховому будинку з батьками, родиною дядька та його бабусями та дідусями в Циціано, маленькому містечку на північний схід від Неаполя. Його мати, яка навчилася вишивати зі своїми шістьма сестрами, народила його у віці 17 років. Батько пішов за власним батьком у будівельну справу. В дитинстві з майбутнього дизайнера насміхалися через його ім'я, що з італійської означає "субота". Коли йому було близько 13 років, він почав дивитися на Джанні Версаче як на зразок для наслідування. "Він жив тим життям, яке я хотів, коли ріс: він був геєм, дуже близьким до сім'ї, з Південної Італії, і жив у Мілані".

Він обрав Istituto Secoli в Мілані як школу моди, оскільки хотів вивчати більше "конкретики" — і тому, що вона була не така дорога, як інші. Протягом літніх канікул він працював то в офісі Alater, то продавцем у Diesel. Для завершального іспиту в 2002 році він розробив спідницю, розрізану на смуги, які здавалися чорними, коли нерухомі, але сяяли всіма сімома кольорами веселки в русі.

Ця спідниця привернула увагу розвідника Prada, де незабаром й опинився Де Сарно, працюючи над принтами. Але в Prada йому не дозволяли творити й розробляти, тому він пішов — і незабаром приєднався до Dolce & Gabbana, де працював над трикотажним одягом. Згодом його запросили до дизайнерської команди у Valentino — і у 26-річному віці він переїхав до Рима.

Підйом Де Сарно на престол був і раптовим, і несподіваним. Одного вечора в п’ятницю наприкінці 2022 року він отримав повідомлення від Kering. Незабаром він розпочав процес співбесіди, хоча й не був впевненим, на яку саме позицію він подається. Наприкінці листопада, коли з'явилися новини про відхід Мікеле, Сабато зрозумів, що може отримати шанс транслювати власні ідеї у Gucci. І отримав.

Текст: Jason Horowitz
За матеріалом vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.