До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто така Камала Гарріс — перша жінка на посаді віцепрезидента США

7 листопада низка західних ЗМІ оголосили про те, що за попередніми даними, кандидат від демократичної партії Джо Байден став 46-м президентом США, а це означає, що пост віцепрезидента вперше посяде жінка — його соратниця Камала Гарріс. Розповідаємо найголовніше, що потрібно про неї знати.

Камала ХаррисКамала Гарріс

Особистість Камали Гарріс суперечлива, але від цього ще цікавіша. До того, як вступити в ці президентські перегони, вона обіймала посаду генерального прокурора штату Каліфорнія, а потім стала його сенатором. Президент Трамп неодноразово називав її жахливою людиною, яка говорить неправду. Серед його претензій — позиція Гарріс з питань оподаткування та фінансування армії. Проте, за словами політичних експертів, подібні заяви — це страх перед сильною енергетикою і професійністю Гарріс, яка посилила позиції демократів на цих виборах. До того ж, до Гарріс дуже лояльно ставилися представники різноманітних етнічних груп, що проживають на території країни — юристка свого часу стала першою темношкірою жінкою на посаді окружного прокурора в США, потім стала першою жінкою з індійським корінням у сенаті, а зараз і зовсім стане другою людиною в країні. Американська мрія в дії.

Реклама
Гарріс — юристка

Народилася Камала Гарріс у Каліфорнії, в родині ямайського іммігранта Дональда Гарріса і Шамаль Гопалан з Індії. Коли дівчинці було сім років, її батьки розлучилися і маленька Камала залишилася жити з матір'ю в не зовсім благополучному районі. Але їй пощастило — в середині 1960-х років у Каліфорнії була ініційована програма, в межах якої діти з бідних районів отримували можливість навчатися у престижних школах. Камала потрапила в одну з таких. За словами самої Гарріс, з юних років батьки брали її на різноманітні мітинги, де вона бачила, як важливо захищати свої права і не боятися заявляти власну позицію. Потім деякий час сім'я жила в Канаді, куди Шамаль Гопалан запросили викладати в університеті Макгілла. Вищу освіту вона вже отримала в США, в університеті Говарда, який називали "історично чорним", а магістерську роботу з юриспруденції захистила в Каліфорнійському університеті в Берклі.

Камала Гарріс

Юридична кар'єра Гарріс почалася з окружної прокуратури в Окленді, де вона спеціалізувалася на справах, пов'язаних із сексуальними злочинами. Потім вона займалася питаннями виплат медичної допомоги незаможним і згодом опинилася в офісі окружного прокурора Сан-Франциско, де її робота була пов'язана з питаннями підліткової проституції. Саме тоді вона прийняла одне з перших важливих рішень, які змусили говорити про неї. За пропозицією Гарріс, неповнолітніх повій правоохоронні органи міста тепер доправляли не в тюрму, а в реабілітаційні центри. Це означало повну зміну їхнього статусу — з правопорушниць на жертв.

Камала Гарріс

При цьому з боку багатьох правозахисників в її бік сипалися звинувачення у надмірній жорстокості, адже кількість обвинувальних вироків під час її каденції зросла. Не сподобалася їм і її позиція щодо законів про заборону смертної кари в Каліфорнії (Гарріс двічі їх не підтримувала), а також її підтримка закону про те, що шкільні прогули будуть визнаватися правопорушенням, за яке відповідатимуть батьки. Незлюбили її і з іншого боку — поліцейські. Вони відвернулися від Камали в 2004-му, коли прокурорка відмовилася вимагати смертний вирок для винного у вбивстві поліцейського Айзека Еспінози.

Гарріс — політикиня

Паралельно з основною юридичною роботою, Камала Гарріс активно розвивала політичну кар'єру. Трампліном для неї знову стала рідна Каліфорнія. В 2016-му вона перемагає Лоретту Санчес у перегонах за крісло сенатора штату і стає першою жінкою на цій посаді, до того ж представницею афроамериканської і південноазіатської громад водночас. У Сенаті вона миттєво стала зіркою — активно виступала на телебаченні, різко висловлювалася з приводу передбачуваного російського втручання в президентські вибори 2016-го і завжди чітко заявляла про свою позицію з найважливіших питань. Так, назвала рух Black Lives Matter конче необхідним, підготувала законопроєкт про "кліматичну рівність", підтримувала право на аборт і легалізацію одностатевих шлюбів. Також виступала за легалізацію каннабіса на федеральному рівні.

Камала Гарріс

У 2019-му Харріс оголосила про бажання балотуватися на посаду президента США від демократичної партії, але після внутрішньопартійних праймеріз прийняла рішення більшості, що єдиним кандидатом від них буде Джо Байден. У березні 2020-го вона оголосила про те, що приєднується до його команди.

Гарріс — дружина

Про особисте життя Камали Гарріс відомо не дуже багато. В середині 1990-х вона перебувала в стосунках зі спікером законодавчих зборів штату Каліфорнія Віллі Брауном, потім їй приписували роман з Гевіном Ньюсомом, який зараз обіймає посаду губернатора штату Каліфорнія. У 2014-му Гарріс вийшла заміж за юриста Дага Емхоффа, з яким виховує двох дітей Емхоффа від попереднього шлюбу. Про її захоплення також відомо не дуже багато. Вона любить готувати за рецептами з The New York Times, колекціонує кеди Converse і є прихожанкою баптистської церкви конгрегації Американських баптистських церков США.

Камала Гарріс з чоловіком

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.