До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Девон Аокі — модель, без якої неможливо уявити моду 2000-х

Шведський модний Дім Acne Studios випустив рекламну кампанію, головною героїнею якої стала Девон Аокі — одна з ключових моделей 2000-х. Її поява в кадрі миттєво викликала хвилю ностальгії у соціальних мережах, а ми розповідаємо докладніше її історію.

Девон Аокі у рекламній кампанії Acne Studios весна-літо 2023
Девон Аокі у рекламній кампанії Acne Studios весна-літо 2023

Реклама

"Мене помітив модельний скаут на концерті гурту Rancid у Нью-Йорку в 1995 році і запропонував знятися для журналу Interview в обмін на перепустку за лаштунки", — розповідала Девон Аокі в інтерв'ю британському Vogue у 2017 році. За кілька місяців після тієї щасливої ночі вона переїхала з рідної Каліфорнії до Лондона, де прожила майже 10 років. На стику століть Аокі з нікому не відомої старшокласниці перетворилася на одну з найпопулярніших моделей.

"Проривом у модельному бізнесі для мене стала робота з Карлом Лагерфельдом для Chanel 1998 року, — згадує вона. — Мене вже хотіли відправити назад до школи, коли я прийшла до студії з рюкзаком, повним підручників, але він побачив у мені щось, чого не помітили інші. Завжди буду йому вдячна".

Показ Chanel весна-літо 1999
Показ Chanel весна-літо 1999

Після цього була низка легендарних подіумних виходів Аокі для Chanel. Здавалося, ніби їхній союз із Лагерфельдом був створений для Pinterest. Особливо якщо судити з кутюрного образу в дусі Джетсонів, який модель демонструвала на показі Chanel осінь-зима 2000. Потім було безліч інших моментів, що запам'яталися — у співпраці з Comme des Garçons, Paco Rabanne і Jeremy Scott. Завдяки своєму інтуїтивному особистому стилю та популярності поза подіумом Аокі зробила драматичне, розкішне вбрання актуальним для молодого покоління, що живе в епоху інтернету.

Так-так, йдеться про штани з дуже заниженою посадкою і графічні топи — попередники стилю кіберпоп. Тоді це був каліфорнійський протест проти приземленої моди, яка домінувала у молодіжній культурі 1990-х років у Європі. А сьогодні це основа гардеробу Depop. Нехай рожеві окуляри, через які ми дивилися на світ, і розбилися з появою соцмереж, але Аокі так і залишилася кумиром для крутих дівчат. "Коли я щойно переїхала до Лондона, ми з Кейт Мосс зіграли парочку викрадачок автомобіля у кліпі на пісню Kowalski гурту Primal Scream. То була своєрідна розминка перед роллю Суші у "Подвійному форсажі"", — каже Аокі. Згадуємо найкращі подіумні образи Девон Аокі 1990-х та 2000-х років.

Текст: Julia Hobbs

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.