До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що Тьєрі Мюглер зробив для світу моди

21 грудня 1945 року народився Тьєррі Мюглер — один із найяскравіших дизайнерів другої половини XX століття. Vogue.ua згадує, що модельєр зробив для модної індустрії.

Тьєрі Мюглер

Родом зі Страсбурга, молодий Мюглер переїхав до Парижа 1968 року, де його кар'єра почала розвиватися досить стрімко. У французькій столиці Тьєрі працював художником за ескізами та оформлювачем в мережі магазинів Gudule, а паралельно розробляв колекції для Будинків моди в Барселоні, Парижі, Мілані та Лондоні. Першу колекцію він показав через 5 років 1973 року і відразу звернув на себе увагу модного світу. На тлі мінімалістичних шістдесятих з їх прямими силуетами і тягою до футуризму відверті вбрання Мюглера мали як мінімум неординарний вигляд. Майбутній кутюр'є надихався п'ятдесятими, але трактував їх по-своєму — не боявся оголяти груди і ноги жінок. У підсумку, ця навмисна сексуальність стала його візитною карткою.

Реклама

Естетика

Характерний стиль Тьєрі у не мало опирається на сексуальний фетишизм, а його моделі часто нагадують естетику домінатрікс — від високих чобіт на підборах до всіляких корсетів. Фетишизм читався і у використаних матеріалах: найчастіше Мюглер працював зі шкірою, вінілом, лайкрою і джерсі.

Незважаючи на агресивний сексуальний одяг, натхненний космічно-футуристичним курсом шістдесятих, у Тьєрі домінує класична ідея поклоніння жіночому тілу: лінії крою та оздоблення повторювали анатомічні контури, нічого не приховувало декольте, затягнута у вузький складно влаштований корсет осина талія, бандажні деталі, оголені частини тіла, прозорі тканини, високі розрізи і надлишковий декор — його речі підносили жіночий силует і формували безкомпромісно фемінні ДНК Thierry Mugler.

1973 року Тьєрі створив свою першу персональну колекцію Café de Paris. Вона була основана на стилі 1950-х років і вирізнялася особливою жіночністю і урбаністичністю, в той час, як на світових подіумах правив унісекс. Саме ця відверта сексуальність, чистота і точність силуетів стали знаковими складовими естетики дизайнера, які були присутні у всіх наступних колекціях.

1978 року Мюглер відкрив перший бутік і запустив свою першу чоловічу лінію L'homme Mugler. Саме вона прославила дизайнера на весь світ. Переважно яскраві, неймовірно насичені відтінки, а також інтерпретація класичного чоловічого крою — унікальний стиль Мюглера і його характерні риси не дозволяли сплутати одяг Thierry Mugler ні з яким іншим.

Покази

Thierry Mugler Haute Couture осінь-зима 1997/1998

Ще до Alexander McQueen і Victoria's Secret Тьєрі Мюглер був першим, хто перетворив свої покази у видовищні шоу. Схильність дизайнера до деякої театральності – це не бажання епатувати. Просто Тьєрі було мало однієї тільки жіночої моди, йому хотілося освоювати нові форми, самовиражатися. 1977 року він влаштував перше шоу, особисто зайнявся його продюсуванням. Можливо, його гротескні перформанси були навіть необхідністю, враховуючи неординарність його ідей.

Thierry Mugler осінь-зима 1995/1996

Парфумерія

Ранні 1990-ті були відмінним часом для лейбла. На тлі успіху, 1992 року Мюглер вирішує створити парфум. Буденність і стандарти — це не історія дизайнера. Тому його перший аромат Angel був настільки ж революційним за формою і вмістом, як і його одяг. На піку популярності унісекс-віянь перебільшено сексуальний і надлишково солодкий дебютний парфум став сенсацією. Angel — перший аромат, створений без єдиної квіткової ноти. Замість них основою стали ноти праліне і шоколаду з пачулі, за допомогою яких Мюглер хотів відтворити запах випічки, яку готувала його мама, вважаючи її основою ангельської сутності жінки. У флаконі вже легендарної блакитної зірки, Angel стали першими парфумами, які випустили в настільки ексцентричній упаковці. Вони стали феноменом і навіть змогли на деякий час витіснити з ринку Chanel №5. Наступні аромати Мюглера чекала не менш успішна історія.

Текст: Марина Шулікіна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.