До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Портрет нації: весільні вбрання киян 100 років тому

Букети, вбрання, зачіски... Як кияни вбиралися до весілля? За підтримки Музею історії міста Києва публікуємо серію фотопортретів молодят, які датуються сотнею, а подекуди — й більше років тому.

Л. О. Браїловський з нареченою Надією ЛаврентієвноюКозловською. 25.04.1914 р. Село Будаївка (нині місто Боярка), Київського повіту.

Цікаво, що фото здебільшого робили в студії — там було легше виставити світло і скористатися реквізитом. Та деякі молодята могли дозволити собі невимушеніші кадри — як подружжя Браїловських, що позує під квітучою вишнею на тлі дерев’яного паркана.

Реклама

Звісно, послуги весільного фотографа були доступні не всім киянам, а переважно заможним. Так, портрет жінки в модерному стилі, наче тільки з полотен Густава Клімта, зображує Аріадну Шлейфер. Вона була дочкою відомого київського архітектора, банкіра Георгія Шлейфера, який започаткував у Києві артезіанське водопостачання, розбудував квартал між вулицями Заньковецької та Городецького, а також Театр ім. Івана Франка. У 1926 році від імені родини Аріадна з братом подарували історичному музею ім.Т. Шевченка 22 картини з колекції батька.

Дякуємо за допомогу у створенні матеріалу Ользі Друг — історикині, письменниці, авторці книг "Вулицями Старого Києва", "Від війта — до мера", "Особняки Києва" (у співавторстві), яка очолює відділ "Київ другої половини XVIIст. — лютий 1917 р." Музею історії міста Києва.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.