До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сила традицій: засновниця бренду OBERIG Тетяна Кондратюк — про прикраси, що оберігають

Без знання власних традицій немає майбутнього — ця істина особливо важлива для українців сьогодні, коли ми звертаємося до спадщини в пошуках відповідей та підтримки. До того ж самобутні українські звичаї залишаються потужним джерелом натхнення для сучасних дизайнерів та художників. Саме про це ми поговорили з нашими героями у спецпроєкті "Сила традицій", реалізованому разом із партнером — брендом Zacapa, корені якого сягають 70-тих років минулого століття.

Тетяна Кондратюк
Тетяна Кондратюк

Реклама

Сьогоднішня героїня — засновниця ювелірного Дому OBERIG Тетяна Кондратюк, яка запросила нас до бутика в історичному центрі Києва, аби розповісти про унікальні прикраси, натхнені багатовіковою українською культурою.

OBERIG — український ювелірний Дім, що транслює історію через сучасні прикраси. Його ідея народилась у харків'янки Тетяни Кондратюк, філологині за фахом та підприємиці, понад 14 років тому — у той період, коли про українські традиції говорили значно менше, ніж сьогодні. Тетяна зізнається: заснувати ювелірний бренд, який розповідав би про українські символи та транслював енергію, закладену нашими пращурами, але у стильній вишуканій формі, було її мрією.

"Багато років тому я була в Канаді на прийомі у міністерки оборони країни, яка запросила на зустріч недержавні жіночі організації. Одну з них я якраз представляла, — згадує Тетяна. — Дрескод вечора був дуже цікавий: black tie та національні прикраси. Я поставилася відповідально до нього, адже представляла Україну: передивилася чимало українських прикрас, занурилася в історію, і зрештою надягла дуже красиве традиційне намисто. На прийомі було 127 країн, всі представниці прийшли у вишуканих вечірніх сукнях та національних прикрасах — неймовірна картина! Тоді я вперше задумалася про власний бренд, який розповідав би світові про Україну через прикраси. Чесно кажучи, тоді мені самій не вистачало таких прикрас. Я хотіла чогось більш автентичного — так і народився наш OBERIG".

14 років тому Тетяна Кондратюк зібрала невеличку команду однодумців, і разом вони зробили першу прикрасу — кулон із зображенням калини, символу, який потім трансформувався у першу колекцію із символічною назвою UA Collection. Тетяна розповідає, що калина в українській культурі традиційно є символом сімейного добробуту.

Одна з найвідоміших колекцій бренду — "Моя земля", що об’єднує орнаменти різних регіонів України, від Слобожанщини до Чернігівщини

"Нашу першу колекцію UA Collection ми презентували в київському готелі "Інтерконтиненталь". Журналісти тоді питали: "Як ви ризикнули поєднати в одній прикрасі орнаменти вишиванки й діаманти?" Це був 2009 рік... Але коли ми запускали бренд, то не думали про ризики і не будували бізнес-стратегії. Це взагалі спочатку було не про бізнес, а про мрію. Мрію створити колекцію, натхнену давніми українськими оберегами, та показати її в музеях світу, аби світ дізнався більше про нас, українців".

Фото: Stephan Lisowski
Фото: Stephan Lisowski

З першої колекції прикраси OBERIG задали високу планку: коштовні камені — діаманти, рубіни, сапфіри, — висока якість та сучасний дизайн. За перші два місяці, згадує засновниця бренду, продали всю колекцію — тоді залишилось тільки два браслети і один кулон, які Тетяна вирішила не продавати, аби залишити в архівах ювелірного Дому як історію.

Фото: Stephan Lisowski
Фото: Stephan Lisowski

Одна з найвідоміших колекцій бренду — "Моя земля", що об’єднує орнаменти різних регіонів України, від Слобожанщини до Чернігівщини. "Працюючи над колекцією, ми залучали етнографів та етнологів, досліджували орнаменти різних регіонів — у вишиванках, рушниках, у традиційних прикрасах, що носили тодішні жінки. Це дуже яскрава, красива колекція і одна з наших найулюбленіших. Вона завжди актуальна", — ділиться Тетяна. Сама вона залюбки носить кілька прикрас із колекції "Моя земля", що подарував чоловік — ті, що натхнені символами її рідної Слобожанщини.

Сережки, каблучки, браслети та інші прикраси бренду вишукані, зроблені з 18-каратного золота, у поєднанні з діамантами, рубінами та сапфірами. Але окрім вишуканості, є важлива культурна складова: за цими прикрасами можна вивчати історію української орнаменталістики та дізнатися, у що вірили наші пращури. Є прикраси з колосом — символом родючості, потенційної енергії, взаємодії жіночого та чоловічого початків; зі знаком родючої ниви — цей симпатичний яскравий квадрат з 9 менших квадратів здавна символізує багатство, плодючість і стабільність. Звісно, є восьмикутна зірка — прадавній символ Різдва та нового початку в українців, що також завжди була символом материнства.

Тетяна зізнається, що на початку вторгнення спостерігала, як її власні прикраси та прикраси їх близьких темніли — ніби увібравши у себе весь жах, який переживали у той час українці. Звісно, сам бізнес теж зазнав великих змін через повномасштабну війну. "Наше виробництво розташовувалося в Харкові — було дуже багато напруження та хвилювання, від того, як зберегти людей (звісно, багато хто з наших колег пішов на фронт) до того, як перевезти виробництво в більш безпечні регіони України, — згадує Тетяна. — Але ми швидко відновили роботу — були впевнені, що це потрібно".

У розмові Тетяна міркує про те, що наша земля насичена оберегами та прадавніми символами, які нас захищають — особливо в цей непростий час. На початку вторгнення команда OBERIG запустила важливу благодійну акцію, яку продовжує вже майже два роки: весільні обручки в подарунок для тих, хто одружується на фронті. "Це дуже красиві, ніжні срібні обручки. Вже понад 2300 пар одружилися з нашими обручками на фронті. Ми знаємо, що для них це важливо, адже це обручки-обереги — ми свято віримо, що вони працюють. А для нас це можливість висловити величезну подяку нашим захисникам та захисницям".

Торік до Дня Незалежності дім OBERIG випустив ще одну особливу прикрасу — кулон із зображенням тризуба, створений спільно з митцем Олександром Животковим. Ювелірна прикраса натхнена зображенням знака князя Володимира з плінфи Десятинної церкви у роботі Животкова "Слава Україні" (з колекції фонду Stedley Art Foundation). Потужний символ України працює на благо, адже кошти від продажу цієї лімітованої колекції зі 100 виробів направляються на реабілітацію військових та їхнє медичне забезпечення.

Вже понад 2300 пар одружилися з нашими обручками на фронті. Ми знаємо, що для них це важливо, адже це обручки-обереги

Працюючи над колекціями, команда залучає не тільки знакових українських митців, але й нових лідерів думок. Тетяна каже, що молоде покоління клієнтів та друзів її дуже надихає. "Це люди, які не приймають компроміси. Нова генерація більш вільна та незалежна, для них слово "свобода" несе конкретні змісти. У прикрасах вони бачать, крім дизайну, можливість виразити себе — дуже часто ми робимо прикраси на замовлення для наших молодих клієнтів, у них є свої пропозиції стосовно дизайну та символів". А ще прикраси OBERIG передають від мам або бабусь у спадок — "так, нам не 300 років, але я знаю родини, які купують наші прикраси вже у трьох поколіннях, від бабусі до онуки — і це неймовірно тішить", — розповідає Тетяна.

У бутіку OBERIG Jewelry
У бутіку OBERIG Jewelry

Традиція продовжує жити, коли вона цікава нам сучасним — із цієї думкою складно сперечатися. Тетяна впевнена: останні два роки показали те, наскільки ми унікальна нація — своїми традиціями, мовою, баченням світу. А стародавні символи — від вишиванки до калини — є частиною культури, яка має продовження в сьогоденні. "Я вірю, що це — наша броня".

Інтервʼю, текст: Daria Slobodianyk

Режисерка: Anna Bugakova

Відеооператор: Dmytro Feschuk

Фото: Daria Shramko

Стиль: Viktoria Filipova

Звукозапис і зведення: Xenia Vynogradova

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.