До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

13 проєктів, які надихнули нас на міланському Тижні дизайну

Мілан у квітні — найкраще місце для натхнення, а також можливість відвідати секретні кутки міста, зайти до старовинних палаццо, шоурумів та приватних домівок, які відкривають свої двері для закоханих у дизайн. Олена Дяченко відправилася на Fuorisalone з Венеції у пошуках найсвіжіших ідей для інтер’єру.

Портрети в скульптурі від CarolinaCastiglioni

Реклама

Донька засновниці Marni та артдиректорка власного бренду Plan C, Кароліна Кастільоні не обмежує свою творчість лише модою. У міланській галереї IlVicolo вона презентувала проєкт "Портрети" — свої дебютні скульптури у стилістиці поп-арт, натхнені світлинами її дітей та виконані вручну міланськими ремісниками: вони будуть представлені на MiamiArtBasel наприкінці року. А серію текстурних килимів ручної роботи з авторськими принтами Кароліни в гаммі colorblocking створив для неї французький бренд Trame у співробітництві з майстрами Марокко.

"Квартира" від Artemest

Онлайн-ритейлArtemest спеціалізується на вершках італійського декоративного миcтецтва та представляє нішевих дизайнерів та бренди з усієї країни, які виготовляють меблі, текстиль, предмети декору та арт-об’єкти вручну або за унікальними технологіями. На дизайн-віці вони продемонстрували, як це може працювати у єдиному інтер’єрі. Локацією стала старовинна міланська квартира 1930-х років з оригінальними фресками, ліпниною та старовинним паркетом, а за наповнення кімнат відповідали шість відомих архітектурних бюро. Кожен простір можна вивчити на сайті проєкту, познайомитися з авторами та замовити будь-яку річ, що була використана в дизайні, — або наважитися на тотал-лук.

Вечірка 80-х у CasaOrnella

Ще один імерсивнийпроєкт квартири, але цього разу на сто відсотків onemanshow: тосканська дизайнерка Марія ВітторіяПаджіні рік тому задумала свій власний дім у Мілані як шоурум та візитівку власної естетики. CasaOrnella, названа на честь відомої італійської співачки 60-х, — яскравий мікс ідей, епох, кольорів та об’єктів, які відображають еклектичний смак хазяйки-мандрівниці і транслюють емоції. На обіднім столом звисає дискобол, з колонок лунає WhatIsLove від Haddaway, крісла вдягнені у різнокольорове хутро, паркет розфарбований геометричними візерунками, на стінах та полицях — скульптури та картини молодих митців. У цьому домі можна купити абсолютно все — від меблів авторства власниці до вінтажних речей, арт-об’єктів або шпалер.

LaboratorioParaviciniнакриває стіл

За номером 8 по viaNerino в історичному районі 5Vie ховається один з найелегантніших брендів декору в Мілану, який відкриває двері свого атмосферного ательє для гостей під час Тижня дизайну. Протягом останніх тридцяти років КостанцаПаравічіні займається в цих стінах створенням розписаних вручну тарілок, які сміливо можуть конкурувати із знаменитими Ginori 1735. Тут можна сповна відчути розкіш високого ремісництва, замовивши дизайн за власним смаком та побажаннями — і отримати сервіз, вартий рафінованого італійського палаццо. На Тижні дизайну бренд презентував колекцію Samarcanda, натхнену Великим шовковим шляхом: для мінімалістичних тарілок з делікатними східними візерунками створили інсталяцію-дюну з піску.

CONTINUUM від Вікторії Якуши

Проєкт дизайнерки та архітекторки Вікторії Якуші у Мілані об’єднав українських творців-візіонерів, які транслюють свій світогляд через призму дизайну, моди, ремісництва, парфумерії та гастрономії у форматі перформансів. Якуша запросила решетилівську майстерню ремісництва "Соломія", що спеціалізується на ткацтві, шеф-кондитеркуДінаруКасько, що працює з геометричними формами в 3D, модного дизайнера Dzhus та парфумера Arboretum Влада Зварича. Білий став єдиним кольором експозиції. Бренд меблів, декору та освітлення Вікторії Faina, присвячений мінімалістичнимархетипним формам та традиційним українським ремеслам, що передаються з покоління в покоління, задавав тон. Для дизайн-віку вона розробила колекції меблів Movchun з органічних переробних матеріалів та світильники Slunach з натурального мусліну.

Венеційська кімната у Sofia Zevi

Софія Джезві представила у своїй камерній галереї в Брері концентрат сучасного дизайну MadeinVenice у колаборації з французьким архітектором Едгаром Жайє. Задумана як старовинна гардеробна, кімната була оформлена вбудованими шафами, стіни та двері яких вдягнулися у різнокольровийпринтований текстиль венеційської дизайнерки ChiarastellaCattana — саме до неї у лагуні звертаються за рафінованими тканинами для дому. У цьому проєкті вона презентувала свою нову колекцію текстилю для оббивки меблів. Щодо об’єктів декору, галеристка покликала митця AkiraHara, який створює вази з муранського скла у японському стилі, а також дизайнерку скла YaliGlass.

Традиції Анд у LoroPiana

У спеціальній колаборації з аргентинським дизайнером Крістіаном МохадедомLoroPiana розповідають про глибокий зв’язок бренду з Латинською Америкою, де вони знаходять свої найцінніші тканини — наприклад, вовну вікуньї з провінції Катамарка, де народився сам Мохадед. Для LoroPiana він створив серію меблів та інсталяцію з колон, які натхнені старовинним звичаєм мандрівників Анд відмічати шляхи в горах нагромадженням каміння, що сторіччями вказує путь наступним поколінням. Аскетичні, могутні та важкі, вони нагадують доісторичні валуни, суворі лінії яких пом’якшуються за допомогою вишуканих тканин бренду та деталей з різьбленого дерева. У ролі кольорового акценту виступають журнальні столики, поверхня яких зроблена з блискучої кераміки у відтінках червоного та блакитного. Всі меблі з колекції доступні виключно на замовлення.

Spaghetti Wall вдягають стіни в оп-арт

Той випадок, коли дизайн стін може стати справжнім арт-об’єктом в інтер’єрі. Бренд шпалер родом з Удіне в регіоні Фріулі Spaghetti Wall — адепти екологічного підходу до матеріалів та іронічної філософії (назва походить від ідеї кидати спагетті на стіни у пошуках ідеального принту — що прилипне, то твоє). У цьому сезоні вони об’єдналися з молодою художницею та дизайнеркою поверхонь Людовікою Мішателлі. Людовіка створила для бренду колекцію грайливих візерунків Motus, натхненних оп-артом та графічними кодами 60—70-х. Як художниця, вона приділяє велику увагу текстурам, працюючи з порошками пемзи, піском тощо – і Spaghetti Wall подбали про те, щоб кінцевий результат виглядав по текстурі як справжня картина митця.

Фетиш ручної роботи у Fornasetti

Флагманський бутик Fornasetti на вулиці Корсо Венеція — одна з унікальних можливостей залучитися до Тижня дизайну для тих, хто не зміг відвідати Мілан в основні дати. Протягом ще декількох тижнів тут можна переглянути проєкт The Syntax of Making, присвячений історії бренду, його давнішньому співробітництву з найкращими ремісниками та використанню унікальних технік ручної роботи. Одна з кімнат цілком присвячена історичному архіву Fornasetti з 1940-х, в іншій — рами для шовкографії, що використовуються для нанесення фірмових принтів, а в третій працюють наживо майстри-художники, які демонструють нанесення малюнків вручну.

Louis Vuitton

Для колекції предметів інтер’єру Objets Nomades потрібен не менше ніж палаццо: на цей раз, розписаний фресками імпозантний Palazzo Serbelloni, де розмістилися 11 творінь найкращих світових дизайнерів, що співпрацюють з Домом моди, а також масштабна інсталяція Марка Форна Pavilion Nomad у внутрішньому дворі. Культове підвісне крісло Cocoon від Campana Brothers в цьому сезоні вдягнулося у сяючі лашти дискоболу, Atelier Oï запропонували неймовірні світильники — як різнокольровий Quetzal, що нагадує екзотичного птаха, викроєного у техниці орігами, а лондонці Raw Edges показали стильні мінімалістичні шкіряні крісла Bind. Спецпроєкт бренду для дизайн-віку — фірмові валізи Cabinet of Curiosities від Марка Ньюсона, який переосмислив класичний транк як розкішний презентаційний кейс.

Грайлива еко-піна Stromboli Design

Міланське бюро Stromboli створює дизайн-об’єкти виключно з перероблених та апсайкл-матеріалів в рамках філософії циркулярної економіки. На Тижні дизайну вони показали їх коронну сировину: піни Tutti Foam, яку виготовляють в міланській провінції Ломбардія з відходів поліуретану. Різнокольоровою піною в піксельному стилі 90-х вони задекорували знамените кафе-морозиво Gelateria Solferino від підлоги до стелі та продемонстрували, що цей універсальний матеріал прекрасно підходить як для стін або вивісок, так і для легких крісел та столиків на вулиці або у приміщенні.

Печера від Gaetano Pesce у Bottega Veneta

Креативний директор Bottega Veneta Матье Блазі продовжує плодовиту співпрацю із культовим італійським дизайнером Гаетано Пеше. Після серії стільців, яку Пеше представив минулої осені на Тижні моди, для Тижню дизайну в Мілані він перетворив головний бутік марки по вулиці Монтенаполеоне на доісторичну печеру з тканини та смоли, стіни якої прикрашали стилізовані настінні малюнки, а саундтрек переносив у атмосферу палеоліту. Переосмислюючи простір у ключі повернення до первісного сприйняття речей, Пеше створив поетичну інсталяцію, яка стимулює відчуття. Спеціально для виставки дизайнер уперше розробив дві ексклюзивні сумки, натхненні горами його рідного Венето та преріями Америки, де він живе.

Ретровайб у Hermès

На одній з найцікавіших локацій в серці Мілану – спортзал La Pelota для гри в м’яч 1946 року — Hermès представили свою нову колекцію предметів дизайну, натхнену есенційним побутовим мінімалізмом епохи 1930-х—1950-х. Простота форм, прагматика функціональності, стриманий геометричний декор: будь-який з об’єктів можна легко уявити у простому сімейному житлі десь в Скандинавії у ті роки. Звичайно, французький бренд привносить свій фірмовий штрих бездоганної якості та ручної роботи, завдяки яким кожний об’єкт стає витвором мистецтва та квінтесенцією концепту quiet luxury: стілець авторства Джаспера Моррісона, шезлонг Сесілії Манц, фарфоровий сервіз Йохана Гернера, лампи Харі Хоскінена. Особливої уваги заслуговують килими з графічними візерунками (з ручною вишивкою назви бренду): виставлені вертикально, вони виглядали, як справжні картини.

Текст: Олена Дяченко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.