До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Прикраси з 1980-х і 1990-х знову стають популярними

На початку лютого Ріанна оголосила про свою вагітність, з’явившись на публіці у вінтажному пуховику Chanel і масивній прикрасі Christian Lacroix 1981 року. Аксесуар, який прикрасив оголений живіт співачки, став останньою ознакою того, що великі і яскраві прикраси з 1980-х і 1990-х повертаються в моду.

1980-ті часто описують як найеклектичніше десятиліття в моді. Для цього періоду були характерні пишні укладки, яскравий одяг і великі прикраси. Загалом феномен популярності всього великого й сміливого того часу пояснюється змінами в політичному й соціальному житті. У вісімдесятих дедалі більше жінок починали працювати, до того ж не тільки як звичайні працівниці, а й високопосадовиці. Вишукана, жіночна естетика, що була типова для стилю їхніх матерів, більше не працювала для нового класу лікарок, юристок і керівниць компаній. Вони стали використовувати моду, щоб показати: вони сильні й спроможні. Повсюдні підплічники, ділові костюми й андрогінний крій допомогли жінкам посісти місце у світі, де домінували чоловіки. Звісно, подібний одяг потребував відповідних прикрас — важких і об’ємних.

Реклама
Клаудия Шиффер во время показа Chanel Haute Couture весна-лето 1990Клаудія Шиффер під час показу Chanel Haute Couture весна-літо 1990

Ця епоха була часом сміливих і яскравих аксесуарів — сережок розміром з м’яч для гольфу, золотих намист, подібних до велосипедних ланцюгів, і шарів біжутерії, які щільно огортали різні частини тіла. Christian Dior, Chanel, Ungaro та багато інших стали виробляти прикраси зі штучних перлів, настільки великих, що їх навіть не намагалися видавати за справжні. Але з усіх категорій прикрас найсимволічнішими для тієї епохи були вироби із золота із самоцвітами.

Ева Герцигова во время показа ChanelЄва Герцигова під час показу Chanel

У 1980-х сережки були великими й драматичними. Великі обручі стали майже незамінним аксесуаром у гардеробі будь-якої жінки. Попит мали і кліпси, оскільки сережки часто були занадто важкими й розтягували мочки вух. Особливо модними були золоті сережки-диски, які ідеально доповнювали великі золоті ґудзики, що прикрашали піджаки й костюми.

Линда Евангелиста во время показа Chanel Haute Couture весна-лето 1991Лінда Євангеліста під час показу Chanel Haute Couture весна-літо 1991

Після виходу знаменитого музичного кліпу Мадонни Like A Virgin у моду ввійшли готичні хрести. Жінки почали вільно говорити про свої бажання й відзначали це іронічним використанням прикрас у вигляді християнського атрибута.

Клаудия Шиффер во время показа Chanel осень-зима 1991/1992Клаудія Шиффер під час показу Chanel осінь-зима 1991/1992

Тим часом 1990-ті — одна з найнезабутніших модних епох, що прославилася домінантним мультикультуралізмом. Попри схильність до гранжу й повсякденного одягу, тоді все ще шанували гламур. Наприклад, блискучі тканини, блискітки, вініл і шовк жінки часто використовували для вечірнього вбрання. Яскраві прикраси, як-от намиста з торочками, коміри зі стразами, шпильки для волосся й тенісні браслети, були ідеальним доповненням до не менш яскравого одягу. Особливо популярними були сережки-підвіски. У 1990-х вони були дуже довгими — їх вибирали за принципом "що довші, то кращі". До слова, саме такі сережки були улюбленою прикрасою зірок на червоних доріжках.

Кристен Макменами в шоу Chanel осень-зима 1991/1992Крістен Макменамі в шоу Chanel осінь-зима 1991/1992

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.