До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія одержимості червоними туфлями

Навіть через 80 років після виходу кінострічки "Чарівник країни Оз", що зробила червоні туфлі культовим атрибутом гардеробу кожної жінки, на показах сезону осінь-зима 2019/2020 взуття цього кольору демонстрували всі. Vogue розповідає, як ці туфлі стали позачасовим аксесуаром, незважаючи на прихований похмурий символізм.

Versace осінь-зима 2019/2020

Під час шоу Prada на подіумі виділялася одна пара взуття. Між байкерськими черевиками і кросівками, зашнурованими до коліна, з'явилися блискучі червоні туфлі на підборах, які були наче парою взуття вже дорослої Дороті Гейл. І Міучча не єдина, хто представив яскраво-червоне взуття в новому сезоні: від оксамитової пари Simone Rocha і малинових чобіт з відкритим носиком у Victoria Beckham до блискучих човників Hellessy – червоні туфлі красувалися на подіумах по всьому світу.

Реклама
Prada осінь-зима 2019/2020

До слова, з рубіново-червоною парою, що прикрашала ноги Джуді Гарленд, яка зіграла Дороті Гейл у легендарній стрічці, пов'язана цікава історія. 2005 року їх викрали з експозиції музею Міннесоти. За ім'я викрадача і інформацію про знаходження туфель запропонували нагороду 1 мільйон доларів. Пару знайшли лише через 13 років. Цікаво і те, що спочатку туфлі були застраховані також на 1 мільйон доларів, але експерти кажуть, що сьогодні їхня реальна вартість є вдвічі вищою.

Кадр з фільму "Чарівник країни Оз", 1939

За межами країни Оз червоні туфлі вже давно є одним з найпопулярніших видів взуття. Оздоба ніг балерин, дворян, папи римського і поп-зірок, вони забавляють уяву, збирають погляди і, у випадку деяких повчальних казок, призводять до моторошних наслідків.

Кадр з фільму "Чарівник країни Оз", 1939

Так, червоні черевики Ганса Крістіана Андерсена – одна з таких пар. Це історія про молоду дівчину на ім'я Карен, яка жадає – і згодом отримує блискучу червону шкіряну пару взуття, яку вона взуває навіть до церкви. Її бажання чогось такого простого, як симпатичне взуття, мабуть, настільки жахливе, що ангел засуджує її затанцювати себе до смерті. У розпачі їй ампутували ноги, які продовжили танцювати, і безтілесні, в цих туфлях, втекли до лісу.

У цієї казки є й інтерпретація. Картина 1948 року "Червоні черевички", знята Пауеллом і Прессбургером, переосмислює історію Андерсена – ставить у центр сюжету танцівницю балету Вікі Пейдж, яка опиняється між мистецтвом і коханням, а також між двома чоловіками, і при цьому танцює головну партію у постановці казки. Серед безлічі чудових костюмів її ідеальні пуанти з червоного атласу можна вважати повноцінними персонажами фільму.

Кадр з фільму "Червоні черевички", 1948

Альбом Кейт Буш 1993 року The Red Shoes теж апелює до божевілля казки Андерсена. В її піснях описана схожа історія про молоду жінку, яка буде змушена "танцювати, поки її ноги не відпадуть". А в короткому метрі The Cross, The Line and the Curve, що супроводжує їх, в центрі оповідання – пара червоних пуантів. Таким чином співачка робить відсилання як до кінематографічних, так і фольклорних попередників.

Червоні туфельки, 1955

У житті червоні туфлі мають особливі відносини з жіночністю і красою. Як говорить Саммер Бреннан, автор журналу High Heel: "Червоний має всі види заборонених асоціацій з жінками, про які ми не завжди підозрюємо. У деяких культурах червоний колір зі зрозумілих причин асоціюється з вогнем, а також з дияволом і гріхом, або з гріховністю. Згадати тільки "Червону літеру" або Скарлетт О'Гару, яку чоловік змусив одягнути червону сукню на вечірку після того, як її спіймали на флірті з іншим. Це колір, який говорить: "Стоп". Це колір крові, і тому він пов'язаний з насильством, а також з сексуальністю, менструацією, фертильністю і пологами. А в деяких країнах, таких як Індія і Китай, червоний вважають весільним кольором і відтінком везіння".

Портрет Людовіка XIV, написаний Гіацинтом Рігом, 1701

Ще червоні туфлі можуть демонструвати статус їхнього власника. Як на портреті короля Франції XVII століття, Людовика XIV, що позує у такій парі, так і сучасні Christian Louboutin, підошва яких підкреслює забезпеченість власника, – червоні туфлі завжди зберігають авторитет. Бреннан зазначає, що в багатьох культурах і епохах червоний колір часто асоціювали з королівською владою і престижем. "Це пов'язано зі свободою висловлювати і переслідувати бажання. І, звичайно ж, йдеться про ресурси, оскільки протягом більшої частини історії люди, які найчастіше носили червоні туфлі, були багатіями".

Їхні численні історії та значення – те, що робить червоні туфлі таким звабливим об'єктом. Це колір, який транслює хіть, удачу, пристрасть і магію. Вони можуть виступати свого роду попередженням, а можуть бути яскравою плямою у сірих буднях. Червоні туфлі можуть провокувати, а можуть бути просто гарним аксесуаром. Це ідеальне взуття для приваблення уваги, а також втілення чар міфів і фільмів – головне, щоб не дійшло до вічних танців і ноги не втекли до лісу.

<b>RedShoes</b>

За матеріалами: vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.