До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Нью-Йорку пройшла прем'єра джазового мюзиклу "Radio 477!", присвяченого Харкову

У Нью-Йорку з успіхом пройшла премʼєра вистави "Radio 477!", події якої відбуваються у Харкові 1929 року. Тексти для мюзиклу написав поет і прозаїк Сергій Жадан. Ініціаторка проєкту — Вірляна Ткач, американська режисерка й письменниця з українським корінням, засновниця мистецької спільноти Yara Arts Group.

Фото: yaraartsgroup.net
Фото: yaraartsgroup.net

Реклама

"Radio 477!" створено на основі джаз-ревю "Алло на хвилі 477!" легендарного харківського театру Леся Курбаса "Березіль", премʼєра якого відбулася в 1929 році. Музику до ревю написав український композитор і один із перших радянських джазменів Юлій Мейтус, а вірші — поет і прозаїк Майк Йогансен. Харківське радіо в той час працювало на частоті 477 метрів, тому всі харківʼяни одразу розуміли з афіш, що вистава — про їхнє місто.

"Для нас усіх — і українців, і американців, які працюють над проєктом, — ця вистава передусім є спробою показати нашу наскрізну часову пов'язаність, взаємозалежність і спадковість української культури та українських ідей, — написав про виставу Сергій Жадан. — Неймовірно приємно, що в одному з найважливіших незалежних американських театрів будуть співати "Харків, Харків, де твоє обличчя", говорити про великого Курбаса, про Держпром і український авангард, про сподівання, віру і тяглість українського Харкова. Сьогодні це по-особливому важливо".

Сергій Жадан
Сергій Жадан

Сучасну обробку партитури 1929 року спеціально для вистави зробив американський композитор Ентоні Коулмен, а музична продюсерка Дарʼя Коломієць створила аутро-перформанс для заключної частини вистави.

"Для мене це життєствердний символ непоборності українців, які протягом століть, попри війни, репресії, геноциди, залишаються вірними собі, своїй ідеї і знаходять в собі сили жити, — розповідає Дарʼя Коломієць. — І це натхнення, разом із власним досвідом переживання війни, я хотіла передати в музиці".

Дар'я Коломієць
Дар'я Коломієць

На прем'єру вистави завітали всесвітньо відомий історик і амбасадор UNITED24 Тімоті Снайдер і фронтмен гурту Gogol Bordello Євген Гудзь. Наступні покази відбудуться з 16 до 19 березня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.