До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 театральних прем'єр, які варто побачити в січні

У київському Театрі на Подолі ставлять "Процес" Кафки, а у львівському Театрі імені Заньковецької — антиутопію Орвелла "1984". Про ці та інші найцікавіші театральні прем'єри січня читайте у нашому гіді.

"Процес"

12, 13, 14 січня, Театр на Подолі

Реклама

Давид Петросян, один із найяскравіших сучасних молодих режисерів України, репетирує в Театрі на Подолі виставу за складним екзистенційним текстом Кафки "Процес". Проте в театрі обіцяють: це буде іронічна вистава, сповнена музики та танців, адже говорити про трагічне легше через оптику гумору.

"Цей роман описує "процес" над людиною, яку судять, а за що і хто судить — ніхто не знає, — коментує Давид Петросян. — Герой Йозеф К. потрапив у екзистенційну яму, він в очікуванні невідомої розв’язки. Про причини можна лише здогадуватися, хоча раніше про них навіть не замислювалися. Власне, у "тривожному очікуванні розв’язки" я відчув паралель із нашими сьогоденням. Тривожне очікування щодня, ти не знаєш, що буде завтра. Ти можеш лише сподіватися".

У виставу залучені Ольга Голдис, Олег Стефан, Артем Атаманюк, Іван Шаран, Леонід Шеревера, Костянтин Темляк, Юрій Феліпенко, Максим Максимюк, Артем Каратаєв, Євген Ковирзанов.

"Д.І.М"

30 січня, МЦКМ (Жотневий палац)

Фото: Оксана Зінченко
Фото: Оксана Зінченко

"Д.І.М" — танцювальний перформанс, який рефлексує про роль дому в нашому житті, а також розповідає історії тих, хто був змушений покинути свої домівки. "Це історія про дорогу. Про тих, хто вимушено опинився в одному вагоні евакуаційного потягу і, прийнявши нові правила життя, залишився нескореним. Це присвята кожному з нас, кожному, хто пережив біль втрати", — розповідають автори вистави.

Вистава створена хореографом, суперфіналістом шоу "Танцюють всі! 8 сезон" Іллею Мірошніченком, а також Катериною Кузнецовою за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Стабілізаційного фонду культури від Goethe-Institut

"Тартюф"

25, 27 січня, Національний академічний театр ім. Франка

Одна з очікуваних прем'єр "франківців" — "Тартюф" у постанові головного режисера театру Дмитра Богомазова. Працювати над Мольєром він розпочав ще до вторгнення, виставу планували грати до 400-сторіччя з дня народження драматурга. Що ж, тепер комедійну п'єсу Мольєра про ошуканця Тартюфа, яка йшла в усіх театрах світу, побачить і українська публіка.

У головних ролях — Остап Ступка, Андрій Самінін, Віктор Жданов, Олександр Ярема, Ірина Дорошенко, Людмила Смородіна, Олександр Рудинський, Іван Шаран, Віталій Ажнов, Михайло Кукуюк, Олександр Печериця.

"З цією виставою щось не так"

20 січня, Театр на Лівому березі

"З цією виставою щось не так" — українськомовна версія популярної лондонської комедії The Play That Goes Wrong, яка вже понад 10 років успішно йде на сцені Вест-Енду, на Бродвеї, а також у театрах у всьому світові. Всім знайома класична британська історія: у маєтку сталося вбивство, й інспектор займається цією справою, щоб знайти винуватця. Однак, коли цей сюжет передають схильним до нещасних випадків акторам драматичного гуртка Корнлі, усе, що може піти не так… йде не так! Реквізит не залишається на стінах, актори забувають свої репліки, навіть підлога сцени провалюється. Попри форс-мажор, герої цієї історії сповнені рішучості довести виставу до кінця.

Українська версія вистави створена спільно трьома театрами — Театр на лівому березі (Україна), Театр Дайлес (Латвія), Mischief (Велика Британія). У головних ролях — зіркові актори Андрій Ісаєнко, Ірина Ткаченко, Катерина Качан, Дмитро Олійник.

"1984: OCCUPATION"

13,14, 28 січня, Національний театр ім. Заньковецької, Львів

Фото: Поліна Корзун
Фото: Поліна Корзун

Антиутопію Орвелла "1984" у львівському театрі Заньковецької інтерпретують як пластичну драму. Режисерка Влада Бєлозоренко та балетмейстер Олексій Бусько
переосмислюють сюжет роману крізь призму подій війни в Україні. До назви Орвелла додалось коротке болісне слово "окупація", адже вистава зокрема досліджує травму окупації.

Для режисерки Влади Бєлозеренко це тема є особистою — майже вісім місяців її батьки провели в окупації на Херсонщині. "Люди на тих землях перебувають в неіснуючій "країні", вона вигадана хворими головами російських окупантів, — ділиться режисерка. — Ще влітку 2022-го, щодня підтримуючи батьків, бачила, як одного дня вони "тримались", а наступного — втрачали надію. Тоді я усвідомила, що переживши окупацію, людина завжди залишаться зраненою".

"Бабуня з дідунем займаються сексом"

23 січня, Театр драматургів (вул. Сагайдачного, 25г)

"Бабуня з дідунем займаються сексом" — п'єса драматургині та акторки Поліни Положенцевої, в якій вона міркує на теми, що досі часто залишаються табуйованими для українського суспільства. Що таке аб'юз? Що вважається зґвалтуванням в сімейних стосунках? Що значить норма у сексі? Відповіді на ці запитання спробують знайти у новій виставі київського незалежного Театру драматургів, яку поставив молодий режисер та актор Роб Фельдман, відомий за роботою в британському серіалі "Вбиваючи Єву" та виставах Дикого театру. У головних ролях — Катерина Шенфельд, Роб Фельдман, Наталка Кобізька, Христя Люба, Богдан Заварзін.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.