До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Українські тенісисти закликають усунути з туру російських та білоруських гравців

Неабиякі пристрасті сьогодні розгоряються у світі тенісу. 20 квітня стало відомо, що керівництво Вімблдона, одного з найбільших тенісних турнірів, не допускає до участі тенісистів з росії та білорусії. Єн Г’юїтт, голова Всеанглійського клубу, заявив: "Ми ретельно розглянули альтернативні заходи, які можна вжити відповідно до вимог уряду, але, з огляду на великий вплив Чемпіонату, важливість недопущення використання спорту для пропаганди російського режиму і нашу турботу про громадську безпеку та безпеку гравців (і їхніх сімей), ми не вважаємо, що могли діяти інакше".

Водночас гравці з цих країн нині беруть участь в інших турнірах, що входять до міжнародних офіційних рейтингів ATP у WTA, але під нейтральними прапорами та без виконання гімнів. Із цим докорінно не згодні українські гравці, які звернулися до тенісних чиновників з вимогою усунути цих спортсменів.

Реклама
Еліна Світоліна

На сторінках у соціальних мережах Еліни Світоліної, Сергія Стаховського, Лесі Цуренко, Марти Костюк та інших українських тенісистів було опубліковано таку заяву: "Шановна тенісна спільното! Джінетта Саган якось сказала: „Тиша перед правосуддям — це співучасть з гнобителем". 24 лютого 2022 року росія, за підтримки білорусі, напала на Україну. Зараз у нашій країні, в нашому домі, війна. Українці змушені покинути свої домівки, боротися за власне життя, та життя своїх співвітчизників. Вже понад 50 днів російські війська, використовуючи територію білорусі, бомбардують наші міста та вбивають мирних жителів. Мільйони людей залишилися без даху над головою, мільйони дітей знають тепер, що таке вибухи, що таке страх і що таке смерть. І це все відбувається сьогодні в центрі Європи. Як спортсмени, ми несемо величезну відповідальність перед суспільством. Наші дописи читають міліони людей і формують своє ставлення до ситуації, що склалася. Мовчати під час війни, особливо тим, хто є лакмусовим папірцем у суспільстві, — нестерпно, оскільки це веде до продовження вбивств на нашій Батьківщині. Ми бачили, що деякі гравці росії та білорусі неоднозначно висловлювалися щодо якоїсь війни, але досі жоден представник цих держав не висловився про війну, яку розв’язали росія та білорусь на території України. Ми вимагаємо від WTA, ATP та ITF, щоб гравці, представники росії та білорусії, публічно й чітко відповіли на такі запитання:

1. Чи підтримуєте ви вторгнення росії та білорусі на територію України і розпочату цими країнами війну?
2. Чи підтримуєте ви військову діяльність росії та білорусі в Україні?
3. Чи підтримуєте ви режими путіна та лукашенка?

Інакше ми вимагаємо заборонити російським і білоруським спортсменам брати участь у будь-яких міжнародних змаганнях, як це вже зробив Вімблдон. Настає час, коли мовчання — це зрада, і цей час настав".

Реакції тенісних чиновників на заяву українських спортсменів поки не було, зате вони досить швидко відреагували на рішення Вімблдона. Жіноча тенісна асоціація та Асоціація тенісистів-професіоналів засудили дії британських колег. У своїх заявах вони фокусуються на тому, що усунення цих спортсменів — це прояв дискримінації. "Як неодноразово заявляла WTA, індивідуальні спортсмени не мають зазнавати покарання або не мати змоги взяти участь у змаганнях через те, звідки вони родом, або через рішення, що їх ухвалили уряди їхніх країн. Дискримінація та рішення зосередити таку дискримінацію на спортсменах, які виступають самі за себе, не є ані справедливими, ані виправданими".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.