До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Боротьба за перемогу: як українські спортсмени допомагають боронити країну

У Харкові в боях загинув 19-річний біатлоніст Євген Малишев, який служив за контрактом в армії. Як інші українські чемпіони допомагають боротися за Україну, – читайте нижче.

Еліна Світоліна

Еліна Світоліна, 27, теніс, третя ракетка світу в рейтингу WTA у 2017, 2018 і 2019 роках в індивідуальному розряді, бронзова призерка Літніх Олімпійських ігор 2020 в Токіо (2021)

Реклама

Разом з міжнародними атлетами Еліна закликає світову спортивну спільноту усунути російських спортсменів від змагань. Вчора в мексиканському Монтерреї вона перемогла росіянку Анастасію Потапову на турнірі та пообіцяла перерахувати свої призові з турніру на підтримку української армії.

Марина Литовченко

Марина Литовченко, настільний теніс, майстер спорту міжнародного класу, чемпіонка та призерка Паралімпіад у Ріо-де-Жанейро та Токіо

Марина Литовченко

"Війна заскочила мене в дорозі. Я їхала на Київ у потягу, мене розбудили о п’ятій і сказали, що почалася війна. Я сподівалася, що це ненадовго і не так серйозно, вийшла в Києві. Але згодом стало зрозуміло: треба щось робити. Потягом я виїхала до Львівської області. Нині я в безпеці й намагаюся допомагати своїм: кому – фінансово, кому – координаційно. Підтримую зв’язок і сподіваюся, що все це скоро закінчиться. Я маю захистити себе, щоб у майбутньому мати можливість виступати за нашу Збірну.

Ми вистоїмо! Слава України!"

Жан Беленюк

Жан Беленюк, чемпіон Олімпіади в Токіо з греко-римської боротьби, народний депутат України

Жан Беленюк

Жан залишається в Києві, як і Президент Володимир Зеленський, як і Генеральний Штаб України. Він провадить активну громадську роботу, підбадьорює своїми сторіз і дописами в інстаграмі та допомагає налагодити волонтерську роботу.

Разом зі знаменитими українськими атлетами: Дар’єю Білодід, Ганною Різатдіновою, Ольгою Харлан, Еліною Світоліною, Ольгою Саладухою, Андрієм Говоровим, Олександром Абраменком та Владиславом Гераскевичем він звернувся до світової олімпійської спільности з проханням негайно усунути Національні олімпійські комітети Росії і Білорусі, а також російських і білоруських спортсменів і посадових осіб від участі в XIII зимових Паралімпійських іграх Пекін-2022.

Тим часом Олімпійська команда України опублікувала список міжнародних організацій, які вводять жорсткі санкції щодо заборони участі російських і білоруських спортсменів у змаганнях та проведення у державах-агресорах різноманітних турнірів. Речниця українського паралімпійського комітету Наталя Харач підтвердила, що паралімпійські збірні Росії та Білорусі усунули від участі в Паралімпіаді в Пекіні.

Лідія Гунько

Лідія Гунько, 28, єдина учасниця зимової Олімпіади 2022 з бобслею від України. Чемпіонка світу в становій тязі, віцечемпіонка турніру з бодибілдингу Arnold Classic, чемпіонка світу зі станової тяги, призерка Кубку Європи з бобслею у двійках

Лідія Гунько

"Зараз я в Івано-Франківську. В нас тут формуються передачі харчів, медикаментів, засобів гігієни та інших потрібних речей.
Я особисто пишу всім своїм друзям і знайомим, щоб приїжджали до нас; кого зможемо, розселимо в себе, а кого ні – допоможемо з розселенням і взагалі чим зможемо.

Зараз я допомагаю всюди, де потрібна волонтерська допомога. Ті, хто у Франківську, можуть підписатися на телеграм міського голови Руслана Марцінківа. У ЦНАП на Незалежності приймають допомогу для біженців: спальники, каремати, медикаменти, харчі та воду. Там цілодобово діє Координаційний центр допомоги. Номери: (0342) 75-01-19; (0342) 75-20-41; (0342) 75-20-61, 099 157 39 11.

Андрій Трусов

Андрій Трусов, 21 рік, плавання. Майстер спорту міжнародного класу, дворазовий чемпіон і чотириразовий призер Паралімпіади в Токіо

Андрій Трусов

Андрія війна застала в Дніпропетровській області. Він активно веде волонтерську роботу, збирає ліки та продукти, розвозить до тероборони й тих, кому вони справді потрібні.

Тих, хто був вимушений залишити свою домівку через російську агресію, закликають звертатися по допомогу та за інформацією на гарячу лінію Дніпропетровської обласної адміністрації 0-800-505-600. Штаб волонтерів нині переїхав на Січеславську Набережну, 29-А. Як стати волонтером у Дніпрі, читайте тут.

Стас Горуна

Стас Горуна, 32 роки, боксер, бронзовий призер Олімпіади в Токіо

Станіслав Горуна вступив до лав Збройних Сил України та активно закликає в інстаграмі протидіяти агресору.

Євген Богодайко

Євген Богодайко, 27 років, один з найтитулованіших українських плавців. Золота й срібна медалі Паралімпіади в Токіо

Євген Богодайко

Євген Богодайко родом з Полтави. Війна застала його в Броварах. "Саме в цей час я був на тренувальних зборах і готувався до чемпіонату України. Прокинуся о 5 годині ранку від вибухів. Спершу нічого не розумів, не міг повірити, що це правда. Відразу команда евакуювалася. Ми поїхали до рідного міста Полтави, – каже Євген. – Вдома спочатку я переконався, що моя родина в безпеці. І зрозумів, що я не бездіятиму.

Допомогаю місцевій територіальній обороні. У Полтаві маю виробництво пластикових пляшок, забрав зі складу всю вироблену продукцію та надав армійцям. Також збираємо медикаменти, продукти тривалого зберігання, речі першої потреби, гуманітарну допомогу. Доправляємо все необхідне до блокпостів. Я вважаю, що спортсмени мають бути надійним тилом для українців. Ніхто не має сидіти, склавши руки в очікуванні. Дуже пишаюся народом України: ми дуже сильні, нас ніхто не зможе перемогти. Ми маємо допомагати одне одному.

Я завжди пишався, що я українець. Тепер, у такий складний час для нашої країни, ми стаємо ще сильнішими. Ми – нація, дуже потужна нація! Перемога за нами! Все буде добре. Якщо потрібна допомога, звертайтесь.

Я готовий робити більше, готовий світу говорити, що коїться в країні. Але тільки щоб не було журналістів або перекладачів з Росії. Ось, наприклад, сьогодні я відмовив в інтерв’ю BBC – вони запросили перекладача з Росії. Я готовий стояти за нашу країну всіма силами й робити все, що тільки можу зробити".

Ольга Харлан

Ольга Харлан, 31, фехтувальниця на шаблях, олімпійська чемпіонка та призерка Олімпійських ігор, шестиразова чемпіонка світу, восьмиразова чемпіонка Європи

Ольга Харлан

Ольга Харлан разом з італійськими колегами, призерами Олімпійських ігор Луїджі Самеле, Паоло Піццо та Енріко Гароццо організували збір коштів для допомоги українським фехтувальникам та їхнім родинам.

Мар’яна Шевчук

Паралімпійська чемпіонка, чемпіонка світу з паверліфтингу, чемпіонка Європи, дворазова чемпіонка світу, світова рекордсменка, лідер світового рейтингу з 2018 року. Не програла жодного старту

Маряна Шевчук

"Я на цю мить перебуваю м. Хмільник Вінницької обл. Допомагаю плетінням сіток, їжею та медикаментами. Слава Богу, в моєму містечку всі згуртовано допомагають. Поки що всього вистачає для допомоги. Слава Україні!".

Єлизавета Мерешко

Єлизавета Мерешко, 29 років, плавання, заслужений майстер спорту, шестиразова чемпіонка та чотириразова призерка Паралімпіад у Ріо-де-Жанейро та Токіо

Єлизавета Мерешко

Ельза каже, що відрізана від зовнішнього світу. Війна застала її вдома, в селі Олешки Херсонської області, де зараз точаться бої. "Ми у складному становищі й не можемо вільно пересуватися: навкруги траси, де переміщується воєнна техніка. В самому містечку більш-менш тихо. У мене мешкає моя сім’я, яка в мирний час жила на кордоні з Кримом. 10 осіб, з яких 4 – діти. Ділимося їжею з сусідами. Їжа є. А от газу немає і буде не скоро. Світло то з’являється, то зникає. Вода залежить від світла: є своя свердловина, але викачати її без струму неможливо. Щойно виберемося ближче до Херсона, опікуватимуся допомогою мирним людям. Але не афішуватиму своєї діяльності".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.