До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найдорожча їжа у світі — яка вона

Витвір шоколадного мистецтва, унікальна оливкова олія, рідкісний сир, дині, що продаються з аукціонів, та імператорський порошок матча – в добірці найдорожчої їжі в світі Vogue UA.

Королівська диня Юбарі

Невеликі запашні дині складно визнати найдорожчими з існуючих овочів, тим не менш, це факт: рекорд становить майже 22,5 тисячі доларів за пару. І це не ексцентрична рідкість – аукціонні ціни за гарні екземпляри близькі до цієї позначки. Дині-канталупи ґатунку "Юбарі Кінг" вирощують в маленькому містечку Юбарі на північному японському острові Хоккайдо. Вдале схрещування та специфічний клімат надають їм приголомшливо тонкого аромату та делікатного смаку. Але культову популярність та рівень цін визначають ще два фактори. По-перше, "Юбарі Кінг" дуже гарні та декоративні, чого не можуть не оцінити японці: дині ідеально округлі, з тонкою шкіркою "в сіточку" та яскравою м'якоттю. По-друге, дині Юбарі є символічним подарунком на азійському Фестивалі голодних духів, що додає їм містичного флеру.

Реклама
Диня "Юбари Кинг" @cookwithsmile
Оливкова олія Lambda

Ті, хто бувають у Греції, відзначають особливо запашний аромат та апетитність місцевої оливкової олії. Справа в тому, що локальні невеликі "майстерні" та крупні заводи з виробництва оливкової олії можна порівняти з з кравцем в ательє та фабриками з пошиття одягу. На виході у перших – продукт ручної роботи. Невеликі виробництва вибирають кращі ягоди, кілька разів перевіряють їх стиглість, не мнуть, не трясуть – і продають тільки найкраще з отриманого. Приблизно ті ж принципи взяли на озброєння для першої елітної оливкової олії в світі – Lambda. Ручні методи для масових обсягів недешеві, тому ціна за найпростішу півлітрову пляшку коливається від 60 до 200 євро. Але олія виходить настільки якісною та смачною, що сплачена сума повністю виправдана. Не летіти ж щораз за прекрасним салатом до Греції?

Оливкова олія Lambda @speiron
​Сир Пуле

Добірні французькі та італійські сири вважаються найдорожчими, та недавно їх відтіснив новачок – сир Пуле з Сербії. Його роблять з молока ослиць гірської породи, що мешкають в заповіднику Засавіца в Сремської Митровиці. Поголів'я складає всього близько сотні особин, а для створення 1 кг сиру необхідно 25 літрів молока. Не дивно, що в підсумку виходить суто аукціонний товар. Щоби не робити делікатес їжею тільки для мільйонерів, заповідник випускає невеликі партії Пуле за фіксованою ціною в 1000 євро за кілограм. Сир продається миттю. Білий, розсипчастий, він має м'який вершковий смак з інтенсивним ароматом трав та смаженими відтінками.

Сир Пуле (dingdongsandpolyester.wordpress.com)
Шоколад Amedei Porcelana

Плитки Amedei Porcelana пронумеровані, а обгортки фізично не змогли би вмістити всі нагороди, яких удостоєн цей чорний шоколад. Італійська компанія Amedei виготовляє декілька видів преміум-шоколаду і кожен з них по-своєму прекрасний. Однак Porcelana –визнана вершина. Кілограм цього шоколаду коштує більше 200 доларів. Для його виготовлення використовується генетично чистий нащадок сорту какао, який вирощується у Венесуелі ще з доколумбівських часів. "Порцеляновим" (porcelana) його називають за білий колір бобів. Для виробництва звичайного шоколаду використовують гібридні сорти какао, стійкі до поганої погоди та хвороб, але заради Porcelana тримають спеціальну маленьку плантацію. З неї можна отримати невеликий урожай, чим пояснюється аж до прикрощів скромне виробництво – близько 20 000 плиток на рік.

Шоколад Amedei Porcelana @ora_xu
Церемоніальний матча

Порошок матча – продукт масовий. Окрім зеленого чаю за японським методом (коли порошок буквально збивають з гарячою водою), з ним готують рис та рибу, макаруни й тірамісу, чізкейки та мільфеї, желе та морозиво, не кажучи вже про традиційні азійські солодощі. Та є один нюанс. Для чайних церемоній беруть зовсім не той порошок, який можна зустріти на полицях супермаркетів всього світу. А якщо церемонії високого рівня, то вимагається особливий імператорський церемоніальний матча. Чайне листя для нього збирають зі старих кущів спеціально культивованих сортів у чітко визначений період. Порошок готують за традиційною технологією в кам'яному ручному млинку, що зберігає максимум корисних речовин, зокрема й важковловимі антиоксиданти (за їх вмістом матча перевершує апельсини, шпинат та ягоди годжі). Ціни на церемоніальний матча стартують від 50 євро за крихітну 40-грамову японську бляшанку. Порошок вищого рівня може коштувати більше 200 євро за ту ж саму дозу.

Церемоніальний чай матча @heapwellsuperfoods

Читайте також:

Где производят самые дорогие вина мира

Горячее солнце Ривьеры: где отдыхают знаменитости

8 перлин: гід по грецьких островах

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.