До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Куди поїхати в Україні: Переяслав, доісторичний каньйон, тюльпани в Кропивницькому

Кропивницький — не найпопулярніший туристичний напрямок. Але заслуговує на більшу увагу мандрівників, ніж заведено думати. У ньому побувала Олена Пономаренко.

До Кропивницького треба вирушати тільки тому, що дорогою можна вибудувати захопливий маршрут, сповнений розваг, краєвидів та інста-локацій: Переяслав-Хмельницький, міст через Черкаську дамбу (повне відчуття переїзду з Копенгагена в Мальме), як у серіалі "Міст", Тясминський каньйон, козина ферма й три мільйони тюльпанів у самому Кропивницькому.

Реклама
Дендропарк у Кропивницькому

До речі, маршрут цілком можна вписати в один-єдиний день: дорога прекрасна (не думала, що коли-небудь це констатую). Але краще залишитися щонайменше на одну ніч — і взяти від цієї подорожі все.

Дендропарк у Кропивницькому
1. Київ — Переяслав

Перша зупинка дорогою до Кропивницького з Києва — Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Не треба думати, що це "те саме, що й Пирогів" — ні, це абсолютно різна організація простору й експозицій. У Переяславі-Хмельницькому величезна доглянута територія, багато повітря й мало туристів, а пам’ятки такі, що дух захоплює. Наприклад, хата XI століття з обертовими, як у барі, дверима.

Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

Це один з найбільших і наймальовничіших музеїв просто неба в Україні. Для стислості його називають "музей у Переяславі". Якщо виїхати з Києва о 8:00, то можна встигнути до відкриття.

Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

На території працює безліч "вбудованих" музеїв: хліба, транспорту, космосу тощо, — і у всіх дні роботи різняться.

Музей хліба. Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

П’ятниця, субота й неділя — найвдаліші дні, коли відкриті всі (квиток для відвідування всіх треба купити відразу при вході). Втім, можна нікуди не заходити, а просто насолоджуватися повітрям і краєвидами.

Музей хліба. Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини
Музей хліба. Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

Територія величезна, приблизно 30 гектарів, місць для гарних фото — безліч. Садиби XIX століття й хатинки XI, половецькі баби (вік — 4 тис. років до н. е.), млини, будинки, альтанки, кам’яні надгробки.

Половецькі баби. Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

Для прогулянки буде досить двох годин; для екскурсії й етнографічного занурення ліпше приїздити на весь день.

<b>Переяслав-Черкассы</b>

2. Переяслав — Черкаси

До Кропивницького можна було б дістатися й іншим шляхом, коротшим, але я дуже раджу їхати через Черкаську дамбу — це самодостатній атракціон. До того ж шлях пролягає мальовничими краєвидами. Шевченків край — так зазвичай називають цей регіон у путівниках, — і відразу стає зрозуміло, звідки ТГШ брав натхнення. А ще тут так гарно й пасторально, що любити батьківщину стає легко й приємно.

Черкаська дамба

Так ось, міст пролягає дамбою, найдовшою в Україні. На реконструкцію витратили 8 років і мільярди гривень. Вийшло дуже гарно: по обидва боки — тільки вода й небо та ідеальна, з плавним згином дорога. Той, хто дивився серіал "Міст" (а потім їздив цим самим мостом з Данії до Швеції) дістане окрему втіху. До речі, власне міст прикрашений ажурними металевими конструкціями, подібними до Ейфелевої вежі (ну або це просто ми скучили за подорожами).

Міст
3. Черкаси — Тясминський каньйон

У навігаторі треба задати наступний пункт призначення: "Кам’янка". І взяти із собою дрон. Серйозно, краса така, що хочеться запам’ятати кожен валун, кожен вигин річки, кожну стежку й дикі квіти. Місце облаштоване — з покажчиками, оглядовими майданчиками, акуратними стежками й східцями. Так, санскрин теж не забути: згоріти на сонці, милуючись краєвидом, — хвилинна справа.

Тясминський каньйон

Річка Тясмин ніби замкнена тут серед 12-метрових скель. Тутешньому каньйону — два мільярди років (!). Об’єкт інтересу вчених — реліктові мохи (близько 50 різновидів), до того ж деякі унікальні й не трапляються більше ніде у світі. Об’єкт інтересу інфлюенсерів — мальовничі гранітні схили й пухнасті пагорби, над якими гудуть бджоли.

Тясминський каньйон

Охочі можуть відвідати садибу Давидова й музей Пушкіна і Чайковського, а ми вирушили далі. До слова, виявлено інстаграм @tiasmynskyi_kanion: ентузіасти проводять екскурсії прямо на човнах, по воді. Одну таку ми застали, бовтаючи ногами в прохолодному Тясмині, — те, що підслухали, було цікаво.

Тясминський каньйон
4. Кам’янка — Козина ферма

Не скажу, що всі пункти призначення ми спланували заздалегідь. До ранчо "Лісова коза", наприклад, просто звернули за дороговказом — і не пошкодували.

Тут є козина ферма, де вирощують симпатичних альпійських кіз. Частина тварин — у відкритому доступі, якщо можна так висловитися: можна купувати їм корм і годувати з руки й гладити, — а можна просто милуватися.

Лісова коза

На території влаштована повноцінна молочна ферма. Можна записуватися на дегустацію, можна просто поспостерігати за процесами через панорамне вікно. Ми купили кілька циліндрів найсвіжішого шевра в альпійських травах і чорному перці — і вирушили далі. Але почуття недомовленості непокоїть мене й досі. От би там влаштували щось, як на масеріях в Апулії, коли можна розташуватися в тіні дерев і запивати сир вином.

Лісова коза
Кропивницький

Просто уявити не можу, щоб це пряникове містечко з малоповерховою забудовою, таке гарненьке, буржуазне, акуратне, — щоб таке містечко мало назву Кіровоград. "Кропивницький" пасує набагато більше, до того ж назва — на честь видатного драматурга. Афіша на травень вже, до речі, готова, і можна планувати візит на виставу в театр, що теж являє собою пам’ятку.

Повна назва театру — Академічний український музично-драматичний театр імені Марка Кропивницького. Його збудували в 1867, а 1882 року тут почав працювати перший професійний український театр на чолі з Марком Кропивницьким. Перед театром, до речі, — пам’ятник Наталці-Полтавці.

Кропивницький

Центром міста хочеться гуляти, без кінця роздивлятися садиби в стилі модерну. Краєзнавчий музей (непристойно розкішний зовні!), СБУ, що розташувалася в глянсованому теремку, Водолікарня Гольденберга (яка колись була повноцінною спа-клінікою, а тепер слугує міською лікарнею) і так далі.

Краєзнавчий музей

Абсолютно шокувало те, що в пішоходів — безумовний пріоритет. Варто тільки наблизитися до переходу — і машини починають пригальмовувати здалеку. Спершу я думала, що це випадковість, але потім стало ясно: це місцева культура водіння. Старомодна — і приголомшливо прекрасна.

Кропивницький

Головна визначна пам’ятка міста — дендропарк, де навесні цвіте три мільйони тюльпанів. Вхід безоплатний, години роботи — від 8:00 до 22:00. Ліпше приходити з відкриттям, щоб не змагатися за місце біля клумби із сотнею туристів.

Дендропарк у Кропивницькому

Де поїсти

Перше враження — велика кількість симпатичних ресторанів. "Наздоганяємо Берлін", — пожартував один місцевий житель. Зворушливо низькі ціни, уважний персонал, приємний інтер’єр — майже всюди, але по-справжньому смачної їжі було небагато. Раджу чорні вареники зі щукою й дораду на подушці з томатів у ресторані "Panorama" на набережній річки Інгул.

Де зупинитися

На booking.com ліпше не розраховувати: оренда апартаментів на цьому сервісі — відверто слабке місце. Ми приїхали в Кропивницький надвечір — і за наявності підтвердженої броні не змогли заселитися до вибраної квартири. Нас виручив готель ApartUA, де до сервісу важко було причепитися. Халати, лазневе приладдя, шоколадка на ніч і room service — все як у респектабельних готелях.

ApartUA, Кропивницький, вул. В
ячеслава Чорновола, 4

Фото: Володимир Пономаренко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.