До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ярослава Магучіх — героїня обкладинки осіннього числа Vogue Ukraine Edition

Стрибунка в висоту Ярослава Магучіх виборола найвищу нагороду на чемпіонаті світу з легкої атлетики в Будапешті. Її наступна мета — золото на літній Олімпіаді-2024 в Парижі

На старті Магучіх розганяється, як Ferrari, за мить робить пружний стрибок, перевертається в повітрі на 180 градусів і пролітає над планкою в неймовірному фосбері-флопі. У ці секунди стадіон завмирає, чутно лише роботу фотокамер. Приземлення. Трибуна видихає. Ярослава стрибає вдруге, але вже від радості: золото знову її.

Реклама

Шкіряний бомбер, BOSS. Бавовняні труси, CDLP. Бавовняні шорти, Hommegirls
Шкіряний бомбер, BOSS. Бавовняні труси, CDLP. Бавовняні шорти, Hommegirls

Стежити за кар’єрою Магучіх — насолода. Показувати результат вона почала одразу й систематично (до цього були пошуки себе в карате, бігу з бар’єрами та стрибках у довжину). У 14 років стрибала 1,8 метра і вже за рік покращила результат на 12 сантиметрів. У 17 впевнено подолала відмітку два метри — важлива психологічна висота в кар’єрі стрибуна. У 2019-му встановила свій перший світовий рекорд серед юніорів — 2,04 метра на відкритому стадіоні, а два роки тому покращила його, подолавши 2,06 метра в приміщенні. Відтоді у спортсменки почалася доросла міжнародна кар’єра.

З Ярославою Магучіх ми зустрічаємось напередодні її 22-річчя, між двома перемогами — на чемпіонаті світу в Будапешті, де спортсменка захистила титул чинної чемпіонки, та у фіналі Діамантової ліги в американському Юджині, в якому вона встановить рекорд сезону (2,03 метра). Магучіх підключається на онлайн-інтерв’ю хвилина у хвилину та з усмішкою вітається зі своєї брюссельської квартири. З екрана на мене дивиться дівчина фантастичної вроди, довірлива та відкрита, без краплі макіяжу, з напівпрозорими каблучками на довгих тонких пальцях, якими перебирає намистини браслета.

Бавовняна футболка, Maryam Nassir Zadeh. Бавовняні труси, CDLP. Трикотажні шорти, Maria McManus
Бавовняна футболка, Maryam Nassir Zadeh. Бавовняні труси, CDLP. Трикотажні шорти, Maria McManus

Рухатися до мети крок за кроком, впевнено та без метушні, аналізувати найменші деталі, — коник зосередженої та врівноваженої Магучіх. "У мене є спортивний щоденник, –— розповідає вона про свій підхід до тренувань. — Записую туди результати, пульс і відчуття. Це допомагає відстежувати прогрес та розуміти, що і як для мене краще працює".

У чому її секрет, окрім дисципліни та щоденної роботи? "Я завжди була впевнена, що спорт — це моє, — без вагань відповідає Ярослава. — Школяркою, коли тільки тренувалась і не мала нагород, мені було важко пояснити вчителям, чому я пропускаю заняття: спортивні збори сприймалися ними як хобі. Але я знала, що це не так і що сперечатися зараз немає сенсу. Коли в мене все вийде — пересуди самі минуть. Я найперше змагаюся сама із собою, прагну перевершити себе, бо знаю, що саме маленькі щоденні успіхи наближають до великої мрії".

Трикотажні светр і шорти, усе – Maria McManus. Бавовняні труси, CDLP. Шкіряні мюлі, Prada. Шкарпетки, власність стиліста
Трикотажні светр і шорти, усе – Maria McManus. Бавовняні труси, CDLP. Шкіряні мюлі, Prada. Шкарпетки, власність стиліста

Час із лютого 2022-го дівчина називає одним із найважчих у житті. Велика війна застала її одну, вдома у Дніпрі, а потім були переїзди — Сербія, Німеччина. Із цього року українська збірна з легкої атлетики тренується в Бельгії. "Спортсмени звикли жити на валізах та переміщуватися з країни в країну, але ніколи це не було так складно — я завжди мала квиток назад і знала, що за тиждень-два буду вдома. Після багатьох місяців за кордоном він нарешті є, і мені від цього спокійно".

Спорт допомагає триматися. Готуючись до змагань, Магучіх тренується двічі на день — по 1,5–2 години зранку та ввечері. Але і після завершення сезону продовжує заняття. Коли немає сил і бажання вставати з ліжка, робить розминку — і настрій покращується. Ввечері розслабитись і швидше заснути вдається завдяки стретчингу. Музика та читання — ще один спосіб відволіктись: "В українських музикантів зараз так багато гарних пісень під різний настрій, тому вони завжди в моєму топі: останній альбом Макса Барських я заслухала, — каже вона. — Обожнюю історії про кохання, а щоб краще зрозуміти, як влаштований світ, вибираю нон-фікшн". Її останні придбання — "Тисяча пам’ятних поцілунків" Тіллі Коул та "Netflix і культура інновацій" Ерін Маєр та Ріда Гастінгса. Їй знадобився час, аби навчитися читати новини, а потім, як раніше, виходити у стрибковий сектор і показувати результат: "Лють, сум, розпач, — усі ці емоції й досі вирують. Я не змогла їх позбутись, але навчилась із ними жити й робити щось для себе".

Бавовняні сорочка та краватка, вовняні штани, шкіряні слінгбеки, усе – Prada
Бавовняні сорочка та краватка, вовняні штани, шкіряні слінгбеки, усе – Prada

Ярослава любить змагатися на публіці: "Я кайфую від атмосфери стадіону, коли збираються глядачі, які прийшли подивитися твій виступ, коли всі на одній хвилі, — це підносить. На перших змаганнях я нервувала, але згодом навчилася опановувати хвилювання. Зрештою, тут треба повторити те, що ти робив мільйони разів на тренуванні. Але трапляються випадки, коли розумієш: ось момент, до якого ти ріс психологічно, і саме зараз треба вигравати. Поїздка на чемпіонат світу з легкої атлетики була особливою — і для моєї країни, яка переживає важкі часи, і для мене особисто. Я відчула, що прийшла та мить, коли я маю брати золото", — зізнається спортсменка.

До сьогодні золото на чемпіонаті світу World Athletics Україна здобула лише раз. Ще до народження Ярослави, 24 роки тому, найвищу нагороду у 1999-му країні принесла миколаївка Інга Бабакова. Тоді, у Севільї, де проходили змагання, до перемоги українки не були готові — організатори довго шукали запис національного гімну, щоб провести церемонію нагородження. Цьогоріч нічого шукати не довелося: стараннями Магучіх, яка стрибнула 2,01 метри, над стадіоном Будапешта замайорів синьо-жовтий прапор і пролунав українській гімн — все, як і мріяла Ярослава, коли їхала на чемпіонат.

Сукня з вовни та бавовни, шкіряні туфлі, усе – Tory Burch. Колготки, власність стиліста
Сукня з вовни та бавовни, шкіряні туфлі, усе – Tory Burch. Колготки, власність стиліста

Злетів без падінь не буває. Омріяне золото на чемпіонаті світу випурхувало з її рук двічі: з поїздок у катарську Доху у 2019 році та до американського Юджина, двома роками пізніше, вона привозила срібло. Питаю, як це, поступатися місцем суперниці? "Коли я дитиною стрибала і програвала, для мене це була трагедія, — відповідає Ярослава. — Згодом я навчилася робити висновки — десь недопрацювала, або психологічний стан був недостатньо стійким. У буденному житті вигорання не завжди так помітно, а спорт чітко підсвічує слабкі місця. Сьогодні я ставлюся до поразок як до цінного досвіду і внеску в майбутні перемоги. І все одно мене це засмучує".

Кожух зі шкіри та штучного хутра, R13. Сукня та шорти з поліестеру, усе – Ashlyn
Кожух зі шкіри та штучного хутра, R13. Сукня та шорти з поліестеру, усе – Ashlyn

Справжнє випробування на міцність юна спортсменка пройшла на Олімпійських іграх 2021 року в Токіо. Гостра реакція українців на спільне фото Магучіх з російською легкоатлеткою переписала правила поведінки українських спортсменів на міжнародній арені та нагадала, що спорт не може бути поза політикою. Ярослава і досі не навчилася про це говорити, бо її щира мова — це спорт: "Я поважаю думку українців і розумію, що ця історія — тепер частина мене, і деякі люди будуть брати її близько до серця. Я багато працюю, представляю нашу країну на міжнародній арені, перемагаю, щоб майорів наш прапор, ніколи не нехтую можливістю вийти до іноземної преси й нагадати їм про війну в Україні. Думаю, сьогодні я роблю все правильно".

Шкіряний бомбер, BOSS. Бавовняні труси, CDLP. Бавовняні шорти, Hommegirls. шкіряні слінгбеки, Paul Andrew
Шкіряний бомбер, BOSS. Бавовняні труси, CDLP. Бавовняні шорти, Hommegirls. шкіряні слінгбеки, Paul Andrew

Перемогу на чемпіонаті світу Ярослава називає найщасливішою миттю життя. Але є ще дві спортивні мрії, до яких вона прямує. Перша з них зафіксована в плані на наступний рік — привезти додому золото з Олімпійських ігор, які розпочнуться в липні у Парижі; а друга — мета на всю кар’єру: встановити новий світовий рекорд (з 1987 року він належить болгарській легкоатлетці Стефці Костадиновій, яка стрибнула на 2,09 метра). Від заповітної висоти Магучіх відділяють 4 сантиметри (зараз її рекорд – 2,06 метра). "Коли долаєш два метри, підняття планки на кожен сантиметр дуже сильно відчувається і важко дається, — пояснює вона. — Але немає меж досконалості — на тренуваннях відпрацьовуємо кожну деталь".

Шкіряна сукня, Alaїа
Шкіряна сукня, Alaїа

У 22 роки за кількістю здійснених стрибків угору понад два метри спортсменка входить у десятку найкращих легкоатлеток усіх часів. І це лише початок. "Усе можливо. Крок за кроком", — спокійно та зважено підтверджує Ярослава.

Вовняний жакет, Tory Burch. Шкіряні штани, Hermès
Вовняний жакет, Tory Burch. Шкіряні штани, Hermès

Осіннє число Vogue Ukraine Edition виходить друком 24 жовтня та доступне для передзамовлення на shop.vogue.ua вже сьогодні.

Фото: Alexander Saladrigas
Стиль: Haidee Findlay-Levin
Текст: Анна Золотарьова

Зачіски: Junya Nakashima @Streeters
Макіяж: Marco Castro
Продакшен: Deal Revolucion
Сет-дизайн: Taja Feistner
Асистентка стилістки: Michelle Tennant

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.