До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як звучить Крим: Jamala представляє альбом Qırım

У своєму новому альбомі Qırım співачка та композиторка Джамала зібрала 14 старовинних пісень кримських татар. Цей альбом — не тільки присвята рідному Криму, але ще й спроба розповісти про всесвіт кримськотатарської культури, адже він знайомить нас із музикою, віднайденою Джамалою у певному місті чи селищі рідного півострова: від Керчі до Ак’яра, від Ялти до Джанкоя.

Реклама

До роботи над Qirim долучилося понад 80 музикантів, а сам проєкт формувався десятиліттями. Та на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну доля платівки перебувала ніби в невагомості. Альбом, який уже довели до етапу зведення, залишився під обстрілами у Київській області.

"Боротьба за правду ніколи не була простою справою, — розповідає Джамала. — Напевне, саме тому робота над Qırım тривала роки мого життя. Цим альбомом я втілила свою велику мрію — показати всьому світу, що попри будь-які спроби переписати історію Криму ми не дамо забути правду. А криється вона саме у фольклорі".

Цим альбомом артистка занурює слухача у світ кримськотатарських народних героїв, про яких ми насправді нічого не знаємо — але маємо дізнатися. Тут слухач зустрічає всенародного героя Аліма Айдамака, що походив із Карасубазару та в історії Криму зіграв роль українського Устима Кармалюка, рятуючи людей від злиднів і несправедливості. Тут скажуть своє слово степові кримські татари — ногаї, у чиїх ритмічних куплетах так прозоро віддзеркалюється життя й звичаї півострова. Почує слухач і про керченського верблюда Чалбаш-Бора, що стане символом сильної любові й відданості у фольклорі.

Презентація альбому відбудеться 5 травня на сцені Національної опери у супроводі з Національним симфонічним оркестром України. Після цього Джамала представить альбом в Ліверпулі, спільно з BBC Philharmonic Orchestra.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.