До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Україна молода​​​​​​​: співачка ROXOLANA — про музику, яка надає сил, та виступи перед військовими

Напередодні Дня Незалежності Vogue.ua публікує історії молодих українок та українців, які популяризують нашу культуру, науку, моду й спорт. Сміливі, амбітні і принципові вони щодня творять нову історію країни і її майбутнє. Новому поколінню талантів присвячене наше літнє число. Наша нова героїня – співачка Роксолана Сирота.

Перший повноцінний концерт з початку великої війни 26-річна співачка Роксолана Сирота дала торік у квітні в одній з військових частин Житомирської області. Їхати туди було страшно — напередодні світ облетіли кадри понівечених та обгорілих автівок на Житомирській трасі. Не їхати — неможливо. Згодом артистка ще кількадесят разів виступала на таких благодійних концертах — у військових частинах на Сході й на Запоріжжі. Вони допомогли Роксолані зрозуміти: музика здатна на більше, ніж здається на перший погляд.

Реклама

Бавовняна сорочка, 1/OFF (theicon.ua)
Бавовняна сорочка, 1/OFF (theicon.ua)

"Я багато грала перед військовими, які наступного дня виїздили на нуль. З одного боку, було ніяково: хіба їм до музики? А з іншого, хотілося їх розрадити, тож іще рік тому я склала особливу програму — там жодної мінорної пісні, всі динамічні. І я бачила, як хлопці й дівчата у залі починали стрибати та підспівувати. Так я відчула, що це, мабуть, і є моя місія — створювати життєствердний настрій".

Роксолана працює на великій сцені ледь-ледь два роки: презентація її першого треку "Очима" відбулася влітку 2021-го. За кілька місяців відео зібрало мільйон переглядів на YouTube. Потім були дебютний мініальбом Ukraine Is, до якого увійшли п’ять композицій на слова українських поетів — Івана Франка, Юрія Іздрика, Лесі Українки, Михайля Семенка та Ліни Костенко; колаборації з Ніною Матвієнко та MONATIK, виступ у Національному відборі конкурсу "Євробачення".

Перший трек після початку вторгнення Роксолана написала в березні у своїй дитячій кімнаті в заміському будинку під Львовом, де вона виросла, — і де опинилася зі своєю родиною та командою 24 лютого (того дня Роксолана мала виступ у Львові).

Вже навесні 2022-го співачка разом з іншими артистами почала їздити з концертами військовими частинами; згодом випустила мініальбом "Настрій: спішити жити", відіграла кілька всеукраїнських турів, вирушила з благодійною місією у Вашингтон, де разом з голлівудським актором Лієвом Шрайбером взяла участь у гала-вечері для збору коштів на медичне обладнання для львівської лікарні Святого Миколая. А на початку травня 2023 року Роксолана підняла український прапор на відкритті Дня визволення в Нідерландах у межах великого міжнародного фестивалю. Вона розповідає, що перед кожним закордонним публічним виступом проговорює з командою ключові тези, які має озвучити, — наприклад, чому українці не толерують росіян; чому ця війна — геноцид. На фестивалі в Нідерландах про це вдалося поспілкуватися з прем’єр-міністром Марком Рютте та з десятками журналістів, які висвітлювали подію.

Я багато грала перед військовими, які наступного дня виїздили на нуль. Спочатку було ніяково: хіба їм до музики?..

Вражає, як молода артистка в надскладний час змогла зосередитись і направити зусилля туди, де вони були найпотрібніші. Роксолана зізнається: сили дає музика, бо "робота допомагає збиратися", і рідні. "Вся моя родина залишилася в Україні з початком війни, вони свідомо ухвалили це рішення. Це мене дуже підтримувало. Перші місяці ми жили всі разом: моя мати, брат із родиною, сестра, двоюрідні брати й сестри. Я мала відчуття, що з нами та з країною все буде добре, тому могла працювати".

Влітку минулого року Роксолана пережила страшне потрясіння: учасник її команди загинув під час ракетного обстрілу Вінниці. Цього дня мав відбутися виступ у місцевому Будинку офіцерів, який зранку опинився в епіцентрі ворожого ракетного удару. Частина команди артистки перебувала там – постраждали звукорежисери Євген Коваленко та Андрій Мороз. Від отриманих поранень Женя помер у лікарні за кілька годин.

Артистка розповідає, що впоратися з горем допомогла мати Євгена. "Я була готова почути від неї запитання: "Навіщо ви це зробили? Навіщо ви поїхали у цей тур?" Адже Женя на початку вторгнення був не в Україні і повернувся, зокрема, тому, що хотів працювати".

Проте, згадує співачка, на поминках мама Євгена сказала: "Я знаю, що ви можете відчувати провину, але це зробили не ви — це зробили росіяни. І якщо ви припините грати концерти, то смерть Жені буде марною". Ці слова лягли у другий куплет пісні "Не бійся", що ROXOLANА випустила за тиждень по трагедії — фактично єдиної мінорної в її репертуарі.

Роксолана зізнається: сили дає музика, бо "робота допомагає збиратися", і рідні

Одразу після загибелі Євгена Роксолана розповіла про те, що трапилося, у своїх соцмережах наживо – швидко, чесно, відверто. Про те, що їй болить, про те, що відчуває свою провину. Про панічні атаки, які з нею траплялися після трагедії.

"Я схильна до надмірної тривожності. Але це непомітно, бо на людях я весела — я та, хто насильно витягує себе на вулицю, аби не сумувати. Проте моментами буває складно. Якось я ризикнула розповісти в сториз про свої панічні атаки, і це викликало шквал коментарів, що в інших – так само. Тож говорити про такі речі потрібно".

Коли я запитую про найбільш емоційний концерт в її житті, ROXOLANА згадує виступ для звільнених азовців. "Я знаю всі ці обличчя. Бачила їх у новинах, стежила за їхньою долею. Це герої. І ось я прийшла співати для них. Що я можу їм сказати? Але ми зібралися і зіграли нашу програму, стрибали, танцювали разом. Якщо це на хвилину їх розрадило, я щаслива".

Більше про молоде покоління українських талантів дизайнерів, фотографів, моделей, артистів, спортсменів та науковців, за якими спостерігає весь світ, читайте в літньому числі Vogue Ukraine Edition. Замовляйте в офіційному онлайн-магазині українського Vogue.

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Lesha Berezovskiy

Стиль: Viktoria Filipova

Зачіски та макіяж: Daria Zhadan

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.