До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Україна молода: режисерка Таню Муіньо — про знімання для світових зірок, перфекціонізм і номінацію на "Греммі"

Напередодні Дня Незалежності Vogue.ua публікує історії молодих українок та українців, які популяризують нашу культуру, науку, моду й спорт. Сміливі, амбітні і принципові – вони щодня творять нову історію країни і її майбутнє. Новому поколінню талантів присвячене наше літнє число. Наша нова героїня – режисерка Таню Муїньо, яка знімає музичні відео найвідомішим артистам планети.

Ввечері 23 лютого минулого року режисерка з Одеси Таню Муіньо почувалася щасливою. Вона перебувала в Лондоні на зніманнях "проєкту мрії" — кліпу на сингл As It Was Гаррі Стайлза. "Все складалося ідеально: крутий музикант, чудова пісня – ми відзняли матеріал, і всі були задоволені результатом, — згадує Муіньо. — А наступного дня я прокинулася від дзвінка, що в Україні почалася повномасштабна війна". Стайлз запропонував Таню та її українській команді скасувати подальші знімання. Вони відмовились: "Не могли собі дозволити підвести артиста. Хоча працювати було вкрай складно". За кілька місяців роботу As It Was було номіновано на "Греммі" в категорії "Найкраще музичне відео".

Бавовняна футболка, власність героїні
Бавовняна футболка, власність героїні

Реклама

Прорив Муіньо на міжнародній сцені стався у 2019 році — завдяки Кеті Перрі. На той момент в активі Таню було кількадесят робіт для українських попвиконавців – зокрема відео "Кружит" та Vitamin D для Monatik і "Троль" для "Время и Стекло". "Якось мені на електронну пошту надійшов лист від американського агента Френка Боріна, він запропонував співпрацю, — розповідає режисерка. — Я спочатку подумала, що це якийсь жарт, тож не відповідала йому близько місяця".

Непорозуміння з’ясували, і Таню полетіла до Сполучених Штатів. "Одразу потрапила у м’ясорубку, — згадує вона. — Для цього проєкту довелося розробити вісім різних ідей, перш ніж мою пропозицію затвердили". Працювали над піснею Small Talk – режисерка створила для Кеті Перрі яскравий цукерковий світ в дусі 1960-х, де головними героями стали не тільки люди, а й собаки, візуально подібні до своїх господарів. Сюжет розгортався на виставці тварин, де героїня Кеті зустрічає хлопця своєї мрії.

Десятки собак у кадрі – не єдина складність у першому міжнародному проєкті української режисерки. "У тебе є тільки 12 годин на день, щоб відзняти історію. Якщо не встигаєш зі сценою, то маєш викручуватися на ходу, — каже Таню. — Це вчить бути вигадливою та гнучкою. Раніше я була більш категоричною — тепер вчуся балансувати, щоб мої ідеї не змінювалися, але всі робочі правки були враховані".

Геть іншим вийшов кліп 2021 року Montero (Call Me By Your Name) для Lil Nas X, який наразі зібрав пів мільярда переглядів на ютубі. Скандальне відео метафорично зображає процес опанування артистом своєї сексуальністі: напівоголений після гріхопадіння в галюциногенному Едемі Lil Nas X вирушає до вогненних глибин пекла — щоб станцювати на колінах у сатани і заволодіти його сакральною силою. Ця робота стала викликом для Муіньо – вона вперше знімала на зеленому фоні, щоб пізніше заповнити кадр комп’ютерною графікою. І також уперше не була фізично присутньою на знімальному майданчику: "Це був розквіт пандемії, й три швидкі тести на "корону" виявилися позитивними. Мене відвезли додому, я ввімкнула зум і 20 годин керувала процесом через відеозв’язок".

Кліп Montero (Call Me By Your Name) здобув три нагороди MTV Video Music Awards: "Відео року", "Найкраща режисура" та "Найкращі візуальні ефекти". "Я пораділа рівно хвилину, а потім усвідомила, що тепер маю працювати вдвічі краще і більше, щоб не стати режисеркою одного кліпу", — згадує Муіньо. Поки що вона із завданням впоралася: тільки за останні місяці вийшли її відео на трек I'm Not Here To Make Friends для квір-артиста Сема Сміта, Attention для реперки Doja Cat і – новий виклик у кар’єрі — фільм-кампейн колекції Dior весна-літо 2023. Оскільки креативна директорка Дому Марія Грація К'юрі надихалась гардеробом французької королеви Катерини Медічі, режисерка перетворила моделей на фрейлін у корсетах і кринолінах та влаштувала діалог минулого й сьогодення, змусивши дівчат у ренесансних інтер’єрах спостерігати за чуттєвою сучасною хореографією нідерландських танцівників Імре і Марне ван Опстал.

Таню народилася в Одесі в сім’ї кубинця та українки. Коли їй було пів року, родина переїхала на батьківщину батька. "Про Кубу я пам’ятаю небагато – що там відкриті й доброзичливі люди і що моє дитинство було дуже вільним. Це було класне відчуття", — згадує вона. За сім років родина повернулася до Одеси.

Одеса – найулюбленіше місто на планеті. Там мої друзі і сім'я, там я надихаюсь і набираюся сил

У розпал постперебудовних 1990-х батько, Роберт Муіньо, взявся за встановлення обладнання для супутникового телебачення — і Таню отримала доступ до магічного світу кабельних музичних каналів: "Я була справжньою дитиною MTV: приходила додому зі школи, робила домашнє завдання та безперервно дивилася кліпи".

Кар’єру Муіньо розпочала в моді — спочатку була моделлю, потім стилісткою і навіть започаткувала іронічний бренд Jealousy. У ньому все як по нотах: об’ємні форми, зухвалі принти й утопічне захоплення естетикою 1990-х. До режисури прийшла випадково: "Друзі-музиканти просили зняти їм відео".

У режисерській роботі Таню контролює все: камеру, світло, декорації, костюми, макіяж. "Я залучена в усі процеси, тому що у мене є свій смак, і все має поєднуватися і на чомусь ґрунтуватися, – ділиться вона. – Я перфекціоністка, але не відчайдушна, не Моніка Геллер із "Друзів". Просто намагаюся завжди зробити якнайкраще".

А для цього, переконана режисерка, треба мати власний стиль. "Обожнюю концентричні форми — скрізь у моїх відео є кола, овали та хвилі; люблю монохром і металеві фактури. Проте всім треба розвивати свою базу, особливо творчим людям".

Хоч би в якій точці світу знімала Муіньо, вона постійно повертається додому: "Одеса – найулюбленіше місто на планеті. Там мої друзі і сім'я, там я надихаюсь і набираюся сил". Наприкінці інтерв’ю ділиться мрією: "Хочу відновити Одеську кіностудію і постійно шукаю інвесторів. Я поки не готова знімати повнометражні фільми чи серіали, але хочу й надалі будувати майбутнє в Україні. Почну з того, що розвиватиму український кінематограф".

Більше про молоде покоління українських талантів – дизайнерів, фотографів, моделей, артистів, спортсменів та науковців, за якими спостерігає весь світ, – читайте в літньому числі Vogue Ukraine Edition. Замовляйте в офіційному онлайн-магазині українського Vogue.

Текст: Марина Шулікіна

Фото: Vitalik Melnikov

Зачіска та макіяж: Milena Lutskaya

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.