До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про львівський гурт KYRBASY

Актори з львівського театру імені Курбаса поєднали музику і театр – і стали відомим на весь світ гуртом KYRBASY.

Гурт KYRBASY

Квитки на виступ етно-гурту KYRBASY в Львівській обласній філармонії розкуповують ще за декілька тижнів до концерту. Музично-мультимедійним дійством Розколяда "Дай Боже" 31 січня колектив завершує сезон зимових свят вже не перший рік, проте цього разу концертну програму доповнили кількома новими піснями та гуцульськими легендами. Тож у передчутті аншлагу учасниці гурту розповіли Vogue.ua, як органічно поєднати давню народну музику і театр.

Реклама

Наталку Рибку-Пархоменко, Мирославу Рачинську та Марічку Копитчак добре знають передусім як акторок львівського театру імені Леся Курбаса. Саме тут у перервах між репетиціями вистав у 2009 році починалися їхні перші спільні музичні імпровізації з народною піснею. Поступово з дедалі сміливіших закулісних спроб склалося декілька самостійних концертних програм, а у 2014-му за сприяння солістки Віденської опери Зоряни Кушплер записали і перший альбом "РайЦе".

Від виступів у Львові та Києві до концертів у Берліні й Брюсселі, гастролей Францією та Німеччиною KYRBASY ділилися народними піснями з широкою публікою, долаючи фізичні кордони та мовні бар’єри. Цього року гурт переміг у конкурсі від ДержДепу США, тож нову концертну програму "Чар-творення" вже скоро презентуватимуть за океаном.

У театрі Курбаса, де солістки гурту працюють вже більше десяти років, у виставах повсякчас звучить народна музика. Відтак атмосфера театру чи не найкраще пасувала для створення такого колективу. Дівчата називають себе "дітьми Кучинського", натякаючи на внесок художнього керівника театру Володимира Кучинського. За їхніми словами, він немов притягує до колективу співочих акторів.

Мирослава Рачинська, Марічка Копитчак та Наталка Рибка-Пархоменко

Зв’язок гурту із театром простежується не лише у назві, але й у підході до творення музики. Театральна драматургія вплетена у концертні програми та навіть у роботу над кожною окремою піснею. Тож їхні виступи більше скидаються на музичні вистави, довершені унікальними мультимедійними декораціями та дизайнерським народним вбранням.

"Наші друзі й колеги нерідко запитували, ми співачки чи актриси? На це ми відповідаємо, що ми радше акторки, котрі творять музику, – розповідає Наталка Рибка-Пархоменко. – Можна ідеально синхронізувати звучання музичних інструментів та голосу, вийти і математично точно просто складати це докупи. Можливо, математика і працювала б на нас, проте у кожній пісні ми бачимо самодостатнє театральне дійство, яке хочеться проживати на сцені".

KYRBASY виконують обрядові пісні усього календарного циклу від колядок до весільних, купальських, лемківських та гуцульських пісень. У супроводі народних інструментів вони відроджують давні сезонні музичні ритми, додаючи їм шарму сучасності. Пісенний матеріал знаходять у книгах, а деякі пісні дізнаються від людей. Зокрема весільними з гуртом поділилася всесвітньовідома українська співачка Мар’яна Садовська. За її сприяння Курбаси дали свій перший концерт за кордоном у Берлінській філармонії, а пізніше разом створили музичний проект "4 голоси і 4 контрабаси".

KYRBASY встигли створити декілька музичних проектів з різними музикантами. Серед них співпраця з Мар’яною Садовською та Марком Токарем, Михайлом Балогом та спільний концерт з гуртом Лірвак. А цього року гурт долучився до унікального проекту з литовським live-композитором Андреюсом Сутугінасом. Спільний концерт під назвою "V-cимфонія" зіграли у жовтні у Львівському будинку органної та камерної музики, об’єднавши звучання народного співу, віолончелі, гонгів та давніх архаїчних інструментів.

Робота над кожною піснею для курбасів починається з осмислення її змісту. Перш ніж заспівати, вони намагаються зрозуміти, ким була написана ця пісня та за яких обставин, пропустити її крізь власний акторський спектр відчуттів, розкодовуючи ті сенси, які заклали автори.

"Народні пісні писали у тісній єдності з природою. Ми думаємо, що давні люди перебували у більш близькому контакті зі своїм тілом та світом. Це те, чого нам подекуди так бракує у стрімкому соціалізованому світі. Пісня здатна навчити краще відчувати самого себе. Ми намагаємось не спрощувати первинних змістів обрядової музики, а скоріше ділимося цією витриманою часом поетичною мудрістю, що має власну силу та цінність", – пояснює Марічка Копитчак.

Розколяда "Дай Боже", яку гурт разом із акторами театру Курбаса Миколою Березою та Олегом Онищуком цього року зіграють у Львівській філармонії – особливий святковий концерт. Укупі з популярними та маловідомими колядками й щедрівками з усієї України звучать гуцульські казки та приповідки, витворюючи атмосферне театральне дійство.

Текст: Юлія Лисенко

Фото: Ольга Дмитрів, Marta Syrko

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.