До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Музикант Сальвадор Собрал – про любов до України та вільний український народ

Сьогодні Україну підтримують люди з усього світу – музиканти й актори, політики і бізнесмени, та, зрештою, звичайні мешканці нашого світу, яким не все одно. Серед тих, кто вболіває за нашу країну – і португальський музикант Сальвадор Собрал, переможець "Євробачення" у 2017 році. Спеціально для vogue.ua він написав любовного листа до України.

Привіт! Моя історія з Україною почалася у 2017 році, коли я поїхав туди, аби представляти свою країну Португалію на Євробаченні. Чесно кажучи, тоді я був дуже хворим, я не міг багато гуляти вулицями Києва, тому пересувався машиною і не міг відвідати ті чи інші місця. Місто було доволі кольоровим, що нагадало мені про мій рідний Лісабон, будівлі якого так вирізняються безліччю різних кольорів. Також я побачив будинки, стиль який притаманний архітектурі радянського союзу в поєднанні з архітектурою, що притаманна Західній Європі.

Реклама

Я пам’ятаю, що люди тоді були щасливими й радісними. Звісно, вони були вільними тоді. Розумієте? Звісно, вони пам’ятають про 2014 рік. Ми, насправді, зробили мінітур, що пояснив для нас тодішні події. І потім ми виступили на Євробаченні, і я переміг. І я сказав "Дякую!" . Я памятаю, як українці були раді за мене. Той день був дуже важливим для мене, бо він змінив мою кар’єру, та і все моє життя загалом. Україна стала моїм місцем змін. Я відчув, наче Україна розділила зі мною радість за цю перемогу. Звичайно, вони не хотіли виграти ще раз, бо це дуже дорого – організовувати Євробачення. (жартує) Я відчув, що українці зі мною. Я сподіваюсь, що розділив з ними цю перемогу. Їхня підтримка – це те, що я чітко відчував тоді.

Тому через два роки, у 2019-му, коли моє здоров’я поліпшилося після пересаджування серця, я повернувся в Україну, аби виступити у Києві знову. Це був прекрасний концерт, для нього я вивчив пісню групи Океану Ельзи "Обійми мене" , бо наш промоутер Андрій порадив вивчити саме її, адже вона так близька українському народу. Я заспівав її разом із Джамалою.

Проте мій найбільший досвід щодо України та українців – з 2021 року. Коли ми поїхали у тур і зробили концерти в Києві, Львові, Одесі та Харкові. Це був один із найкрасивіших турів, що ми коли-небудь робили як група. Ми випустили альбом і починали виконувати нові пісні. Можу сказати, що зрозумів, що люди відчули нашу музику. Те, що вона була справжньою та чесною, хоча ми іноді виконували її з помилками. Я пам’ятаю, як зустрів безліч життєрадісних людей знову, дуже прогресивних. Багато дуже-дуже красивих жінок.

Як тільки ми виходили на сцену, я відчував, що люди вже раділи за мене. Іноді, до прикладу, в Північній Європі тобі потрібно вийти на сцену та отримати увагу аудиторії. Тобі потрібно завоювати та звабити цих людей. Проте, тут я відчув, що українські слухачі не потребували цього. Їхні серця не потребували ключа, аби відкритись, адже вони були відчинені завжди. Концерти пройшли чудово, я зміг поспілкуватись з деякими людьми на автограф-сесіях.

Я міг проїхатись потягами, що доправляли нас від одного міста до іншого. Я побачив різну Україну. Її степи, ліси і її міста. Я побачив її ночі, світанки та дні. З нами була одна з найпрекрасніших супровідниць, упродовж усього туру показувала нам чарівні місця вашої рідної країни – Катя Головецька, яку я досі люблю дуже сильно, і яка залишається чудовим другом і донині. Ми їли смачну їжу, багато сміялися та нарешті – гуляли.

Це було чудово споглядати: країна, що будується та вже має велику історію. Я пам’ятаю, як бачив багато будівель у Львові та Харкові, що реставрувались та будувалися. Це дало мені відчуття того, що країна рухається та розвивається. Люди, яких я зустрів, пишалися, що вони українці.

Процес розвитку зазвичай не швидкий, як на мене, Україна йшла ним упевнено, і вона не заслуговує на те, аби зупинись зараз. Україна – це вільна та незалежна країна, і вона повинна залишатися такою і продовжувати розвиватись та будувати своє майбутнє. Я вважаю, що це її місія. Я чекатиму моменту, коли зможу повернутись у цю вільну країну і заспівати для цих вільних людей.

Моє серце разом з українцями. Слава Україні!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.