До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гурт Go_A — про участь у "Євробаченні" й народну музику

18 травня стало відомо, що український гурт "Go_A" потрапив до фіналу "Євробачення-2021". Фінал конкурсу відбудеться в Роттердамі 22 травня, а поки згадуємо наше інтерв’ ю з "Go_A", яке відбулося в лютому. Ми розпитали солістку гурту Катерину Павленко про народну музику й про те, навіщо музикантам Євробачення.

Що ж, веснянка зазвучить зі сцени попконкурсу Євробачення вперше — і це вже варто уваги. За словами гурту, "Шум" — це архаїчна веснянка-гра, яку виконували в Україні впродовж багатьох століть. "Це обряд, який закликає весну, щоб пришвидшити пробудження природи", — розповідає солістка Go_A Катерина Павленко. Катерина — фольклористка за освітою, родом з Ніжина, з дитинства вивчає народну музику, а окрім роботи в гурті, керує народним хором. "Мелодія знайома мені від самого дитинства, але у студентські роки, коли я викладала етнічний спів для всіх охочих, цей твір був у нашому репертуарі в дещо інший варіації. Ми створили нову версію спеціально для конкурсу", — розповідає Катерина.

Реклама
Гурт Go_A

Гурт Go_A на Євробаченні, без сумніву, сподобається і вимогливій естетській публіці, і поціновувачам попжанру. У пісні "Шум" органічно вживаються сопілка, дримба й електронна музика — по суті, це рейв з елементами фольклору, під який ноги самі просяться в танок. Перший трек гурту, "Коляда", записали в далекому 2012 році, відтоді колектив Go_A неодноразово змінювався. Сьогодні ядро гурту — чотири дуже різні музиканти: засновник Тарас Шевченко, Ігор Діденчук — мультиінструменталіст, в арсеналі якого понад 30 інструментів, солістка Катерина Павленко та гітарист Ігор Гігоряк. За останні роки Go_A виступили на всіх ключових фестивалях країни, від ГОГОЛЬFESTу до "Джазу Коктебелю", з’їздили на гастролі в Ізраїль, Польщу та Білорусь, записали спільний трек з Катею Чилі. Змінюються музиканти, але незмінна цікавість гурту до вивчення народної музики. "Наша народна музика — самобутнє явище, унікальність якої полягає й у тому, що всі регіони дуже різні й мають свої індивідуальні ознаки, — зауважує Катерина Павленко. — Щоб це усвідомити, треба зануритися в кожен регіон окремо, але найбільше ми працюємо з Поліссям, Чернігівщиною та Київщиною".

Кліп на трек "Шум" з’явився на YouTube наприкінці січня й устиг набрати майже два мільйони переглядів. Відео знято на горі Щекавиця в Києві в туманний зимовий день. У кадрі дев’ять осіб — артисти й хор, одягнені в захисні костюми, чорні маски й щитки. Ця картина недвозначно нагадує глядачеві про рік, який всі ми прожили в локдауні, немов у тумані, не розлучаючись із засобами індивідуального захисту й невимовною тривожністю. Відео знято на смартфон зусиллями гурту без продюсера й великої команди помічників. Незалежність — важлива властивість Go_A, і, попри майбутню участь у масштабному пісенному конкурсі, відмовлятися від неї Go_A не планують.

"Ми просто не стали чекати, поки в нас з’явиться команда, можливість, бюджет на фільмування кліпу, а вирішили зробити все самі, з наявними ресурсами. Якщо довго чекати на ідеальні умови, то можна просто банально втратити момент. Локації підказав наш Ігор Діденчук, влітку він часто джемив там з іншими музикантами. Не обійшлося й без магії. Того дня місто вкрив густий туман і це додало атмосфери, без якої складно тепер уявити це відео. Костюми, маски й рукавички — атрибути, які супроводжували нас увесь рік. Це своєрідний маніфест. Окей, нам заборонили збиратися разом, торкатися один одного й проводити масові заходи, але ми все одно знайшли спосіб закликати весну, скориставшись засобами індивідуального захисту".

Знімання кліпу "Шум"

"Шум" — традиційна веснянка, а наші предки виконували веснянки з конкретною метою: щоб попрощатися із зимою й закликати весну. У 2021 році, після задовгого локдауну, цей трек набуває майже метафізичного сенсу — ми всі дуже чекаємо весни й потребуємо оновлення.

"Весь 2020 рік світ перебував у стані пандемії — й це серйозно скоригувало життя багатьох людей, позбавивши нас можливості спілкуватися одне з одним у реальному житті, — каже Катерина Павленко. — Кожен з нас відчув на собі потребу в живому спілкуванні й став більше цінувати такі, здавалося б, прості можливості, коли ми всі могли відвідувати заходи, працювати, ходити на концерти й почуватися частиною чогось більшого. Наші пращури вірили, що разом можна подолати все, тож, якщо проаналізувати минуле, обряди завжди ґрунтувалися на колективному дійстві. У нашій інтерпретації "Шум" — це не просто заклик весни, а спроба подати знак всесвітові, що ми все переосмислили й зробили висновки і тепер готові жити далі повноцінним життям, але з новим досвідом, який нас змінив".

Гурт Go_A

Чи допоможе ця філософія підкорити Євробачення, дізнаємося вже у травні. Старт конкурсу запланований на 18 травня в Роттердамі, куди вирушать українці, якщо пандемія знов не стане на заваді. "Євробачення передусім дає нам можливість прожити цікавий досвід, — зізнається Катерина Павленко. — Ми йшли на Національний відбір без грошей, команди й продюсера. Дотепер нічого не змінилося в цьому плані. Нам просто цікаво, як далеко ми можемо зайти".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.