До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

1+1=3: Маартен Девольдере і Йінте Депре про відродження Balthazar

17 вересня бельгійський гурт Balthazar повертається до України з презентацією нової платівки Fever, яка стала першим релізом після чотирирічної паузи. Напередодні концерту в Києві Йінте і Маартен розповіли Vogue UA про необхідну перерву, як змінився гурт і вони самі.

Йінте Депре і Маартен Девольдере

Бельгійський інді-рок-гурт Balthazar виник 2004 року і за шість років доріс до повнометражного релізу, поки їздив Європою, де представляв свою музику. Перша половина 2010-х стала для музикантів дуже продуктивною. Вони випустили три студійні альбоми: "Applause" (2010), "Rats" (2012) і "Thin Walls" (2015), які продемонстрували незвичайне і перспективне звучання. Приголомшливі рими, меланхолійний вокал і гладка басова лінія до сих пір є трьома стовпами, на яких тримається унікальний стиль гурту.

Реклама
Balthazar

2015 року, після того, як Balthazar завершили турне з альбомом "Thin Walls", вони відчули, що щось не так. Їхня "добре змащена машина" вже працювала на автоматі і п'ятеро учасників гурту опинилися замкненими в безперервному циклі: запис в студії, просування, реліз, гастролі. "Ми шість років гастролювали Європою, випустили три альбоми. За цей час у нас з'явилося відчуття, що ми діємо надто передбачувано і це вбивало все задоволення", – каже Маартен. Завершивши тур, учасники Balthazar вирушили в творчу відпустку.

Провідні музиканти Маартен Девольдере і Йінте Депре почали сольні проєкти. Девольдере сформував Warhaus, рок-гурт, просочений естетикою нуару і натхненний гангстерським кіно 1940-50-х років і бульварними романами. А Депре тим часом займався своїм J. Bernardt, в якому поєднував фірмовий стиль Balthazar і нетипову для нього електроніку.

Маартен Девольдере і Йінте Депре

Проте, навмисний розкол стався зовсім не через виснаження креативної жили, а завдяки мудрому передбаченню, що зірка Balthazar може просто згаснути, якщо не вдатися до дій. В інтерв'ю, поки Маартен завзято розповідав про рутину і передбачуваність, які могли зруйнувати бренд, Йінте наче виправдовувався: за допомогою нехитрих математичних підрахунків пояснював, що насправді 4 роки минуло між випуском "Thin Walls" і "Fever", і що фактично пауза тривала менше: "Ми гастролювали до кінця літа 2016 року. І "Fever" був вперше представлений в кінці 2018 року. Тому минуло всього трохи більше двох років".

Але обидва погодилися, що така перерва була необхідною. "Ми впали в ступор в творчому плані. Нові проєкти були як свіже повітря. Чим довше ми займалися своїми справами, тим більше ми помічали в собі дітей, які просто хотіли робити музику", – каже Йінте. Після вічного страху оступитися сольні проєкти стали для музикантів свого роду реабілітацією. "Ми могли просто пустити все на самоплив і подивитися, до чого це призведе, – каже Йінте. – І зараз це найважливіше в Balthazar. Ми ставимося до себе не так серйозно".

Порізно Маартен і Йінте побачили можливі перспективи розвитку і, звичайно ж, багато чого навчилися. "Я думаю, що найбільше змінилося ставлення до створення музики. Люди думають, що музика Йінте більш запальна, танцювальна та душевна. А Warhaus сприймали, як щось вінтажне і класичне. Але коли ми почали працювати над "Fever", то немов помінялися ролями. Я був натхненний проєктом Йінте і почав робити те, чого не робив раніше. Ми відкрили один одному нові можливості", – каже Маартен. Обидва зауважують, що завжди знали, що повернуться в гурт. "Сольні проєкти допомогли менше боятися експериментів. Незважаючи на те, що у нас з Маартеном як і раніше різні смаки, ми йдемо рука в руку. Balthazar – це об'єднані зусилля. 1+1=3. Немає сенсу працювати разом, якщо це не так".

Маартен Девольдере і Йінте Депре

Іноді зробити паузу – єдиний вихід. І новий студійний альбом Fever, з яким Balthazar повернувся з чотирирічного хіатусу, – наочний приклад. Ґрунтований на стилі перших трьох альбомів, а також на творчому досвіді сольних робіт Девольдере і Депре, Fever став апогеєм розвитку гурту. "Це, безперечно, найкращий альбом, який ми випустили, – заявляє Маартен. – Зазвичай, коли альбом написаний, через кілька місяців починаєш думати, що міг би щось змінити в ньому. Ми випустили Fever у січні, але він досі дуже подобається. І звучить саме так, як ми хотіли".

Думка Маартена абсолютно виправдана: коли хочеш зробити щось якнайкраще і тобі вдається, безсумнівно, починаєш почуватися впевнено. "Цей альбом легший, менш меланхолійний і серйозний. Раніше ми були дуже суворими до аранжування і намагалися контролювати все. А тепер ми вільні. Це те, чого ми мусили навчитися, і те, що розвиватимемо в майбутньому". Йінте не менше гордий результатом і розповідає, що був дуже вражений тим, наскільки нова музика звучала як Balthazar, але при цьому була чимось абсолютно новим: "Це підтвердило, що ми можемо здивувати самих себе і зробити те, чого від себе не очікували". Вихід із зони комфорту інді-року і пізнання різних жанрів стали глибоким досвідом для Йінте і Маартена. Це не лише розширило їхні музичні горизонти, а й прибрало страх перед невідомим.

"Balthazar – це половина мого життя, – розповідає Йінте. – Ми починали, коли були підлітками, а зараз нам за тридцять. Ми були честолюбними і амбітними студентами консерваторії. Йшлося не про те, щоб заробляти на життя, а про змогу просто займатися улюбленою справою. На цьому я хочу зосередитися і зараз. Я хочу рости, але при цьому молодіти, просто писати музику, а не ставитися до неї занадто серйозно".

Маартен Девольдере і Йінте Депре

Про серйозність чоловіки говорили багато і часто, що викликало запитання про те, як же вони все таки сприймають свою творчість. "Я пишу музику для себе. Це свого роду терапія, – каже Йінте. – Це звучить зарозуміло і егоїстично, але якщо ви робите це не так, то ви створюєте музику з неправильної причини. Головне – відтворювати емоції, справжні. Тільки тоді музика має значення". Маартен вважає, що після релізу пісня перестає бути власністю учасника і стає власністю слухача. Все, що його турбує, – щоб музика була простою, але завжди поєднувала ставлення і особистість.

Balthazar

Прикладом для Девольдере і Депре є легенди. Коли записували альбом, вони заслуховувалися пластинками класиків: від Девіда Боуві і Леонарда Коена до Лу Ріда і Ніка Кейва, якими вони щиро захоплюються і яких обожнюють. При цьому свої заслуги і успіхи вони нарочито применшують і кажуть, що не хотіли б, аби їх запам'ятали. Йінте стверджує, що йому це просто не потрібно. Маартен ж ще більш самокритичний: "Я мудак, тож точно не гідний такої честі. Було б круто, якби люди продовжували слухати наші пісні, але забули про мене". Не зрозуміло, що це – помилкова скромність, лукавство чи абсолютне нерозуміння масштабу свого успіху, але їхні "зізнання" звучать кумедно: Balthazar вже вписали своє ім'я в історію музики, тому запам'ятають їх незалежно від їхнього бажання.

Текст: Марина Шулікіна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.