До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Геній місця: 5 видатних творів Мирослава Скорика

1 червня 2020 року на 81-му році життя помер Мирослав Скорик — найвідоміший у світі український композитор. Скорик — автор музики до вже культових українських фільмів: "Тіні забутих предків", "Гуси-лебеді летять", "Високий перевал"; автор опери "Мойсей" за поемою Івана Франка, прем’єру якої у Львові підтримав Папа Іоанн II. Твори Скорика грають оркестри від Відня до Нью-Йорка, виконують і попартисти — наприклад, "Намалюй мені ніч" співали в різний час Софія Ротару й Тіна Кароль. Пропонуємо згадати й послухати найвідоміші твори Мирослава Скорика.

Мирослав Скорик (фото — FB-сторінка Національної опери України)

"Гуцульський триптих", музика до фільму
"Тіні забутих предків"

"Гуцульський триптих" Мирослав Скорик написав, коли йому було всього 26 років. Незадовго до цього композитор разом з родиною повернувся до рідного Львова із сибірського заслання. У своїх спогадах Мирослав Скорик писав, що Сергій Параджанов спеціально приїздив до Львова знайти композитора для свого фільму, тому що був упевнений — створювати музику для його екранізації повісті Коцюбинського має людина із Західної України. Особливої автентики вдалося домогтися завдяки тому, що триптих Скорика записали для фільму у виконанні народних музикантів з Івано-Франківської області, яких знайшов композитор, об’їздивши кілька сіл.

Реклама

Опера "Мойсей"

"Мойсей" — опера за однойменною поемою Івана Франка, яку композитор створив 20 років тому. Прем’єра відбулася 2001 року у Львівській опері, а профінансував і підтримав постанову Папа Іоанн Павло II, який прилетів на прем’єру. Сам композитор говорив, що це одна з найсучасніших його опер, написана просто й доступно і натхнена сьогоднішнім днем. Кілька років опера "Мойсей" йшла на сцені Національної опери в Києві.

"Намалюй мені ніч"

У 1962 році львівський поет Микола Петренко написав поезію "Намалюй мені ніч". Одним з перших її прочитав Мирослав Скорик і незабаром написав музику на слова Петренка. Вважається, що з пісні "Намалюй мені ніч" почалася українська естрада — сьогодні це абсолютний хіт. Чималу роль у цьому відіграло те, що в 1970-ті її заспівала Софія Ротару. Співачка виконала її в мюзиклі "Червона рута" — і після його виходу буквально прокинулася знаменитою, а пісня стала відомою далеко за межами України — у Штатах, Канаді та Європі. Сьогодні її також можна почути у виконанні Тіни Кароль.

"Мелодія" для скрипки з оркестром

Скорик написав цей твір у 1982 році для фільму "Високий перевал", який розповідає про воєнні роки на Галичині. "Мелодія ля-мінор" досі є візитною карткою композитора та одним з найпопулярніших його творів. Водночас це неофіційний гімн України: "Мелодію" часто можна почути у виконанні оркестру в державні дні пам’яті.

Карпатський концерт для оркестру

Музикознавці вважають, що саме "Карпатський концерт" — знаковий твір Скорика, що демонструє його геній і прихильність до традицій авангардної європейської музики. Це концерт для великого симфонічного оркестру, який композитор написав 1972 року. Саме цей твір приніс Мирославу Скорику світову славу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.