До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

20 джазових треків, які має почути кожен

24 червня у Львові почався додгожданний джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest. В честь цього редакція Vogue.ua попросила Олексія Когана, арт-директора фестивалю Leopolis Jazz Fest, скласти джазовий плейлист. У списку Олексія музика, яка прозвучала на сцені Leopolis Jazz Fest за 10 років існування фестивалю.

Олексій Коган для Vogue UA, фото Inna Franco

"Ми й далі готуємося до X Leopolis Jazz Fest і за ці роки вже є що згадати, — каже Олексій Коган. — Адже на фестивалі виступила неймовірна кількість приголомшливих музикантів. Сьогодні хочу згадати найцікавіші п’єси, на мій погляд, наших хедлайнерів. Присвячую цей плейлист десяти рокам джазу на фестивалі Leopolis Jazz Fest: це було, є і буде".

Реклама
"Carol of the Bells" у виконанні Gordon Goodwin's Big Phat Band

Почнемо з біг-бенду. Нам дуже пощастило, що на фестивалі виступав знаменитий Big Phat Band Гордона Гудвіна. Він робив щось неймовірне: приголомшливий біг-бенд, свінг, відчуття справжнього свята. Пропоную послухати "Carol of the Bells". Попри те, що фестиваль відбувається влітку, музиканти виконали різдвяну пісню. Зізнаюся, це я дуже просив внести її до програми.

"Blue In Green" у виконанні Charlie Haden Quartet West

Дуже приємно й сумно водночас, що останній великий виступ Чарлі Гейдена відбувся на фестивалі у Львові. Він грав з Quartet West. Коли Гейден виконував "Blue In Green", я пам’ятаю, як багато хто в залі плакав.

"Fragile" у виконанні Cassandra Wilson

Дуже здорово, що на фестивалі виступила Кассандра Вілсон і, думаю, що в її виконанні потрібно послухати версію пісні "Fragile" (Sting). Крихкості вам у цьому житті, постарайтеся її зберегти й бути людьми навіть під час таких негараздів, які спіткали весь світ.

"Puncha Puncha" у виконанні Avishai Cohen

Авішая Коена дуже люблять слухачі й це зрозуміло. Я пам’ятаю, як люди сприймали його концерт з оркестром "INSO-Львів", диригент — Крістіан Шуман. І послухаймо старовинну пісню, якої Авішая навчила співати його мама — "Puncha Puncha".

Цінителям рекомендую послухати також фестивальну версію "Puncha Puncha". Вона нижче, трек починається на 6 хвилині 24 секунді.

"Granada" у виконанні Lars Danielsson Group Liberetto III & INSO-Lviv Orchestra feat. Laura Marti

Хочу згадати подію, коли на Сцену ім. Е. Рознера вийшла така кількість українців. У 2017 році разом з Lars Danielsson Group Liberetto III, крім складу оркестру "INSO-Львів", виступив саксофоніст Артем Менделенко й співачка Лаура Марті. Ларс Данієльссон і його партнери відзначили блискучу гру Артема Менделенка, який зіграв п’єсу "Libera me" з реквієму французького композитора Габрієля Форе. А послухаємо ми інструментальну п’єсу "Granada", яка стала піснею завдяки українському тексту Лаури Марті. Музика Ларса Данієльссона.

"Like A Light" у виконанні Snarky Puppy

Snarky Puppy порвали публіку, кумири молодих виконавців. На мій погляд, найкраща п’єса, яка допоможе зберегти фестивальний настрій, — "Like A Light".

"My Funny Valentine" у виконанні Ron Carter

Думаю, потрібно згадати виступ Рона Картера. Це було на першому фестивалі з Малгрю Міллером, якого вже немає серед живих, світла йому пам’ять. Послухаймо у виконанні Рона Картера "My Funny Valentine".

"Practical Arrangement" у виконанні Branford Marsalis Quartet

Ніколи не забуду, як квартет Бренфорда Марсаліса разом з Куртом Еллінгом виконав пісню "Practical Arrangement" (Sting). Це був один з тих моментів істини, коли було чутно в парку, як десь пролітає комаха, — такою була тиша.

"Tango" у виконанні Dianne Reeves

Приголомшлива Даян Рівз зі знаменитим гітаристом Ромеро Лубамбо й не менш знаменитим піаністом Пітером Мартіном — неймовірний склад! Послухаємо відому пісню "Tango", від якої публіка на фестивалі була в захваті.

"Les Feuilles Mortes / Autumn Leaves" у виконанні Dee Dee Bridgewater

Із чарівною Ді (Ді Ді Бріджвотер) мене познайомив мій дядько в Києві на концерті оркестру Теда Джонса-Мела Луїса. У цьому оркестрі тоді працював перший чоловік Ді — трубач Сесіл Бріджвотер. Мені було тоді 15 років, а Ді Ді — майже 20 і вона приїхала до Києва солісткою оркестру й була вагітна.

У 2007 році я був у Чикаго на закритому концерті, присвяченому Теду Джонсу, спасибі Марті Фаріон — моїй подрузі із Чикаго (дістала для мене квиток на цей блискучий концерт). Для мене було сюрпризом, що в оркестрі було багато музикантів, які ще 1972 року відвідали Київ. Це неймовірно через таку кількість років. Я підійшов до Ді Ді після концерту й нагадав історію нашого знайомства. Вона відповіла: "Алексе, я тебе дуже люблю, але навіщо ти нагадуєш, скільки мені років?". Потім цю історію ми згадували вже у Львові. Ді Ді багато років прожила в Парижі й сьогодні нехай прозвучить "Les Feuilles Mortes / Autumn Leaves".

"When I Look In Your Eyes" у виконанні Diana Krall

Торік на фестивалі виступила королева — Даяна Кролл. Я їй сказав, що вона в мене завжди буде пов’язана з піснею "When I Look In Your Eyes" — вершиною жіночності, краси музики й тексту.

"Radio Song" у виконанні Esperanza Spalding

Чарівна, неповторна, непередбачувана й весела Есперанса Сполдінг. Я пам’ятаю, як після концерту вона мене обіймала посеред львівської вулиці й кричала: "Я хочу хачапурі". І як Вадо Арзуманян рано вранці, коли ще була закрита "Шампанерія X&X", викликав кухаря, зробив хачапурі та з кур’єром надіслав Есперансі. В автобус до аеропорту вона сідала задоволена і з хачапурі. Послухаємо Есперансу Сполдінг "Radio Song".

"Indiscretions & Please Don't Stop" у виконанні Richard Bona

На будь-якому нашому фестивалі завжди були концерти, на яких люди танцювали. І один з таких концертів — виступ Рішара Бона. Слухаємо "Indiscretions & Please Do not Stop". Упевнений, що ви і співатимете, і танцюватимете разом з Рішаром Боном.

Cinema Paradiso у виконанні Till Brönner

Німецький музикант Тіль Бреннер дуже здорово виступив на фестивалі, і він, між іншим, ще й автор прекрасних світлин. Він приїхав з камерою Leica, яка миттєво зацікавила Чарлі Гейдена і яку він відразу захотів купити. Згадаймо, як Тіль Бреннер грає тему кохання з дуже гарного романтичного фільму "Новий кінотеатр „Парадізо"".

"Bang! Zoom" у виконанні Bobby McFerrin

Думаю, найоптимістичніша п’єса Боббі Макферріна "Bang! Zoom ". Я її жартома називаю "Весняним таночком" і вона в мене завжди асоціюється з підготовкою до фестивалю Leopolis Jazz.

"Got a Match?" у виконанні Chick Corea Elektric Band

Я ніколи не забуду, що відбувалося, коли музиканти Chick Corea Elektric Band вийшли вперед і вишикувалися в одну лінію на сцені фестивалю: піаніст Чік Коріа, альт-саксофоніст Ерік Марієнтал, гітарист Френк Гамбале, бас-гітарист Джон Патітуччі (а за барабанами був Дейв Векл) і зіграли свою абсолютно фантастичну "Got a Match?".

"You Are So Beautiful" у виконанні Charles Lloyd & The Marvels

Скромний, неповторний, вишуканий Чарльз Ллойд виступив на фестивалі зі своїм квартетом у 2014 році. А зараз послухаємо знамениту поппісню "You Are So Beautiful" з участю Нори Джонс (яка поки ще не виступала на фестивалі).

Kabir у виконанні John McLaughlin

Легендарний британський гітарист Джон Маклафлін приїздив на другий фестиваль з квартетом 4th Dimension. Пропоную вам послухати фрагмент його нового альбому "Is That So" — п’єсу "Kabir".

"Tierras De Amores Y Sombras" у виконанні Gino Vanelli

Дуже різний канадський музикант Джино Ваннеллі. Ніколи не забуду, коли він співав свої гіти й перші двадцять рядів у залі, звісно, його шанувальників, губами повторювали тексти пісень. Послухаємо гарну п’єсу іспанською мовою "Tierras De Amores Y Sombras" (земля любові й тіней).

"Una Rosa Blanca" у виконанні Ibrahim Maalouf

Зазираючи в майбутнє, у 2021 році ми все-таки чекаємо на Ібрагіма Маалуфа й дуже сподіваюся, що він зіграє у Львові "Una Rosa Blanca" (вирощую білу троянду) — це рядок з поезії видатного кубинського поета Хосе Марті. І в цій п’єсі, до речі, можна почути голос американського президента Барака Обами, який приїхав на Кубу, відкрив залізну завісу й звернувся до кубинського народу на площі свободи. І він процитував рядки Хосе Марті.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.